Top 15 carti citite in 2015

Top 15 carti citite in 2015

by -
10

Top 15 cărţi citite în 2015

Gata și cu 2015… Încă un an s-a scurs, moment prielnic pentru a ne gândi la ce am realizat de-a lungul celor douăsprezece luni. Am avut un an bun, ar fi păcat să mărturisesc că nu e așa! Evident că îmi doresc și mai mult de-atât, însă nu prea vreau să mă întind mai mult decât mă ține plapuma… Lăsând asta la o parte, doresc să împărtășesc cu voi 15 cărți care mi-au înseninat acest an, 15 titluri magnifice care mi-au făcut zilele mai frumoase. Pe contul meu de Goodreads, cei care mă aveți la prieteni, puteți vedea cum am apreciat în steluțe cele 100 de cărți pe care am reușit să le citesc anul aceasta. Am doborât un record, e primul an când am reușit să citesc atât… Inițial mi-am propus 50 de cărți pe care abia speram să reușesc a le citi, dar faptul că am depășit această limită mă ambiționează ca în 2016 să citesc cel puțin la fel de mult. A fost extrem de dificil să aleg doar 15 titluri dintre cărțile deținătoare a 5 steluțe, dar uite că am reușit. Unele le-am mai menționat și în alte topuri, liste de recomandări, însă o carte bună merită lăudată cu fiecare sange-de-cernealaocazie!

Topul meu în ordinea în care au fost citite cărțile:

1. Sânge de cerneală de Cornelia Funke (Editura Arthur) este volumul 2 al trilogiei ,,Lumea de cerneală”. Imediat ce a apărut acest volum (în ianuarie) mi l-am achiziționat și l-am citit! E imposibil să lași cartea din mână, deși e o cărămidă 😀 Aștept cu nerăbdare ultima carte a seriei ce va apărea la începutul lui 2016!
„După un an de la întâmplările din Inimă de cerneală, Maggie înfruntă din nou personajele din cartea fermecată care i-a dat atâtea bătăi de cap în trecut. Doar că acum nu mai vin acestea în realitatea ei, ci Maggie însăși se lasă atrasă între copertele cărții, în căutarea unei lumi pure și nestăpânite, asemenea lumii basmelor. Așa începe a doua parte a aventurilor acestei fete magice și încăpățânate. În carte, fata va întâlni zâne, oameni de sticlă, prinți și prințese, și se va vedea din nou nevoită să-și salveze tatăl de la un pericol de moarte; însă întreaga aventură se va dovedi o provocare mult mai complicată fiindcă lumea stranie a cărții are multe secrete și ascunde multe pericole.”

oscar-si-tanti-roz2. Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt (Ed. Humanitas Fiction) este o cărticică emoționantă, o lectură care te pune pe gânduri…
„Cel mai citit roman al lui Eric-Emmanuel Schmitt, adaptat de autor atât pentru scenă, cât şi pentru marele ecran. Oscar are zece ani şi trăieşte într-un spital. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul, bolnav de leucemie, ştie că va muri, iar războiul lui împotriva tuturor izbucneşte inocent, pătimaş şi deznădăjduit. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă, în care nici binele, nici răul nu sunt absolute şi nimic nu e aşa cum pare la prima vedere. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid într-o viaţă trăită fast-forward, Oscar parcurge, printre râsete şi lacrimi, itinerarul emoţionant al tuturor vârstelor şi experienţelor umane îmbogăţite de imaginaţia lui, care umple spaţiile albe şi îmbracă realitatea în veşmântul miracolului. Astfel, băiatul ajunge să-şi trăiască adolescenţa alături de prieteni, să se îndrăgostească la tinereţe, să se căsătorească la maturitate cu prima iubire, să o piardă şi, în cele din urmă, să regăsească dragostea la apusul unei vieţi ca o lumânare care arde la ambele capete.”

eu-sunt-malala3. Eu sunt Malala de Malala Yousafzai (Editura Arthur) este un roman autobiografic al unei tinere ce încearcă să schimbe ceva în această lume… Ea își dorește pace, libertate și o identitate proprie pentru fiecare om de pe această planetă!
„Malala Yousafzai avea doar zece ani când talibanii au pus stăpânire pe regiunea Swat. Aceştia spuneau că muzica este un păcat, femeilor le interziceau să meargă singure pe stradă şi fetelor să meargă la şcoală. Deși a crescut într-o zonă a Pakistanului stăpânită de înfricoşătoarea umbră a terorismului, Malala a învăţat de mică să aibă curajul să vorbească în numele convingerilor sale. Iar convingerea ei cea mai puternică a fost dreptul la educaţie. În 9 octombrie 2012, cauza pentru care lupta a fost cât pe-aci să-i aducă moartea. Nimeni nu se aştepta să scape cu viaţă. Dar Malala a supravieţuit, iar astăzi e simbolul protestului paşnic şi cel mai tânăr câştigător al Premiului Nobel pentru Pace.”

