Daisy Darker de Alice Feeney – Editura Storia – recenzie blog tour...

Daisy Darker de Alice Feeney – Editura Storia – recenzie blog tour Crime Club

Daisy Darker, de Alice Feeney – Editura Storia – recenzie blog tour Crime Club

Daisy Darker

Autor: Alice Feeney

Editura Storia – 2023

Traducere din engleză Oana  Dusmanescu
Număr pagini: 353

“Regina suspansului revine cu o reuniune de familie… CRIMINALĂ!

 După ani întregi în care s-au evitat reciproc, membrii familiei Darker se reunesc pentru a sărbători ziua de naștere a bunicii, care împlinește 80 de ani, în casa ei gotică, de pe o mică insulă stâncoasă. Când va veni fluxul, vor fi izolați de restul lumii timp de opt ore – adică o noapte.

Toți ascund un secret. Sau mai multe. La miezul nopții izbucnește o furtună, iar bunica este găsită moartă. O oră mai târziu, este descoperit un alt cadavru…

 Captivi pe o insulă, membrii familiei Darker trebuie să dezlege misterul din prezent și să-și înfrunte greșelile din trecut, înainte ca mareea să se retragă și toate secretele să le fie dezvăluite.”

  “Cu Daisy Darker, povestea înspăimântătoare a unei familii disfuncționale, Alice Feeney a trecut la nivelul următor! “( Sarah Pinborough, autoarea romanului Prin ochii ei)

Alice Feeney este maestra suspansului și a răsturnărilor de situație! “( Harlan Coben, autorul romanului Băiatul din pădure)

Și o dovedește în acest al doilea roman al ei.

  O familie disfuncțională, familia Darker, o casă de poveste Seaglass – în Cornwall, o insulă stâncoasă despărțită de continent printr-o limbă de pământ, acoperită zilnic de ape, pustietate și multe, multe secrete întunecate. Rețeta perfectă pentru un roman dens și palpitant, o combinație de realitate, fantezie și paranormal.

Dar să facem cunoștiință cu membrii familiei…

  Frank și Nancy, un cuplu de părinți la început îndrăgostiți, apoi despărțiți, uneori dușmani, alteori prieteni și iubiți, dar totuși egoiști. Frank era mereu în diferite colțuri ale lumii cu orchestra pe care o conducea. Nancy se considera ca fiind cea care se sacrifică să crească copiii, dar își vedea mai mult de viața ei. Iubea grădina și florile, de aceea fetele aveau nume de flori. Rose, prima născută, o ființă hotărâtă și independentă va deveni, în timp, favorita tatălui. Lily va rămâne toată viața dependentă de atenția și sprijinul mamei. Și mai era Daisy, nedorită de la început. Toți voiau un băiat, dar venirea pe lume a unei fiice, și încă una cu inima defectă este o mare dezamăgire. Singura care o iubește necondiționat este Nana, bunica ei, mama tatălui, și stăpâna de la Seaglass. Doctorii nu i-au dat prea mulți ani de trăit lui Daisy, cu toate operațiile făcute. Ca urmare mama  n-a lăsat-o la școală, dar nici nu s-a ocupat de educația ei, și aflăm pe parcurs că a refuzat chiar să-i dea vreo șansă făcând și ultima operație sugerată de doctori. Pentru Daisy accesul nestingherit la biblioteca de acasă și la cea de la Seaglass a însemnat evadarea din situația ei și chiar din familie. În rest  privea din afară la viața familiei, pentru că surorile  nu o primeau în jocurile și evenimentele lor. Era fericită doar cu Nana care se ocupa mult de ea, și care, poate în ideea de-a o imortaliza cumva, a scris o serie de cărți numită “Micul secret al lui Daisy Darker”, ilustrată tot de ea, și care a avut un succes imens. O serie care i-a adus Nanei o mulțime de bani, bani  cu care a făcut mult bine.

  Tot la Seaglass a intrat în viața lor Conor, un copil necăjit și abuzat de tată. Locuiau la un kilometru distanță pe malul apei, mama lui murise, tatăl se îmbăta și-l bătea crunt.

Dar Nana “îl adoptă”, ajutându-i și tatăl să se recupereze, primindu-i până la urmă pe amândoi “în familie”

  Apoi la petrecerea Nanei de Halloween, când era și ziua ei, și Daisy avea 13 ani, a participat și tânărul agent al bunicii. Acesta este singurul care o tratează pe Daisy ca pe un adult, promițându-i că dacă va scrie vreodată adevărata poveste a lui Daisy Darker  el o va citi și publica.

