Furie oarbă de Karin Slaughter

Titlul original: Blindsighted
Editura Lider
Anul: 2005
Traducere: Cătălin Croitoru
Nr. pagini: 440

Gen: Mystery, Crime, Thriller

Seria Grant County: 1. Furie oarbă(Blindsighted-2001), 2.Post-mortem (Kisscut (2002), 3. Obsesia (A Faint Cold Fear-2003), 4. Indelible (2004), 5. Faithless (2005), 6. Beyond Reach (2007)aka Skin Privilege

KARIN SLAUGHTER, autoarea unor bestselleruri nominalizate la prestigioase premii şi traduse în 23 de ţări, oferă, pentru prima oară, publicului român un thriller palpitant, o combinaţie de suspans, mister şi pericol.

Viaţa liniştită a unui orăşel american este zguduită de panică în momentul descoperirii cadavrului unei tinere profesoare de liceu, ucisă în urmă unui viol atroce şi care prezintă pe corp tăieturi adânci ce alcătuiesc semnul crucii. Rezultatele autopsiei conduc la ipoteza alarmantă a existenţei unui criminal extrem de brutal. Câteva zile mai târziu, starea de şoc generală este amplificată de descoperirea unei a doua victime, purtând aceleaşi însemne însângerate. Este cel mai clar indiciu că cel ce acţionează este un violator sadic, devenit criminal în serie. Cine va fi viitoarea victimă? se întreabă înspăimântaţi toţi locuitorii. Sara Linton, medicul legist care se ocupă de aceste cazuri, se simte la rândul său ameninţată. Un secret din trecutul ei ar putea reprezenta cheia descoperirii criminalului. O carte ce cu siguranţă îl va ţine în priză pe cititor până la ultima pagină.

A fost prima carte pe care am ales-o din impuls, m-a intrigat prezentarea şi am zis, de ce nu, este cazul să diversific. Deşi am terminat-o cu ceva timp în urmă, încă mai sunt pe gânduri. Se regăsesc destule scene de-a dreptul îngrozitoare ce îi conferă un farmec aparte. Karin Slaughter face parte din categoria autorilor care preferă descrierile detaliate ale crimelor. Am simţit că sunt alături de personaje, am văzut victimele cum sunt analizate pe masa de la morgă şi am mers pas cu pas alături de poliţie pe urmele răufăcătorului. Fiecare aspect este punctat foarte bine şi se simte suspansul, adrenalina, furia, neputinţa şi ce trăiesc victimele.

Totul începe când  Sara Linton iese în oraş cu sora ei mai mică, dar o simplă vizită la toaletă o duce către prima victimă, o tânără profesoară. Sibyl Adams îşi dădea duhul după ce suferise destule, fusese violată, înjunghiată în formă de cruce şi drogată cu numeroase substanţe.

„— O, rămase ea cu gura căscată, incapabilă să respire și se dădu repede înapoi până se lovi de chiuvetă. Duse mâinile la spate și se prinse de marginea chiuvetei ca să nu cadă. În gură avea un gust metalic și se forță să tragă adânc aer în piept ca să nu leșine. Își lăsă capul în piept, închise ochii și numără până la cinci înainte de a avea curajul să privească din nou.
Pe scaunul de toaletă stătea Sibyl Adams, o profesoară de la colegiu. Avea capul dat pe spate, sprijinit de peretele acoperit cu faianță, și ochii închiși. Picioarele îi erau larg desfăcute și avea pantalonii dați jos până la glezne. Fusese înjunghiată în abdomen. Sângele umpluse vasul de toaletă dintre picioarele ei și începuse să curgă pe jos.
Sara își făcu curaj și înaintă spre cabină unde se ghemui în fața tinerei femei. Cămașa lui Sibyl era trasă în sus și Sara putu să vadă o tăietură verticală care îi despicase abdomenul și se oprise la osul pubian. O altă tăietură, mult mai adâncă, se întindea pe orizontală, chiar sub sâni. De aici provenea cea mai mare parte din sângele care continua să curgă șuvoi de-a lungul corpului. Sara puse mâna pe rană, încercând să oprească hemoragia, dar sângele îi țâșni printre degete de parcă ar fi strâns în mână un burete.”

Sentimentele de neputinţă ale Sarei se simt, vrea să o salveze, doar este datoria ei de medic, dar asistă doar la ultimele spasme. Disperată îl sună pe Jeffrey Tolliver, șeful poliției din Heartsdale, dar şi fostul ei soţ. Investigaţiile continuă, fac autopsia, analizează substanţele şi concluziile sunt dureroase, oraşul este în alertă din cauza unui criminal meticulos care îşi chinuie victimele şi le pregăteşte pentru moartea lentă. Îi place să le descopere obiceiurile, slăbiciunile şi cu sadism le urmăreşte neputinţa. Vor fi descoperite mici detalii ce vor fi ştiute doar de poliţie, sunt vizitaţi toţi violatorii din zonă, numai că de investigaţii se va ocupa chiar sora geamănă a lui Sibyl.

