Regatul ceţii şi al furiei - Sarah J.Mass (vol.2)

Regatul ceţii şi al furiei, de Sarah J.Mass-Editura Rao-recenzie

Titlu original: A Court Of Mist And Fury
 Editura: Rao, 2015
Traducere: Andra Elena Agafiţei
Număr pagini: 697
Regatul cetii si al furiei. Al doilea volum al seriei de succes „Regatul spinilor si al trandafirilor” • Premiul Goodreads Choice 2016

   Sarah J.Maas a debutat cu romanul Tronul de Cleştar, publicat în 2010. Volumul a fost nominalizat pentru distincţia Waterstones Children’s Teen Book of the Year, şi a fost tradus în treisprezece limbi. Au urmat Diamantul de la miezul nopţîi şi Moştenitoarea Focului, volume la fel de gustate de public. În prezent Sarah locuieşte în sudul Californiei, alături de soţul său şi de câinele familiei, şi lucrează la continuarea seriei Regatul spinilor şi al trandafirilor.

   Ţinutul Prythian este format din şapte regate conduse de 7 mari Lorzi cu puteri magice uriaşe; Regatul Primăverii, Regatul Verii, Regatul Toamnei, Regatul Iernii, Regatul Zorilor, Regatul Zilei, Regatul Nopţii.
SUPRAVIEȚUIREA  ARE UN PREȚ…

    Regele din Hybern, cel care este nemulţumit de Tratatul încheiat, forţat să îşi lase sclavii muritori. El şi-a infiltrat oamenii în diferite Regate ale Marilor Spiriduşi, a făcut planuri, iar mâna dreaptă Amarantha le va lua din puterile magice şi va conduce peste regate timp de cincizeci de ani. Când Ryhsand, marele Lord a Regatului Nopţii, o va descoperi pe Fey, Tamlin o va alunga înapoi la muritori. Deşi îi spune că o iubeşte, o lasă să plece, lumea lui e mortală pentru ea. Amarantha îl vrea cu orice preţ pe Tamlin ca şi amant al său, refuzul lui i-a adus această boală a măştilor. Când,,târfa” reginei, Ryhsand îi va spune, o va sfâşia pe Fey, astfel este nevoit să o trimită înapoi.

   Fey tânjeşte după Tamlin, astfel că se va întoarce în tărâmul Prythian să îl salveze din ghearele Amaranthaei.

   Chinurile prin care trece în faţa reginei, bătaia de joc a spiriduşilor, încercările-trei la număr, pe care trebuie să le ducă la capăt, dacă nu dezleagă ghicitoarea Amaranthei, sunt greu de suportat şi pentru un spiriduş, dar pentru o muritoare!

   Ce va alege Fey? Va alege să salveze cele două lumi sau va muri? Şi una și alta! Fey va fi ucisă de către Amaratheia, dar Marii lorzi îi va da nemurirea, și totodată o bucăţică din fiecare. Se pare că avem o nemuritoare puternică, care nu este conștientă încă de darurile sale.
Să vedem ce se va întâmplă acum în volumul doi din seria REGATUL SPINILOR ȘI AL TRANDAFIRILOR.

   După ce a aflat că magia există şi a primit acest dar preţios de la stăpânii lumii fermecate a zânelor, Feyre nu poate uita evenimentele întunecate prin care a trecut. Nu poate uita nici înţelegerea pe care a făcut-o cu Rysand, vicleanul stăpân al Regatului Nopţii. O săptămâna va trebui să și-o petreacă în Regatul Nopții cu Rhysand în schimbul salvării sale de la moarte. Revenirea în regatul Primăveri cu Tamlin și încercarea sa dureroasă de a trece peste coşmarul prin care a trecut, o va pune pe Fey să tânjească după familia sa și după libertate.