Castelul de sticlă de Jeannette Walls4. Castelul de sticlă de Jeannette Walls (Editura Arthur)
„Castelul de sticlă este povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber și traiul neîngrădit de reguli inutile sunt mai presus decât confortul unui cămin tipic. Soții Walls își cresc cei patru copii învățându-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să fie independenți, dar toate acestea vin cu prețul unei vieți de nomazi, al absenței unei case decente și, de multe ori, al lipsei mâncării și hainelor. Rex Walls, tatăl, un tip carismatic, de o extraordinară inteligență, îi învață pe copii istorie, fizică, vânează demoni împreună cu ei pentru a-i face să-și depășească temerile, le dăruiește stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reușește să le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, își povestește copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar și de o profunzime emoționantă. Ceea ce face această carte atât de specială, devenită bestseller în numeroase țări, nu este doar curajul lui Jeannette Walls de a scrie lucrurile pe care un om obișnuit le-ar ascunde poate, din jenă, ci faptul că face asta cu tandrețe și dragoste față de familia sa, încercând mai degrabă să-și înțeleagă părinții decât să-i judece.”

Sticletele de Donna Tartt5. Sticletele de Donna Tartt (Editura Litera) este una din cărțile lansate anul acesta, un adevărat fenomen editorial și, pe bună dreptate, merită citită!
„Theo Decker, un adolescent de treisprezece ani din New York, supraviețuiește ca prin minune unei explozii care îi omoară mama într-un muzeu de artă și intră fără voia lui în posesia unui mic tablou fascinant, preferatul mamei sale. Ani de zile mai târziu, după o copilărie aventuroasă, Theo lucrează într-un magazin de antichități, iar tabloul ascuns cu grijă ani de zile devine pe neașteptate poarta de acces către lumea subterană a traficului cu opere de artă. O poveste plină de suspans, meșteșugită meticulos, asemenea unui tablou flamand, despre iubire și artă, despre pierdere și obsesie, despre supraviețuire și modelarea propriului destin, toate supuse întorsăturilor imprevizibile și nemiloase ale sorții.”

Istanbul-de Orhan Pamuk6. Istanbul de Orhan Pamuk (Editura Polirom) reprezintă o declarație de dragoste a autorului față de orașul natal, față de locul în care a evoluat, față de una din uimitoarele metropole de pe mapamond…
„Istanbul (2003) impleteste intr-o maniera originala doua povesti la fel de sinuoase si de cuceritoare: cea a primei jumatati din viata scriitorului si cea a orasului in care s-a nascut si pe care il cunoaste mai bine ca nimeni altul. In vastele apartamente ale familiei Pamuk, intesate de urmele unei bunastari in declin, se fac simtite aceeasi inclestare intre vechi si nou, aceeasi melancolie si aceeasi criza identitara ca si pe strazile Istanbulului, odinioara capitala puternicului Imperiu Otoman, unde vestigiile unei glorii de mult apuse cedeaza incet-incet locul imenselor cladiri de locuinte si centre comerciale. Istanbul realizeaza un dublu portret, al autorului in tinerete si al orasului vazut prin prisma amintirilor sale de o uimitoare claritate, dar si a marturiilor scriitorilor si artistilor care i-au marcat inceputurile evolutiei spirituale.”

Calatoarea de Diana Gabaldon7. Călătoarea de Diana Gabaldon – o capodoperă a genului fantasy. Din fericire, în 2016 va apărea la Editura Nemira cel de-al doilea volum al seriei Outlander 😀 Cu toții suntem nerăbdători,nu?
„Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă cu soţul într-o a doua lună de miere. Dar o stancă magică descoperită într-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezește brusc într-o Scoţie măcinată de luptă, în Anul Domnului… 1743.Azvârlită într-un alt secol de forţe pe care nu le întelege, protagonista trebuie să înfrunte conspiraţii și primejdii care îi ameninţă viaţa… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer şi Claire trebuie să aleagă între fidelitate şi dorinţă, între doi bărbaţi, între două vieţi.”

