Ingerul intunecat de Mihaela Strenc

Ingerul intunecat de Mihaela Strenc

,,...Eu sunt Alex, se prezentă bărbatul, venindu-i în ajutor...instinctul de conservare îi şoptea că cei ca el nu aparţin unei singure femei”

Ingerul intunecat de Mihaela Strenc

Îngerul întunecat de Mihaela Strenc-recenzie

Editura: Quantum Publishers

Număr de pagini: 229

An apariţie: 2016

     „Îngerul întunecat” este volumul care m-a trezit din această letargie a verii. M-a condus într-o lume pe care doar aparent o cunoşteam: eram sigură că ştiu totul despre ceea ce este Bucureştiul…Se deschide cartea la prima pagină şi cititorul este împins în mijlocul unei bătălii dintre negru şi alb. Să vă imaginaţi că sunteţi într-o pădure: pe de o parte este întunecată, de-a dreptul sinistră, iar pe de alta e plină de culoare.  Cineva îmbie lectorul să se aşeze pe un scaun rotativ şi îi arată fel şi fel de imagini: la unele râdem în hohote, iar la altele plângem şiroaie. Acest scaun se învârte neîncetat şi inima o ia la galop. Al cui este meritul dacă nu al autoarei Mihaela Strenc pe care o vom descoperi puţin câte puţin în filele cărţii.

    Înainte de toate, volumul ne arată personajul principal: Ana. La prima vedere este o tânără cât se poate de obişnuită: locuieşte singură în casa păriţilor săi, lucrează ca recepţioneră la un hotel şi de abia s-a despărţit de cel care părea a-i fi alesul. Viaţa acesteia nu se rezumă doar la aceste câteva cuvinte! Ana este o Veghetoare din casa Norilor, iar misiunea sa este de a-i apăra pe „cei adormiţi” de strigoi care „nu erau decât nişte creaturi răzbunătoare ce trebuiau izgonite, ca un fel de personaj secundar ce apare câteva minute în cadru şi apoi se evaporă nu se ştie unde”, suflete rătăcite şi de orbiuri „entităţi malefice create de oameni înzestraţi cu o mare forţă mentală…lipsite de conştiinţă de sine”.

     Pentru a fi parte a Veghetorilor trebuie să respecte regulile neamului său şi pe conducător, printre care şi aceea de a se căsători cu o persoană din familie. A crezut că Sebastian era acela, dar s-a înşelat. Universul avea altceva plănuit: după o noapte de beţie alături de prieteni, se trezeşte în apartamentul unui necunoscut „într-o clipită îşi încropi câteva scuze cu ajutorul cărora să se descotorosească de acesta cât mai rapid: a băut prea mult, nu se simţea bine etc.Când uşa se deschise însă, îşi uită pe loc discursul pregătit şi înghiţi în sec, holbându-se la bărbatul din faţa ei…Eu sunt Alex, se prezentă bărbatul, venindu-i în ajutor…instinctul de conservare îi şoptea că cei ca el nu aparţin unei singure femei”.

     Fuge grăbită la serviciu şi constată că inelul ce avea gravat însemnul casei ei lipsea. Hotărârea de a se întoarce la apartamentul lui Alex îi va pecetlui soarta. Ana se va îndrăgosti de acesta fără a-şi da seama; va petrece din ce în ce mai mult timp alături de el „Ce este? o întrebă…De ce te-ai întristat?…Noi doi…Nu putem fi împreună”. Sunt diferiţi: el este „liber şi trăia după propriile sale legi, indiferent de multe ori la regulile de conduită, pe care le considera o pierdere de vreme.”, iar „pentru Ana, ce-şi petrecuse un sfert din viaţă încercând să respecte cu stricteţe toate cutumele, firea lui reprezenta o mare enigmă”. O mână invizibilă îi ţine legaţi.

     Tânăra nu ştie adevărata faţă a lui Alex şi va începe să se schimbe: e sleită de forţe, mai pală la faţă, ca şi cum cineva i-ar consuma toată lumina şi vede fantasme. Alex, pe de altă parte, este plin de viaţă şi fericit. Ce descoperă Ana despre el? Este fiul decăzut al conducătorului ce a dansat tangoul întunericului un pic prea bine. Alex are nevoie de tânără pentru a supravieţui, dar se păcăleşte singur. Ea îl transformă „iubirea e un sentiment transformator, singurul care-l poate preface pe om în înger sau în demon”. Pentru Ana el este drogul şi pentru Alex, dânsa este viaţa. Ce se va alege de cei doi? Puteţi afla într-un singur fel: citind.

     Opera Mihaelei Strenc este bine construită şi e narată la persoana a III-a de un narator omniscient, omniprezent. Acţiunea se desfăşoară pe două planuri: cel al realităţii, al Bucureştiului şi cel al fantasticului, reprezentat de visele pe care le are Ana. Mi-a plăcut enorm faptul că autoarea a preluat în lucrare, mitul zburătorului care apare, de asemenea, în „Luceafărul”eminescian.

       Cu ajutorul descrierii autoarea ne trimite într-un alt fel de Bucureşti „era una din acele zile mohorâte de toamnă, când frunzele cad, amestecându-se cu stropii de ploaie căraţi de vânt în toate direcţiile. De la ferastra blocului nu se vedea decât un zid transparent de apă ce te separa de restul oraşului, închizându-te într-o lume paralelă unde nu exista decât o cameră cu pereţi albi, o canapea veche acoperită cu o husă găurită, o masă demodată şi o bibliotecă burduşită cu volume îngălbenite”. Gestica, gândurile transpuse pe hârtie trasformă volumul într-o adevărată introspecţie ce reflectă felul de a fi al Anei. Amuzamentul nu e dat la o parte „Ţi-am spus de zeci de ori că te iubesc, vrei să-ţi fac şi-un desen?”.

     O carte aparte, asemuită cu un dans. Haideţi şi noi dragi cititori să participăm la el pentru că, aşa cum o arată şi autoarea, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Nu există, e o demenţă”.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!!!

Nota: 9/10

Quantum Publishers Logo


Cartea Îngerul întunecat de Mihaela Strenc poate fi comandată de pe site-ul Editura Quantum Publishers. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Crina Stanciu
Review overview
5
***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

14 COMMENTS

  1. Crina, felicitari pentru recenzie! Cartea mi-a placut foarte mult si cred ca ovoi reciti! locco_smiley_10

  2. Da, ma atrage . Curios si pentru mine 😉
    Dar de abia am inceput sa gust genul acesta de carti 🙂

  3. felicitari crina!am pus si eu cartea pe lista,dar cred ca va mai avea continuare! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. Felicitari pentru recenzie! locco_smiley_20 O autoare noua, un castig pentru literatura romaneasca. Genul fantasy chiar este pe gustul meu. As lua cartea doar cu…autograf.

  5. Mă bucur mult că v-a plăcut recenzia!!! Este un volum care te ţine pur şi simplu cu sufletul la gură, are romantism, are fantasy şi umor locco_smiley_37 Sper să vă placă, o carte care merită citită 🙂

  6. Felicitari pentru recenzie! Imi doresc de ceva vreme aceasta carte si sper sa reusesc sa mi-o iau cat mai curand.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.