Furia Rosie de Pierce Brown-Editura Paladin

Furia Rosie de Pierce Brown-Editura Paladin

by -
11

      Furia Roșie de Pierce Brown-recenzie

Titlul original: Red Rising
Traducere: Iulia Pomagă
Editura: Paladin
Anul apariţiei: Martie 2016
Nr. de pagini: 506
Gen: SF/Fantasy; Dystopia; Young Adult;
Cotaţie Goodreads: 4,23

Seria Red Rising: 1. Red Rising (2014) – Furia Roșie  2. Golden Son(2015) 3. Morning Star(2016)

În viitor, populaţia lumii e împărţită în clase având funcţii strict și clar definite, iar fiecărei clase îi corespunde câte o culoare. Darrow e un Roşu şi un Sondor al Iadului care lucrează în adâncul minelor de pe Marte pentru a face suprafaţa planetei locuibilă. La fel ca toţi cei din neamul lui, trudeşte din greu pentru a oferi un viitor mai bun generaţiilor următoare. Darrow va descoperi însă destul de repede că umanitatea ajunsese demult să populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt ţinuţi drept sclavi de o clasă conducătoare decadentă, cea Aurie. Singurul mod în care se poate face dreptate în această societate abuzivă este ca Darrow să se infiltreze în mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei.

Ender, Katniss si acum Darrow. – Scott Sigler 

Bine ritmat, captivant, excelent scris – genul de roman pe care nu poti sa-l lasi jos. Abia astept urmatorul volum. – Terry Brooks

Pierce Brown s-a născut pe 28 ianuarie 1988 în Colorado, dar a trăit în peste opt state din America. Furia Roşie, carte apărută pe când autorul avea 26 de ani şi primul volum dintr-o trilogie SF dedicată revoluţionării unei societăţi abuzive care stăpâneşte întreg Sistemul Solar, l-a consacrat pe tânărul scriitor drept viitoarea mare speranţă a literaturii pentru tineret.

Acum câteva minute am terminat de citit “Furia Roșie” și încerc să-mi pun ordine în gânduri, dar sunt încă prinsă în poveste, alături de personajele pe care am ajuns să le îndrăgesc surprinzător de ușor. Îmi vine să râd (de mine) pentru că am fost atât de sceptică atunci când am văzut atâtea păreri pozitive, iar notele de pe Goodreads pentru cele trei cărți din serie (4,23- 4,55) nu m-au convins că vreau să o citesc. Descrierea îmi întărise convingerea că nu e pentru mine. Evenimentele au loc pe Marte. Cum să mă descurc cu o poveste SF? Iar acum nu-mi vine să cred cât de mult m-am înșelat! După nici o sută de pagini eram deja fermecată de stilul autorului, de felul cum este realizată narațiunea, de intriga și complexitatea poveștii. Nu mă așteptam ca un roman de debut să fie atât de reușit. Pierce Brown a creat o magie, nu o poveste! 

Chiar dacă este încadrată în genul SF/ distopic, povestea este încărcată de momente pline de emoție. Modul cum autorul descrie toate sentimente lăuntrice ale lui Darrow, suferința lui în momentul când își vede soția biciuită apoi spânzurată (este silit să participe efectiv la spânzurarea ei), m-a răvășit complet. Brown nu trece ușor peste acest eveniment tragic, ci îl descrie atât de bine, încât pentru o clipă am crezut că citesc un roman scris de Sparks.

Furia Rosie 1

Chinul lui Darrow din timpul și după moartea lui Eo, golul din suflet, dorul de ființa iubită, m-a făcut să cred că nu va mai acorda o șansă dragostei sau cel puțin să simtă afecțiune față de altă fată. Dar în scenă apare Virginia (Mustang cum o numește Darrow) și lucrurile se schimbă puțin. Dușmani la început, cei doi se trezesc parteneri, ajutându-se unul pe altul în situații critice, apoi devin prieteni. Recunosc că mi-a făcut o deosebită plăcere să asist la tachinările dintre ei.