8. Cu romanul Lapte negru apărut la Editura Polirom, Elif Shafak m-a lapte-negru-top-10convins că merită să fie scriitoarea mea de origine turcă preferată 
„Prin Lapte negru, Elif Shafak reface cu eleganţă parcursul de la scriitoarea nomadă independentă la mama sedentară, plină de nesiguranţă; ea nu-şi dezminte imaginaţia debordantă şi personifică atît propriile trăsături de caracter, sub forma unui harem de femei în miniatură, cît şi feluritele faze ale depresiei postnatale care-o macină, sub înfăţişarea unei familii sinistre de djinni. Shafak îşi împleteşte gîndurile inspirate de trăirile unei mame cu cele ale unor scriitoare celebre precum Virginia Woolf, Sylvia Plath, Zelda Fitzgerald, Ayn Rand, Alice Walker sau Toni Morrison, căutînd cu perseverenţă o soluţie la conflictul dintre maternitate şi creativitate.”

9. Cartea pierdută a vrăjitoarelor de Deborah Harkness (Editura Litera) e o carte cu vampiri, vrăjitoare, demoni. Nu e o carte horror, ci una fantasy care cartea-pierduta-a-vrajitoarelor-vol-1te fascinează! În 2016 voi citi și celălalte 2 volume ale seriei 
„În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 – aflat sub o vrajă. Deși se trage dintr-un neam vechi și celebru de vrăjitoare, Diana a renunțat de mult la moștenirea familiei sale în favoarea cercetării universitare și a unei vieți obișnuite, așa că, după o analiză sumară, returnează manuscrisul. Dar descoperirea ei pune în mișcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotrivă demoni, vrăjitoare și vampiri. Printre ei se află și Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic. Relația care se înfiripă între cei doi amenință să spulbere pacea fragilă care domnește de secole în lumea lor.O poveste romantică sofisticată și plină de suspans îi unește în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului, între ale cărui pagini se află cheia unui trecut misterios și a unui viitor nesigur.”

Cuvantul pierdut de Oya Baydar10. Cuvântul pierdut de Oya Baydar (Editura Univers) este o carte sensibilă ce te poartă în căutarea propriului tău cuvânt pierdut… Tu l-ai găsit? 😀
„Când o tânără kurdă este rănită, în autogara din Ankara, de un glonţ rătăcit, un scriitor celebru se hotărăşte brusc să pornească pe urma poveştii ei. Drumul, care îl poartă prin satele Anatoliei, înseamnă totodată o regăsire a sinelui, a amintirilor şi idealurilor, dar mai ales a puterii scrisului: cuvântul pierdut. O călătorie simultană o duce pe soţia sa, celebră specialistă în biologie, preocupată de etica științei, spre Vest, în Norvegia, unde trăieşte singurul lor fiu. Se despart drumurile lor din ce în ce mai mult, aşa cum cred la început, sau, dimpotrivă, depărtarea îi va aduce mai aproape? Cuvântul pierdut ne înfăţişează lumea violentă a Turciei, sensibila şi ocolita problemă a kurzilor, dar şi suferinţele individuale ale eroilor şi lupta lor pentru a‑şi păstra speranţele umaniste.”

O istorie secretă a Țării Vampirilor.Cartea Pricoliciului de Adina Popescu11. O istorie secretă a Țării Vampirilor. Cartea pricoliciului de Adina Popescu (Editura Arthur)
„Cartea Pricoliciului este cel dintâi volum al trilogiei fantastice O istorie secretă a Ţării Vampirilor, o serie ce îşi propune să salveze mituri şi personaje sortite să dispară, dacă nu sunt povestite. Uitaţi de toată lumea, Greuceanu, Pipăruş-Petru, Sfânta Miercuri, Ileana Cosânzeana sau Zmeul Tase au o viaţă banală care numai de basm nu este. În Ţara Vampirilor, vampirii sunt scoşi în afara legii, Împăraţii confundă prezentul cu trecutul, iar Preşedintele e speriat de o carte cu pagini albe care-i ameninţă viitorul. Într-o lume în care se face contrabandă cu Apă Vie şi nu mai există fericire până la adânci bătrâneţi, Pricoliciul a uitat cine este. Nevoit să-şi părăsească grota, porneşte la drum şi ajunge să fie implicat în poveştile altora – iar în cele din urmă descoperă că nu poate scăpa de Sfârşit decât dacă înţelege în ce măsură se întreţese povestea lui cu iţele Basmului.”