  Deși noaptea a debutat frumos până la urmă se va dovedi un coșmar. Sătulă să tot fie lăsată pe dinafară de surorile ei și mai ales de Conor, Daisy va merge pe ascuns la petrecerea de Halloween de pe plajă. Se ascunde în portbagajul mașinii tatălui lui Conor, pe care acesta o luase să le ducă pe fete, Rose fiind iubita lui. Doar că la petrecere cei mari se îmbată, Daisy îi vede pe Conor și pe Lily făcând sex pe plajă. Supărată că își tot bat joc de ea îi spune lui Rose ce a văzut, dar surorile râd, susțînând că inventează pentru că îl iubește pe Conor. Plângând pleacă singură către casă, și este lovită de-o mașină.

   Este mașina lui Conor, care nu avea permis, luase mașina fără aprobare, și era și beat, la fel ca Rose și Lily. Se hotărăsc să-și acopere urmele și tac, încercând să ascundă adevărul.

  Poliția constată însă că victima accidentului a fost aruncată vie în mare, tatăl lui Conor se sinucide crezând că a condus mașina beat, așa că se consideră că vinovatul a mărturisit.

Doar că accidentul din acea noapte va aduce după sine evenimentele de acum..

  Tăcerea, secretele, sentimentele de vinovăție, erodează totul, deși fiecare încearcă aparent să-și vadă de viața lui. În familie apare și Trixie, fata lui Lily, nu se știa cine e tatăl. Are și ea aceeași problema ca și Daisy, operația pe inima îi dă o șansă, dar și ea este ostracizată oarecum de familie, iubită mai mult de Nana.

  Sărbătorirea zilei de naștere a Nanei, care împlinea 80 de ani, înseamnă și aflarea testamentului ei( în tinerețe i se ghicise că va trăi doar până la optzeci de ani), pentru că vrea să lase lucrurile în ordine și bine stabilite. Totul era în concordanță cu ceea ce aflase în timp despre acea noapte fatidică, și despre cum toți din familie știau și mințeau.

  Vin toți, inclusiv Conor,  dar sunt șocați când Nana îi anunță că la moartea ei nu vor primi nimic, că Seaglass și toți banii ei vor fi ai lui Trixie, și mai mult că totul va fi administrat de un avocat până la majoratul ei. Asta va reînvia trecutul, aducând totul la suprafață.

  Și urmează o serie de morți inexplicabile, poezii scrise pe tabla din bucătărie și cu versurile tăiate de câte ori mai murea cineva. Parcă ai fi în povestea Agathei Cristie – “Zece negrii mititei”. Apar casete care trebuie vizionate și în final explicația.

Cine ucide și de ce?

Ce a determinat acțiunea de acum?

Ce s-a întâmplat după noaptea fatidică cu personajele?

Cine rămâne în viață și de ce?

Care este povestea adevărată a lui Daisy? Va reuși să o scrie?

De ce nimeni nu vorbește cu ea în afară de Trixie?

Va trebui să citiți cartea pentru a desluși toată povestea și a primi răspunsuri la toate întrebările.

  Este un roman întunecat, plin de întorsături interesante, multe crime și mai ales cu un deznodământ incredibil și tulburător.

  Cele mai tulburătoare fraze de-a lungul poveștii  mi s-au părut: afirmația lui Daisy –  “M-am născut cu inima frântă” și răspunsul Nanei :”Te voi iubi până la lună și înapoi de trei ori mai mult și încă o dată, ca să fie cu noroc” – și revelația lui Daisy ; “Nimeni nu m-a îmbrățișat când am sosit la Seaglass pentru că nu mă vedeau. Familia mea m-a tratat ca pe o fantomă, pentru că asta sunt.”

  “Luciditatea momentului nu poate fi  ignorată sau uitată. Cred întreaga poveste, dar nu pot accepta nici ce s-a întâmplat atunci, nici ce s-a întâmplat acum.”

Iată și câteva păreri avizate:

Un roman extrem de ingenios construit, elegant și strălucit din punct de vedere emoțional. Vizita la Seaglass este una pe care nu o veți uita prea curând “( Catherine Ryan Howard)

Un roman inteligent, sinistru, ispititor și fermecător. M-a cucerit chiar de la primele cuvinte! “( Peter James)

Daisy Darker este un roman inteligent, captivant și absolut savuros. “( Lisa Jewell, autoarea romanului O viață regăsită )

Carte disponibilă pe site-ul Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Daisy Darker de Alice Feeney - Editura Storia

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.