“Tu ești lupul care urlă și mușcă. Eu sunt mustangul care atinge mâna cu nasul. Oamenii știu că pot lucra cu mine. Cu tine e, la naiba, ucide sau vei fi ucis.”

Deși au fost momente în care am crezut că Darrow și-a pierdut umanitatea, din cauza faptului că a fost nevoit să devină violent și crud, ceva m-a făcut să-mi dau seama că adevărul este cu totul altul. Atât dușmanii, cât și membrii propriei sale Case (Marte) se tem de el, dar totodată le inspiră loialitate. Tactus, Pax, Sevro sunt numai câțiva dintre cei care îi sunt loiali. Interesantă este însă maniera în care le câștigă respectul. Atunci când Tactus este acuzat de tentativă de viol, Darrow cere ca acesta să fie biciuit, apoi cere să fie și el biciut la rândul său de Tactus. De ce? Răspunsul îl oferă chiar Darrow. 

E armata mea.  Faptele ei rele sunt ale mele, la fel cum sunt și ale voastre, la fel cum sunt și ale lui Tactus. Ori de câte ori unul dintre voi înfăptuiește o violență ca asta, ceva atât de gratuit și de pervers, acest gest aparține tuturor și mie în egală măsură, pentru că atunci când faceți ceva rău suferim cu toții.”

Acțiunea romanului are loc pe Marte, la 700 de ani după ce omenirea a colonizat ale planete și s-a instalat ierarhia socială, fiecare clasă având o anumită culoare. Mai întâi s-au extins către satelitul Pământului, Luna, dar pentru că era foarte dificil să se lanseze navete spațiale de  pe Pământ din cauza gravitației și a atmosferei, Luna a devenit portul Pământului, cu ajutorul căruia au fost colonizate lunile și planetele Sistemului Solar. Ordinea și eficiența au devenit priorități pe Lună, așa că încet încet s-au instalat primele Culori, iar Roșii (din clasa cea mai inferioară) au fost trimiși pe Marte să adune combustibil pentru omenire. Coloniile miniere au fost întemeiate acolo pentru că pe Marte este cea mai mare concentrație de helium-3, care este folosit pentru terraformarea celorlalte luni și lumi. De pe Lună, Consulul Suveran, Octavia au Luna își guvernează Imperatorii și Pretorii, îi comandă pe cei doisprezece Cavaleri Olimpici, legiunile de Războinici Însemnați și pe Obsidienii. Cenuşiii cutreieră orașele asigurând supunerea în fața ierarhiei. Albii împart dreptatea conform propriilor legi. Rozaliii le satisfac plăcerile și îi servesc pe cei din clasele superioare. Argintiii se ocupă de contabilitate și logistică. Galbenii studiază medicina. Verzii se ocupă cu tehnologia. Albaștrii sunt piloți. Arămiii se ocupă cu problemele birocratice. Roșiii fac munca de jos. Fiecare culoare are un scop. Toate culorile îi susțin pe Aurii care reprezintă elita.

Povestea este spusă din perspectiva lui Darrow, un tânăr care face parte dintr-un clan de mineri Roșii, lucrează în mina Lykos de pe Marte de la vârsta de 13 ani și niciodată nu a văzut lumina soarelui. Este căsătorit de șase luni cu Eo, deși amândoi nu au decât 16 ani. Trăiesc într-o sărăcie lucie pentru că totul aici este raționalizat. Dar cel mai grav lucru este că Roșii sunt indoctrinați, mințiți, brutalizați. Li se cere să se sacrifice pentru progres. Trăiesc în subteran și habar nu au până unde s-a mers cu terraformarea. 

Într-una din zile, Eo îl duce pe Darrow spre ultimul nivel al Pânzăriei (locul unde ea lucrează) și îi arată o zonă pe care a descoperit-o de curând. O zonă ce seamănă izbitor de mult cu cea de pe Pământ. O pădure!  

Ochii mei n-au văzut nimic altceva decât sol, incandescența burghiului, Roșii și griul cimentului și al metalului. Dar asta e un spectacol cu totul diferit. Culorile insectelor care plutesc îmi ard ochii. Mă înfiorși râd, mă întind și ating creaturile care zboară în întuneric. Le prind în palme și mă uit spre tavanul incolor al camerei. E un balon transparent ridicat către cer. 