Lena Adams este diferită, are în sânge meseria de poliţistă, se simte spiritul liber, dur şi  tânjeşte după răzbune. Şeful ei, Jeffrey, o cunoaşte foarte bine şi vrea să o protejeze de suferinţă, dar nu are cum. Situaţia este critică, mai ales când apare şi următoarea victimă, chiar lângă spitalul în care lucra Sara. De data aceasta procesul de pregătire a victimei este de-a dreptul bizar. Toţi sunt şocaţi şi disperaţi să o salveze pe studenta găsită, numai că este atât de drogată şi de profanată încât şansele sunt mici, drept dovadă că victima cedează psihic şi renunţă la viaţă.

Lena află mărturia ei bizară, şocul şi furia sunt prea mari, încât este în tranşă. Nu-i venea să creadă că se întâmplau atâtea lucruri neplăcute, iar un criminal este în libertate şi nu îi este teamă de consecinţe.

Jeffrey este atent la tot ce se întâmplă, vrea să afle cine se află în umbră şi atacă, dar în acelaşi timp stă alături de Sara. Chiar dacă divorţaseră cu ani în urmă nu putea să uite, o înşelase şi ea nu dorea să-l ierte. O iubea prea mult şi visa la încă o şansă, dar nu are cum să o dobândească pentru că el nu o cunoştea pe adevărata Sara. Ascundea de zece ani un secret care îl va şoca şi îl va determina să afle şi mai multe. Aşteptările lor sunt diferite, dar toate aceste mişcări se petrec pe fondul presiunii. Caută un criminal sadic, dar în acelaşi timp parcă se caută şi pe ei. Personalităţile sunt diferite, apar multe personaje pe parcurs, puncte cheie şi elementele se pun cap la cap, numai că cel vinovat este cel mai paşnic om. Nici prin cap nu le trece că el ar putea fi un sadic, frustrat şi cu un trecut bizar la activ. Este prieten cu toţi şi nu vor realiza ce se petrece. Sara va descoperi cine este şi va lupta pentru viaţa ei.

Mi-a plăcut foarte mult cartea, are elemente care pun imaginaţia la încercare şi am simţit că văd un film bine regizat. Am descoperit ce înseamnă adrenalina şi vreau să citesc întreaga serie, dar pe bucăţi mici pentru că este sângeroasă şi mă încarcă cu energie negativă pe alocuri. Am apreciat documentarea autoarei, se simte că a dorit să afle ce implică consecinţele fizice şi psihice ale victimelor şi a explicat comportamentul în  termeni medicali.  Aş fi apreciat dacă acorda mai multă atenţie personajelor mele preferate Sarah şi Jeffrey, dar a ales să îi pună într-un con de umbră, să le ignore propriile sentimente şi să le scoată în evidenţă meseriile. Sarah este medic legist şi analizează victimele, le tratează şi vrea să le salveze, iar Jeffrey şi Lena vor să descopere misterul şi să prevină alte victime. Este trist pe de o parte pentru că Lena suferă foarte mult, dar se închide în ea şi vrea să ignore, să facă abstracţie, numai că soarta se întoarce şi va plăti un preţ destul de piperat.

Dacă vă doriţi altceva, atunci îndrăzniţi, autoarea merită descoperită, scrie foarte bine. Am citit cu atâta entuziasm, încât la rîndul meu mă simt la fel de sadică atunci când vă transmit impresiile despre Furie oarbă. Este plăcut să citeşti cum evoluează totul, dar este şi mai interesant să participi vizual la ce se întâmplă.

Din clipa în care Jeffrey îi spusese că Sibyl fusese ucisă, toată ființa ei se concentrase asupra descoperirii ucigașului surorii ei și aducerii acestuia în fața justiției. Nu-și dorea nimic altceva decât să pună mâna pe ticălos și să-l trimită pe scaunul electric. Fusese atât de obsedată de aceste gânduri, încât nu avusese deloc timp să jelească. Nu-și permisese nicio zi în care să plângă pierderea surorii ei. Nu se oprise nicio clipă în loc ca să reflecteze la ce însemna pentru ea moartea surorii sale.”

Autor: Mili

4 COMMENTS

  1. Mili, nu pot decat sa te felicit pentru ca ti-ai propus sa schimbi putin (sau pentru un scurt timp) genul . Si tocmai autoarea Karin Slaughter ! Ii apreciez foarte mult lucrarile. Nu am citit decat 3 carti , desi am tot ce a aparut la noi. Ai dreptate! Uneori trebuie sa facem o pauza. Nici eu nu le-as putea citi una dupa alta.

  2. Ce socanta carte! E mult mai dura decat cea citita de mine, Vise spulberate. Mili, daca recenzia ta e atat de captivanta, imi fac o idee despre cum e cartea!!

  3. Alina, genul acesta de carti ma prinde, am remarcat ca sunt bune din cand in cand.

    Ella, nu te speria, cartea nu este macabra, doar ca are anumite pasaje care sunt mai ciudatele, doar sunt crime, insa merita timpul alocat. Sincer, nu este horror.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.