Fata care a murit de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie
Fata care a murit, de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie
Fata care a murit de Ragnar Jonasson
Crime Scene Press – 2021
“Ragnar Jónasson s-a născut la Reykjavík în 1976. Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík.
Cărțile lui Ragnar s-au vândut în peste 1 milion de exemplare în toată lumea. Au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite.
Cele două serii care l-au consacrat pe Ragnar sunt Dark Iceland (care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda (cu detectiva care poartă același nume). Drepturile pentru cărțile lui s-au vândut în 30 de țări.
Un nou roman semnat Ragnar Jónasson. Primul roman polițist islandez care apare în lista de bestselleruri Sunday Times”
“„Se caută învățător la capătul lumii…”
Una e conștientă că-i e greu să treacă peste sinuciderea tatălui ei, venită din senin. Își petrece nopțile bând singură în Reykjavík, năpădită de gânduri cum că într-o bună zi o să i-o ia pe urme.
Când află că în micul sat Skálar de pe coasta nordică, bătută de furtuni, a Islandei, unde locuiesc zece oameni, se caută învățător pentru două fete, Una o vede ca pe o ocazie de a evada.
Însă odată ce ajunge acolo își dă seama că nimic din viața de la oraș n-a pregătit-o pentru ce găsește în sat. Localnicii nu sunt deloc prietenoși, vremea e mohorâtă.
Iar din podul casei vechi unde locuiește e convinsă că aude un cântec fantomatic.
Una își face griji că-și pierde mințile.
Și chiar înainte de Crăciun cineva moare pe neașteptate, iar viața Unei capătă o turnură extrem de rea…”
O poveste cu fantome, un laitmotiv – un cântec de leagăn, un sat cu zece suflete, o comunitate cu tainele și secretele ei întunecate, totul plasat în pustietatea Islandei.
Un sat aproape gol, Skalar, unde pescuitul era sursă de hrană și de trai, un peisaj fantomatic, o vreme care predispunea la spaime și vedenii.
Una, o tânără profesoară suplinitoare în Reykjavik, simte că are nevoie de-o schimbare în viața ei. După moartea tragică a tatălui, când ea avea doar 13 ani, viața ei și a mamei se schimbase semnificativ. Deși discutase mult cu mama, nu reușea să înțeleagă gestul tatălui, care se sinucisese în ajunul Crăciunului, chiar de ziua ei. Mama își revenise oarecum, se recăsătorise și mersese înainte, dar Una, deși aparent acum era bine, rămăsese marcată. Nu prea avea nici prieteni, doar pe Sara, care acum avea și ea familia ei.
Sufocată de singurătate caută o soluție, când Sara îi spune că a citit un anunț “Se caută profesor la capătul lumii” și poate că ar trebui să se intereseze. Ceea ce Una face și acceptă postul.
Surprizele se țin lanț: drumul lung și greu, ceața care acoperă casele, mașina care se strică, dar ajunge la locuința Salkăi, femeia care o angajase. Află uimită că satul avea zece suflete, că erau doar doi copii, două fete, care aveau nevoie de profesor.
Salka îi va închiria mansarda și din prima seară i se pare că vede o siluetă în alb și că aude un căntecel de leagăn, dar pune totul pe seama oboselii și a stresului.
Cele două fete erau extrem de diferite, Edda, fiica Salkăi era o fire veselă și deschisă, Kolbrun era mai tăcută și mai introvertită.
În curând îi cunoaște și pe ceilalți din sat, pe părinții lui Kolbrun – o mamă tăcută ca și fiica ei și un tată cam afemeiat, pe proprietarii magazinului alimentar, pe Guffi – șeful satului, cel care le dădea de lucru la pescari și care avea o soție mai în vârstă, țintuită în scaunul cu rotile. Apoi îl întâlnește pe Thor, de care se simte atrasă, care locuia la fermă cu Hjordis, patroana pensiunii.
Toți o primesc rece și cu multă reținere, anunțând-o că este acolo pentru că Salka insistase, deși ei nu agreau oamenii noi. În rest – nu televizor, nu video, nu vizite, rămânea doar câte o întâlnire întâmplătoare, o carte și un pahar de vin seara.
Lucrurile merg cât de cât în liniște cu pregătirile de sărbători. Înainte de Crăciun, un tip o caută pe proprietara fermei. Poate că n-ar fi fost nimic, dar curând Una aude că tipul a dispărut.
Apoi serbarea de Crăciun care aduce cu ea moartea bruscă, neașteptată și enigmatică a fiicei lui Salka, Edda, bulversează lucrurile. Rămasă singură acasă, Una încearcă să se documenteze despre tipul necunoscut, despre povestea fantomei din casă, chiar anunță poliția.
Sosește un polițist din localitatea vecină, dar satul face front comun și până la urmă acesta e convins că Una a băut un pahar în plus și a avut vedenii.
Și totuși?!!!
Cine era necunoscutul și ce căuta în sat?
Unde dispăruse și de ce?
Ce află Una despre el?
Ce află Una despre fantomă?
De ce a murit Edda?
Ce secrete ascundeau locuitorii satului?
Pe cine și ce apărau?
Ce se întâmplă cu personajele?
Veți afla citind romanul, de altfel foarte ingenios și intrigant.
În paralel cu povestea Unei și a satului avem capitole cu descrierea unei crime, modul cum a cercetat poliția, cum au reușit să facă trei tineri să mărturisească și chiar să-i condamne. Trei tineri de fapt nevinovați!!!!
Care e legătura dintre cele două povești?
Care sunt punctele comune?
Veți afla la final.
Cele două povești se întretaie, se întâlnesc, se explică și se complectează una pe alta.
Jonasson construiește cu măiestrie o carte din două povești, o descriere pe alocuri horror a satului și o caracterizare psihologică excelentă a oamenilor.
La început alternanța poveștilor pare ciudată, apoi incitantă și extrem de interesantă până la deznodământul final.
Iată și câteva păreri avizate:
„O poveste cu fantome plină de atmosferă, care te înfioară cu adevărat și are nuanțe polițiste.”(Kirkus Reviews)
„Cu proza elegantă și atmosfera evocatoare care-l caracterizează, Jónasson țese o poveste care arde la foc mocnit, te bântuie și oferă un final ce-ți dă fiori.”(Charlotte Heatchote, Sunday Express)
„Un amestec de horror și thriller psihologic, învăluit în ceață și care funcționează din toate punctele de vedere.”(Booklist)
„…excelentă.”(Toronto Star)
Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Fata care a murit de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie
Am citit multe cărți de la editura Crime Scene Press. Îmi place misterul și gradul de suspans din cărțile lui Jonasson.
Felicitări pentru recenzie!
Mulțumesc pentru recenzie,ma atrage! Pare genul noire!
Editura Crime Scene Press a lansat o multime de thrillere extraordinare! 🙂 Multumim pentru recomandarea noii aparitii, Arci! 🙂
Multumesc si eu pentru aprecieri.
Asa este editura Crime Scene Press are multe carti foarte bune.
Iar Ragnar Jonasson scrie foarte bine.