Cerul. Cândva era doar un cuvânt. Nu pot să văd suprafața lui Marte, dar pot să-i admir priveliștea. Stelele strălucesc ușor și grațios pe cerul negru ca mătasea. Eo arată ca și când locul ei ar fi printre ele. Fața îi strălucește când mă privește și râde când mă las în genunchi și-mi umplu plămânii de mirosul ierbii. E un miros ciudat, dulce, nostalgic, deși eu nu am nicio amintire despre iarbă. 

Momentele de tandrețe din pădure sunt urmate de o ceartă aprinsă, Eo nu crede în ideea de sacrificiu pentru progres și consideră că Roșii sunt practic niște sclavi în lanțuri. 

Moartea nu e atât de goală precum spui tu. Goală este o viață fără libertate, Darrow. Goală e viața înlănțuită de frică, frică de moarte sau frică de-a pierde ce ai. Eu zic să rupem lanțurile astea. Dacă rupi lanțurile fricii, rupi și lanțurile care ne leagă de Aurii, de Societate. Marte ar putea fi a noastră. Ar putea aparține coloniștilor care au fost sclavi aici, care au murit aici.”

La întoarcere sunt surprinși de Cenușii care îi arestează, urmând ca după câteva zile să fie pedepsiți pentru că au trecut dincolo de zona permisă. Vor fi biciuiți în fața ArhiGuvernatorului de pe Marte, Nero au Augustus.

O aud ca prin vis pe Eo spunându-mi că mă iubește. Mâna îi zăbovește pe mine. Dar în ochii ei e ceva ciudat. Urmează să o biciuiască, dar vorbele ei par asemenea celor din urmă, are ochii triști, dar nu înfricoșați. O aud cum își ia rămas bun și-n inima mea se trezește un coșmar. Îl simt ca pe-un cui trecându-mi de-a lungul șirei spinării când îmi șoptește, ca un îndemn, la ureche :

-Rupe lanțurile, iubirea mea.

 Apoi sunt apucat de păr și tras departe de ea. Lacrimile-i brăzdează fața. Pentru mine le varsă, deși nu înțeleg încă de ce. Lumea întreagă înoată. Eu mă înec. Mâini aspre mă pun în genunchi și-apoi mă ridică.”

 Darrow este dezbrăcat și târât în mijlocul Comunei, la marginea spanzutatoarei, iar douăzeci și patru dintre camarazii săi, fiecare cu o curea de piele în mână, îl înconjoară. Apoi urmează loviturile, patruzeci și opt de lovituri de bici care îl aduc în pragul leșinului. Însă coșmarul abia începe! Momentul când o biciuiesc pe Eo e greu de îndurat de Darrow, plânge și imploră: 

 ”- Opriți-vă. Fac orice, o să mă supun, iau eu restul loviturilor, doar opriți-vă, nenorociții dracului! Opriți-vă! “ 

Dar în timp ce este biciuită, Eo începe să cânte un cântec popular interzis. Prin asta și-a semnat condamnarea la moarte. ArhiGuvernatorul cere ca fata să fie spânzurată. Ce a urmat mi s-a părut înfiorător! 

Mă arunc înainte și îi sărut gleznele. Îi îmbrățișez picioarele. N-am s-o las să sufere. Pe Marte gravitația nu-i prea puternică, așa că trebuie să tragi de picioare ca să rupi gâtul. Îi lasă pe cei apropiați să facă asta.”

Furia Rosie 2

Pe Marte nu este permis ca morții să fie îngropați, ci sunt lăsați să atârne în ștreang până putrezesc, apoi oasele le sunt transformate în praf. Darrow încalcă această lege atunci când se decide să-și îngroape soția. Iar pentru asta este spânzurat. Însă nu moare! Curând își dă seama că a fost drogat și îngropat de viu. Și se află în mâinile rebelilor-Fiii lui Ares. Iar aceștia îi spun cruntul adevăr. Roșii au fost trași pe sfoară. Umanitatea ajunsese demult să populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt ținuți drept sclavi de o clasă conducătoare decadentă, cea Aurie. 

