Înserare pe Bosfor. Antologie de poezie contemporană turcă-recenzie

Traducere: Niculina Oprea
Editura: Tracus Arte
Anul apariției: 2015
Număr pagini: 162

Înserare pe Bosfor” aduce laolaltă treizeci și opt de poeți turci contemporani, din diferite generații. Astfel cel mai bătrân este Cevat Capan născut în 1933, iar cea mai tânără este Muesser Yeniay născută în 1984. Într-o perioadă în care Imperiul Otoman a rămas un vestigiu al trecutului înfloritor, iar Turcia este republica lui Ataturk, aceștia își Niculina Opreapermit să-și transmită sentimentele, gândurile, beneficiind de o libertate de exprimare, fapt ce a dus la o evoluție a poeziei turce. Înserarea, echivalentul amurgului, simbolizează un timp dinaintea înfăpturii a ceva măreț, anunțând o mare călătorie, dincolo de cuvinte, pentru a le descoperi sensul ascuns, pentru a descoperi sufletul din spatele acestora.
Bosforul este, după cum bine știți, strâmtoarea ce separă Marea Marmara de Marea Neagră. Mai mult decât atât, el este pentru turci un elixir al vieții, un izvor nesecat de dorințe, de vise, de sentimente, de trăiri. El este sufletul Istanbulului, el îi dă viață, îl colorează, îl înfrumusețează. Chiar și marele scriitor turc Orhan Pamuk preciza în magnificul său roman autobiografic cât este de valoros Bosforul pentru el, pentru oraș, creând o punte între lumea noastră și o altă lume în care sufletul său își găsește liniștea, în care este de nevătămat.
Poeziile din această antologie vorbesc despre iubire, despre melancolie, despre vise, despre aspirații, despre VIAȚĂ. Pe mine m-au fascinat, m-au pus pe gânduri, m-au sensibilizat. Evident că mi-a plăcut, mi-au plăcut mesajele pe care mi le-au transmis, mi-a plăcut versificația modernă a acestora, faptul că aceste cuvinte nu respectă un tipar anume. Fiecare poezie este unică în felul său, ca și cel care a așternut-o pe hârtie. Vă recomand cu căldură această cărticică, perfectă pentru momentele în care simțiți nevoia de a transmite ceva, de a vă vindeca sufletul, de a fi numai voi cu suflețelul vostru!
Știu că această recenzie nu este prea lungă, însă cred că voi trebuie să descoperiți, să descifrați mesajul acestora pe care nu-l auzi, îl simți. Înainte de a încheia voi reda trei poezii,care mi-au plăcut foarte mult, a trei poeți diferiți. Sigur vă vor plăcea și vouă 

 ,,Iubesc verdele din frunza
Abia înmugurită
Iubesc albastrul cerului
După ploaie
Iubesc roșul din florile rodiului
Iubesc galbenul florii-soarelui

Negrul nu-mi place

Iubesc albul
Precum laptele din mamelonul mamei
Iubesc odată cu cele șapte culori
ale soarelui
Numele tău este viața
Iubesc viața alături
De tine ” ( „Culori” – Gulsum Cengiz)

,,ochii strălucitori și umezi
degetele calde
palmele umede simt nevoia
blândei mângâieri

fruntea lată, sprâncenele arcuite și mimica
sunt așa cum știi iar interpretarea viselor
este o pană luminoasă
dar șeaua cavalerului unde este?

adăpostul rădăcinilor este pământul
între lacrimă și bucurie
marile treceri stăpânesc
incendiul iubirii

o făclie a iubirii se aprinde zilnic
sufletul este zăvorât fără ea
vehemența este inutilă
iar dragostea
dragostea este greu de înțeles
fără trăire ” („Făclia iubirii” – Mesut Șenol)

O viață care a trecut fluturând,
ai spus…
cuvintele tale sunt moarte
precum fluturii
fără să înțeleagă de ce.
În această floare încotro zburăm
din inimă în inimă?
Ceea ce căutăm
într-o cicatrice a inimii
este viața multicoloră din puținele clipe
în care trăim și murim
dar iată că viața a și poposit
în valea fluturilor morți.
În frunzele cărnoase de aloe
misterul sorții este bine ascuns
precum o cicatrice ” („Fluture”– Erkut Tokman)

 LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Editura Tracus Arte

CarteaÎnserare pe Bosfor. Antologie de poezie contemporană turcă poate fi comandată de pe site-ul Editura Tracus Arte.

Autor: Cosmin
Review overview
5
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

10 COMMENTS

    • Poeziile sunt profunde, transmit acea emotie suava si ma bucur ca au fost pe placul tau. Chiar a fost o provocare sa faci recenzie la o carte de poezii.

  1. Merci mult, Geo locco_smiley_37 Ai dreptate, Mili, poeziile sunt profunde și da, a fost o provocare să fac recenzie acestei cărți 🙂 Sper că am reușit 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.