,

,Mi-am dorit ca inima mea de om să se fi schimbat odată cu mine; să se fi transformat într-o marmură nemuritoare, în schimbul bucății sfâșiate de beznă care era acum și din care sângele zeilor se prelingea în mine.
Tamlin încă dormea, întins gol pe saltea, când m-am strecurat înapoi în dormitorul întunecat.
Pentru el făcusem asta-pentru el mă distrusesem bucuroasă, odată cu sufletul meu nemuritor.
Iar acum, aveam să trăiesc cu asta o eternitate.
El nu se trezea niciodată când coșmarurile îmi tulburau somnul; nu se trezea niciodată când vomitam nopți la rând. Dacă știa sau auzea, nu spunea nimic despre asta.
În orice caz, era mai ușor să nu fiu nevoită să dau explicații. Să nu trebuiască să-i spun că, deși îl eliberasem și îi salvasem poporul și tot Prythianul de Amarantha…mă distrusesem.
Și eu credeam că nici măcar veșnicia nu mi era îndeajuns că să îmi revin.”

  Deși îl roagă să o lase în satul ei de muritori,Tamlin refuză, pretextând că este în primejdie și bestiile care bântuie prin regat iar fac rău.
Nici măcar Lucien, fiul Marelui Lord al regatului Toamnei, nici marea preoteasă Ianthe, nu reușesc să îl convingă pe Tamlin.
Ianthe era o Mare Preoteasă din rândul Marilor Spiriduși și prietenă din copilărie cu Tamlin şi se angajase să îi ajute pe cei doi cu planificarea festivităților pentru nuntă. O va ajuta pe Feya în alegerea ținutelor, a obiceiurilor și a protocoalelor în calitatea de viitoare soție a unui Mare Lord.
Îndoială pune stăpânire pe tânăra noastră, iar la festivitatea de căsătorie nu va reuși să avanseze spre Tamlin pentru a depune jurămintele. Exact atunci apare Rhysand, Marele Lord al Regatului Nopții și își va cere dreptul de o săptămâna asupra lui Feyre.
   De aici înainte asistăm la certurile dintre cei doi, Feya vrea să fie trimisă înapoi, dar,Lordul Nopții îi va demonstra că, deși toți îl cred un monstru, el știe despre nopţile de coșmar ale tinerei, îi pasă să o învețe să scrie și să citească, o va învăța să își ridice scuturile mentale, atât împotriva lui cât și a prădătorilor Daemati.

,,Dacă ar fi să întâlneșți vreodată un daemati fără acele scuturi ridicate, Feyre, ti-ar lua orice ar pofti. Unul mai puternic te-ar putea transforma fără voia ta într-o sclavă și te-ar pune să faci ce-dorește, fără măcar să îți dai seama.Tărâmul meu rămâne destul de misterios pentru străini, încât unii te vor considera, printre altele, o sursă foarte valoroasă de informații.
-Ca daemati, îmi spuse Rhysand, îmblânzitorii umbrelor sunt rari-râvniți de curțile și teritoriile din toată lumea pentru abilitatea lor de a se furișa și predispoziția de a auzi și simți lucrurile pe care alți nu pot.”

   Feya nu știe ce să creadă despre atât de temutul Lord al Nopții! Știe că a fost,,târfa ” Amaranthei, că se tem toți de el. Știe că timp de cincizeci de ani s-a lăsat dominat de temuta emisară a regelui Hybern, mai știe că tot acest lord a ajuta-o în clipele grele. Ce să mai creadă despre cineva care încearcă să o salveze de la o soartă pe care nu și-o dorește? Se pare că Rhysand apare în momentele de cumpănă pentru tânăra nemuritoare. Legătura dintre ei, datorită tatuajelor, este una ciudată, de neînțeles. Poate, dacă aflăm motivul real pentru care acest Mare Lord s-a lăsat batjocorit, vom înțelege multe lucruri.
Feya se va trezi prima și prima dată din teleportarea sa cu Rhysand într-un oraș magnific, neatins de răutăţile care au distrus celelalte regate.
,

,Mai întâi, am simțit miros de iasomie, apoi am văzut stelele, care licăreau dincolo de coloanele strălucitoare din piatra lunii care încadrau priveliștea incredibilă a muncilor înzăpeziți.
Era cel mai frumos loc pe care îl văzusem vreodată.
Clădirea în care ne aflăm fusese cocoțată pe vârful unuia dintre munții din piatră gri. Sala din jurul nostru era expusă intemperiilor; nu avea ferestre, ci doar stâlpi înalți și draperii din voal, care se legănau în briza cu parfum de iasomie.
Nu se auzea niciun țipat, niciun strigat, nicio implorare.
Velaris a rămas secret dincolo de granițele acestor tărâmuri timp de milenii. Amarantha nu l-a atins deoarece nu știa că există. Niciuna dintre bestiile ei nu știa. Nimeni din celelalte regate nu știe de existența lui.”

