Prăvălia de măruntişuri a domnului Nakano de Hiromi KawakamiPravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

La Editura Polirom a apărut cartea Prăvălia de măruntişuri a domnului Nakano de Hiromi Kawakami.

Traducere din limba japoneza si note de Magdalena Ciubancan

 „Un roman de o forta extraordinara, care ilustreaza, fara indoiala, mostenirea marilor prozatori moderni ai Japoniei.” (La Vanguardia)
 
Intr-un cartier marginas din Tokyo, pe o strada comerciala, se afla un magazin de maruntisuri aparent banal. Insa aici, intr-un spatiu cu parfum nostalgic, se tes incetul cu incetul, cu rafinament si subtilitate, povesti de iubire tradata sau neimplinita. Virstnicul domn Nakano, patronul pravaliei, tinjeste dupa ceva nedefinit si isi imparte viata intre magazin si iubitele sale vremelnice. Sora lui, Masayo, isi cauta si ea iubirea, in vreme ce tinara Hitomi, angajata lui Nakano si, in acelasi timp, naratoarea din roman, are o relatie ciudata, marcata de avansuri si retrageri, cu Takeo, celalalt angajat al pravaliei. Iar pe parcursul cartii apar mereu, odata cu diverse obiecte ajunse in pravalie, alte personaje si alte povesti. Toate aceste istorii de viata contemporana japoneza, imbibate cu melancolie si dezvaluite cu delicatete, construiesc o lume care pentru cititorul european e in acelasi timp stranie si familiara, caci, dincolo de culoarea locala, ele vorbesc despre ceea ce e profund uman in fiecare dintre noi.
 
Talent descriptiv, capacitate de evocare vizuala, subtilitate si o analiza pasionanta a comportamentului si a relatiilor umane…” (El Pais)
 „Descriind o retea de legaturi ce pare la fel de fragila ca o pinza de paianjen, Hiromi Kawakami ne vorbeste despre superficialitatea si lipsa de comunicare predominante in Tokyo, unde singuratatea a devenit o constanta a vietii indivizilor.” (Elle)
 „Pentru cele trei personaje feminine din roman, iubirea fara compromisuri ia o forma tragica. Cea mai importanta marturisire din viata lor, cea a iubirii, ramine nerostita. Aceasta autoare japoneza vorbeste despre dragoste si teama, dar mai ales despre teama de dragoste si de moarte.” (Die Zeit)
logo_libris
Review overview
3
Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.