Al nouălea tentacul al caracatiței – Dirk Rossmann – recenzie
Al nouălea tentacul al caracatiței – Dirk Rossmann – recenzie
Titlul: Al nouălea tentacul al caracatiței
Autor: Dirk Rossmann
Editura: RAO
Anul apariției: 2023
Nr. de pagini: 352
Categorie: Literatura Universală
Globalizarea nu mai este de mult timp o noutate. În contextul actual, impactul întâmplărilor din diverse zone de pe glob are din ce în ce mai multe repercusiuni în regiunile neatinse de acestea, sesizându-se astfel o creștere a proceselor ce sunt sistematic interconectate, îngrijorător, nu! Un studiu al Națiunilor Unite arată că dacă Pământul s-ar încălzi cu 8 grade până în anul 2100, urmările ar fi inimaginabile. Calotele polare s-ar topi mai repede scufundând astfel unele țări, furtuni de foc ar distruge pădurile, boli tropicale ar scăpa de sub control, colapsul inerent al producției de hrană, sunt doar câteva dintre consecințe. Schimbările intervenite și care pot duce la o catastrofă climatică necesită luarea unor măsuri. Autorul Dirk Rossmann ne vorbește despre aceste schimbări climatice care amenință să distrugă viața pe pământ, într-o încercare de conștientizare a pericolelor la care suntem expuși, venind totodată cu propuneri pentru diminuarea unora dintre acestea prin intermediul unor personaje conturate astfel încât mesajul să poată fi bine înțeles.
O epoca în care lumea, așa cum o știm și o iubim astăzi, a ajuns periculos de aproape de distrugere. Ne vom concentra pe două întrebări principale: cât de important a fost că un număr redus de guverne au preluat controlul asupra lumii și au unit-o și ce decizii ar fi putut lua inteligența artificială mai bine sau mai devreme?
Trei mari superputeri, China, Rusia și SUA, se angajează într-o acțiune radicală la nivel mondial pentru a intervenii în procesul care are o singură direcție, eradicarea vieții pe Pământ. Există posibilitatea ca o astfel de alianță să aducă acele schimbări atât de necesare? Aflăm în cele ce urmează.
Consecințele devastatoare ale încălzirii globale ne-au bântuit zeci de ani. Societatea este profund divizată când vine vorba despre impactul ei, și nu doar Statele Unite. În timp unii neagă criza ecologică sau speră la vreo descoperire tehnologică, ce va rezolva toate problemele o dată pentru totdeauna, alții sunt profund îngrijorați, disperați și furioși pe guvernele care nu fac nimic – sau aproape nimic.
Încă de la începutul cărții asocierea pe care autorul o face între subiectul dezbătut și caracteristicile uimitoare și complexe ale caracatiței, mi-a atras atenția și curiozitatea totodată. Rezultatul este peste așteptări.
Un set de măsuri care să atenueze consecințele inerente ale încălzirii globale sunt esalonale în cadrul unui dialog la nivel înalt. Regăsim aici argumente și explicații detailate pentru fiecare pachet de măsuri. Multe dintre acestea le cunoaștem, înțelegem sensul lor, punerea în practică implică probleme. De ce nu vrem să înțelegem impactul, de ce nu acceptăm că anumite restricții sunt absolut necesare pentru bunăstarea generațiilor următoare, rămâne o enigmă.
Autorul Dirk Roddmann ne oferă prin intermediul acestei cărți un subiect de interes pentru fiecare dintre noi, dacă vrem să îl cunoaștem, să-i acordăm un timp analizei propuse pentru conservarea optimă a mediului înconjurător, să înțelegem că natura este cea care ne poate salva, toate acestea inserate într-un thriller de calitate, vă recomand această fascinantă lectură.