Foc sălbatic de Ann Cleeves - Crime Scene Press - recenzie

Foc sălbatic, de Ann Cleeves – Crime Scene Press – recenzie

Foc sălbatic de Ann Cleeves

Crime Scene Press, 2022 

WILD  FIRE
Traducere din engleză  Mihnea  Arion
Număr pagini: 365

   “ANN CLEEVES este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. S-a născut în 1954 și a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire și apoi în North Devon. După ce a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale dintre cele mai diverse: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar și ofițer pentru eliberarea condiționată. S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog și, când acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris. Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în peste 20 de limbi până în prezent. Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria Shetland). Serialul Vera a fost deja difuzat în peste 30 de țări, printre care Australia, S.U.A., Germania, Cehia, Polonia, Japonia, Canada, Suedia etc. În 2006 Ann Cleeves a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul Negru de corb (Raven Black), primul din seria Shetland. Anul 2014 a reprezentat pentru autoare una dintre cele mai bune perioade literare, succesul celor două seriale TV atrăgând după sine vânzări excepționale ale tuturor romanelor sale. În 2015, la Crime Scene Press au mai apărut în limba română un roman din seria Vera Stanhope, Secretele din Strada Portului (Harbour Street), iar din seria Shetland în 2016 – Oase roșii (Red Bones) și în 2017 – Negru de corb (Raven Black). Tot în 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră, acordat de aceeași Crime Writers’ Association.”

“Atrași de faima insulelor, doi englezi, soț și soție, se mută în Shetland, dornici să le ofere fiului lor o viață mai bună.

Însă când bona copilului e găsită spânzurată în staulul de lângă casă, zvonurile cum că ar fi avut o aventură cu tatăl copilului se răspândesc ca un foc sălbatic.

Pe măsură ce suspiciunile împotriva familiei devin tot mai puternice, inspectorul Jimmy Perez e trimis să investigheze. Perez e conștient că acest lucru înseamnă întoarcerea în insule a lui Willow Reeves, iubita și șefa lui.

Perez se confruntă cu cea mai tulburătoare anchetă din carieră. Oare va fi pregătit pentru cum se va sfârși?”

  „O dramă complexă și elegant scrisă.”(Publishers Weekly) cu care Ann Cleeves încheie Seria Shetland, căci “Foc Sălbatic” este, din păcate, volumul de final. Spun “din păcate” pentru că pe lângă acțiune, de-a lungul seriei, am fost cucerită de investigatori. Portretizarea lor, viața pe care o duc, evenimentele majore, sentimentele de iubire și remușcare, moartea, toate sunt tratate cu minuțiozitate și talent de către autoare.

  Deosebite sunt și descrierile locurilor, ale oamenilor, a obiceiurilor, cu toate meritele sau defectele lor, dar și cu problemele întâmpinate în acceptarea noilor veniți.

  În prim plan sunt două familii de pe insulă: Robert și Bella Moncrieff și Helena și Daniel Fleming.  Familia Moncrieff a fost acceptată ușor, cu toți cei patru copii ai lor, pentru că Robert era insular, tatăl lui detinuse casa mare de pe insula în care locuiau acum.  Robert era medic, Belle era PR și se implicase în toate activitățile de pe insula.

  Helena avea proiecte artistice, iar Daniel era arhitect. Veniseră pe insulă cumpărând, la sugestia lui Belle, o casă,vrând să-și crească copiii într-un loc liniștit. Dar lumea nu-i acceptase, în primul rând pentru că cumpăraseră casa de la bancă, o casă pierdută de proprietarul inițial Dennis Gear, care era de-al locului și care, într-un ultim gest de nebunie și sfidare a sorții, se spânzurase în vechiul șopron, după ce văzuse  cum puseseră la punct noii veniți proprietatea. Șocul fusese mare, și deșii locatarii nu aveau nici o vină lumea din sat îi bârfea pe la colțuri. Nu ajută nici faptul că aveau un băiat autist, lucru care era mereu punctat și ironizat. Le era greu dar încercau să ia viața pas cu pas, fiica lor Ellie era un copil bun și fără probleme. Helena își asumase multe din treburile casei și ale copiilor, mai ales că Daniel, după ce găsise spâzuratul și neavând pe moment de lucru, căzuse în depresie și se cam izolase.