   Acest oraș secret a fost posibil datorită vrăjilor, al protecţiilor și a strămoșilor nemiloși care erau dispuși să facă orice ca să păstreze o bucată de bunătate în lumea această mizerabilă. Aici își va petrece Feya, majoritatea timpului. Va cunoaște pe spionul lordului-Azriel, pe Cassian, comandantul oastei regatului. Acești doi supuși sunt cei mai de temuți illyrieni.
,,Amândoi erau înalți, cu aripile strâns lipite de corpurile lor puternice și musculoase, acoperite cu plăci negre de piele, care îmi aminteau de solzii uzați ai vreunui reptilian.”
   Mor este locţiitoarea marelui Lord, și un Mare Spiriduș. Ea s-a născut în Regatul Coșmarurilor. Alături de Marele Lord este și Amren, aghiotanta …ceea care s-a născut altfel, prinsă în corp nou și ciudat, oare ce poate fi când este liberă din corpul de Spiriduș? Nici măcar Rhysand nu vrea să fie în apropriere în caz de o eliberarea a lui Amren.
Tânăra noastră va face cunoștință și cu Regatul Coșmarurilor, cel mai de temut regat, ascuns sub munte. Deși Mare Lord este Rhysand, acesta va coborî acolo foarte rar. Acestor personaje și acestor ținuturi vrea să o alăture pe Feya. Este alegerea ei, dar timpul îi presează. Ceva malefic este pe cale să se întâmple și să distrugă atât lumea muritorilor cât și lumea Spiridușilor.
   Regele Hybern-lui vrea să activeze Cazanul, iar prin el să învie unul din cei mai de temuți războinici, pe Jurian, închis în inelul care era pe degetul Amaranthei. Singura care poate anula vrăjile Cazanului este Cartea Respirațiilor. Lordul Nopții va încerca, ajutat de oamenii lui să pună mâna pe bucățile Cărții Respirațiilor, jumătate din carte este ascunsă în Regatul Verii. Feya, datorită darurilor primite la înviere, poate să pună mâna pe această jumătate. Oare vor reuși să păcălească pe cei din regat? Vor reuși să pună mâna pe jumătatea de carte și să scape cu viață?
Cealaltă jumătate este ascunsă la Reginele pământene. Vor reuși să ajungă la un acord cu reginele sau vor fi trădați? Vor putea să reunească cartea la timp?
  Deși Feya în urma neîţelegerilor cu Tamlin va hotărî să rămână definitiv în Regatul Nopții, Lordul Primăverii este decis să o aducă înapoi cu orice preț.Va reuși?
   Cum se va derula relația dintre Rhysand și Feya? Vor reuși cei doi să treacă peste neînțelegeri și să devină prieteni sau vor deveni ceva mai mult decât prieteni?
   Nu pot să cuprind nici a zecea parte din peripețiile prin care trece Feya în acest volum doi, tachinările, relațiile ce se încheagă între cei mai de temut Spiriduși, o lume magică care îți încântă mintea și te face să visezi cu ochi deschiși. Recomand cu căldură această carte. Eu sunt hotărâtă să citesc cât mai repede volumul trei.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti
 

13 COMMENTS

  1. Nicol, mi-ai starnit curiozitatea! Trebuie sa citesc si eu seria aceasta. Imi place mult cum scrie S. J. Mass. Seria Tronul de clestar se numara printre favoritele mele.

  2. Mi-a plăcut foarte mult cum ai prezentat cartea, Nicol!
    Nu am citit nici primul volum, dar după prezentarea atât de frumoasă pe care ai făcut-o, voi trece pe listă ambele volume.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.