De câte ori nu ne-a spus Octavia au Luna celor de pe Lykos că suntem pionierii de pe Marte, că suntem sufletele curajoase care se sacrifică pentru binele rasei, că în curând ni se că alătura și celelalte culori, de îndată ce Marte va putea fi locuit. Dar deja ni s-au alăturat. Cei de pe Pământ au venit pe Marte, iar noi, pionierii, am fost lăsați dedesupt, în sclavie, trudind, suferind pentru a crea și a menține fundația acestui…imperiu. Suntem ceea ce Eo a spus dintotdeauna că suntem – sclavii Societății.” 

Singurul mod în care se poate face dreptate în această societate abuzivă este ca Darrow să se infiltreze în mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei. Iar pentru asta el va suferi o enormă transformare. Va suporta numeroase operații (înlocuirea pielii, ochilor, părului, fortificarea oaselor etc), va face recuperări fizice și antrenamente. Corpul începe să se schimbe, să se întărească, mușchii devin mai puternici. Se transforma într-un Auriu de calitatea întâi. Zeiii lui Ares au făurit un fel de Mesia pentru o cauză sângeroasă. 

Următorul pas a lui Darrow este să aplice pentru Institut, trece examinarea Controlului Calității, însă trebuie să facă Trecerea, un test prin care cei 100 de tineri sunt obligați să lupte între ei până la moarte și astfel vor fi eliminați cei slabi. Darrow trece și această probă, dar în curând află că va trebui să-și aleagă o Casă din cele 12 (Venus, Ceres, Apolo, Neptun, Jupiter, Marte, Diana, Minerva,Vulcan, Pluto, Iunona, Bachus), apoi va trebui să ia parte la o competiție care va dura aproape un an. Acest măcel, care va ține până când o Casă le va domina pe toate celelalte, este considerat ca “un studiu de caz despre ce înseamnă să cucerești și să conduci un imperiu.“ 

 Vor avea loc lupte între Case, se vor comite acte de cruzime, vor muri mulți, vor avea loc încăierări în interiorul Caselor, prietenii se vor trăda, se vor forma alianțe între dușmani. Iar furia lui Darrow Secerătorul crește! 

                                       “Sunt Secerătorul și moartea e umbra mea.”

V-am povestit doar în linii mari câteva dintre evenimentele din carte. Nu vă rămâne decât să descoperiți singuri ce se întâmplă mai departe cu Darrow. Iar pentru cei care nu agreează seriile pot să îi liniștesc prin faptul că  acest volum nu se termină în coadă de pește. 

Vă recomand să citiți “Furia Roșie” pentru că merită. Veți avea parte de o aventură de neuitat!

NOTA 10+

Editura Paladin-logoCartea Furia Roșie de Pierce Brown este oferită spre recenzie de către Editura Paladin. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Paladin. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Alina

Surse imagini: pinterest.com

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

11 COMMENTS

  1. Felicitari! O prezentare ampla menita sa ma faca sa citesc cartea. O comand si eu asa ca poti sa te relaxezi! 🙂

  2. felicitari Alina,imi place mult subiectul carti,dar,mi se pare mie sau e plina de cruzime aceasta carte?

  3. Astă-noapte am terminat-o și eu 🙂 E superbă 😀 Felicitări pentru recenzie locco_smiley_10

  4. Alina, esti uimitoare ! Ne tentezi de fiecare data ! Ador romanele SF! Felicitari pentru aceasta recenzie superba ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. Waw, Alina, felicitari! Suna super recenzia, m-a captivat.
    Eram ferm hotarata sa nu imi cumpar cartea asta, pana acum. Acum, am trecut-o pe lista! Si numai recenzia ta este de vina!
    Felicitari draguta mea 🙂

  6. Multumesc mult pentru aprecieri. Cartea aceasta m-a acaparat cu totul si chiar va rog mult sa ii acordati o sansa. Povestea scrisa de Brown este deosebita! 😉

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.