  Îi mai scoteau din monotonie întâlnirile cu Belle și Robert. Aceștia aveau patru copii, doi adolescenți Martha și Charles destul de dificili, și doi copii mai mici. De mare ajutor le era Emma, dădaca, care era cu ei de când adolescenții fuseseră mici. Emma nu se ocupa doar de copii , acum că erau mai mari luase pe umerii și ei unele probleme ale casei, Belle și Robert trăindu-și  relația și viața.

  Emma avea o fire dificilă, aparent era într-o relație cu un localnic Magni, dar totul se făcea după dorința ei.  Magni, cu toate că ținea la ea ,nu putea accepta unele momente și parcă începea să “se deștepte”, mai ales că-l stresa și Margaret, mama lui, o ființă rea, bârfitoare, obișnuită să-și impună părerile și voința asupra tuturor și mai ales a fiului și surorii ei.

  Cam astea ar fi liniile generale când Emma este găsită spânzurată în același șopron , în care se spânzurase Dennis.  Doar că cercetările arată clar că a fost strangulată și abia apoi spânzurată.

  Este chemată echipa de criminaliști și cu ea vine și Willow, șefa și iubita lui Perez.  Relația lor, cu suișuri și coborâșuri, se petrecea în momentele libere ale lui Perez, când Cassie, fiica fostei lui logodnice, era la tatăl biologic. Dar vestea personală pe care i-o dă Willow îl bulversează cu totul și are nevoie de timp s-o proceseze. De aceea relația lor de serviciu e atât de vizibil diferită de alte dăți, că până și Sandy, ajutorul lui Perez,o sesizează.

  Cercetările îi fac să descopere secrete, relații tăinuite, iubiri fugare, dar mai ales o altă Emma decât crezuse toată lumea: o fată cu probleme rămase din copilărie pe care nu le depășise, cu accese de răutate și cu plăcerea de-a chinui.

  Dar mai este găsit un cadavru, al lui Margaret, strangulată, așezată pe banca făcută de ea în locul unde  se credea că se întâlnea pe vremuri cu Dennis. Cel puțin asta spusese mereu și lumea din sat o credea. Dar se va dovedi și asta o minciună.

  Polițiștii presupun că ucigașul Emmei crezuse că ea știa ceva, țînând cont de modul cum Margaret urmărea și pândea pe toată lumea.

  Cel care descoperă primul identitatea ucigașului este Christopher, băiatul autist al familiei Fleming, care era un  foarte bun observator, și care adora filmele și documentarele polițiste. Nu spune nimănui și este salvat în ultima clipă de Willow și Perez.

Criminalul este prins și dezvăluirile pe care le face sunt șocante și uimitoare.

Cine este criminalul?

De ce a ucis-o pe Emma? De ce o ura?

De ce a ucis-o pe Margaret?

De ce Christopher n-a spus nimănui ce a descoperit?

Ce veste le dă Sandy colegilor lui?

Ce secret i-a spus Willow lui Perez?

Ce hotărâre ia Willow?

Ce decide Perez? Ce va face mai departe?

Rămâne cu Willow?

Sunt multe întrebări, întâmplări, răspunsuri, care-și găsesc rezolvarea dacă citiți romanul, pentru că:

Povestea inteligent construită, personajele puternice și priceperea cu care este evocat peisajul aspru transformă romanul de față într-un final splendid al unei serii excelente.” (Laura Wilson, The Guardian)

Fanii întristați că nu-l vor mai întâlni pe eroul lui Cleeves se vor bucura să afle că acest ultim caz […] este un tur de forță.”(Kirkus Review)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Foc sălbatic de Ann Cleeves – Crime Scene Press – recenzie

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.