pisicile_razboinice12. Pisicile războinice. În inima pădurii de Erin Hunter (Editura All)
„Timp de generații întregi, patru clanuri de pisici sălbatice au conviețuit în pădure după legile statornicite de către strămoșii lor războinici. Dar pisicile din Clanul Tunetului sunt în mare primejdie, iar sinistrul Clan al Umbrelor devine tot mai puternic pe zi ce trece. Războinici de seamă mor unul după altul, în moduri care de care mai misterioase. În tot acest haos apare Roșcovanul, un biet pisoi de casă, care s-ar putea dovedi cel mai viteaz dintre toți.”

13. Ultimul viking de O.G.Arion (Editura Lider) este romanul unei scriitoare extrem de talentate, o carte pe care nu o poți lăsa din mână până la ultima pagină 
ultimul viking„ULTIMUL VIKING, primul din seria NEMURITOR, este un roman care abundă în creaturi fantastice, dar care, în acelaşi timp, este presărat cu date şi fapte istorice reale. Nu lipsesc situaţiile amuzante şi o poveste de iubire cum nu s-a mai văzut. Cititorul are totodată ocazia de a afla lucruri interesante despre credinţele şi zeităţile vikingilor, precum şi despre creaturile mitologice întâlnite în legendele diferitelor culturi. Victoria Grey, o tânără pragmatică şi bine ancorată în real, se trezeşte prinsă într-o aventură periculoasă având ca miză un străvechi tezaur viking, asupra căruia planează un blestem îngrozitor. Pornind într-o călătorie extraordinară către o lume ascunsă şi întunecată, sceptica Victoria este obligată să înţeleagă şi să accepte regulile acestei noi lumi. Va reuşi acest lucru? Oare de-a lungul drumului se va regăsi pe sine, cea de odinioară?”

14. Fulgi de iubire de John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle fulgideiubire(Editura Trei) este o carte perfectă de a fi citită de Crăciun sau pe tot parcursul iernii, la gura sobei, cu o cană de ciocolată caldă alături
„Ce au în comun o furtună de zăpadă iscată în Ajunul Crăciunului, 14 majorete vesele, un restaurant Waffle House şi un tip învelit în folie de aluminiu?
Răspuns: aceste trei poveşti romantice de Crăciun.
O furtună puternică de zăpadă aduce dragostea în vieţile a trei adolescenţi: o fată al cărei tren s-a înzăpezit, un băiat ce înfruntă viscolul pentru a se întâlni cu prietenii săi, o altă fată cu inima frântă ce-şi vopseşte părul în roz şi visează să fie îngerul cuiva.
Trei dintre cei mai cunoscuţi autori americani de literatură pentru adolescenţi – John Green, Maureen Johnson şi Lauren Myracle – şi-au unit forţele pentru a scrie poveşti pline de aventură, umor, romantism şi duioşie, ale căror fire se împletesc inteligent la final, într-o carte numai bună de citit la gura sobei.”

zapada de Orhan Pamuk15. Zăpada de Orhan Pamuk (Editura Polirom) este ultima carte citită anul aceasta, o carte care m-a lăsat fără cuvinte… În curând și recenzia aici pe site!
„Aparut in 2002, Zapada, romanul cu aer kafkian al lui Orhan Pamuk, pare familiar cititorului pasionat. Zapada urmareste un moment din viata unui poet ce revine in inima framintata de umori si conflicte religioase a unui orasel turcesc de provincie. In Kars, totul a luat-o razna, iar locuitorii orasului sint ingroziti de valul de sinucideri ale unor tinere carora li s-a interzis sa poarte val in scoli. Ka revede fosti prieteni si isi reintilneste iubita, Ipek, a carei sora mai tinara este conducatoarea protestatarelor. Odata ce numarul personajelor creste, framintarile in micul oras capata proportii, iar islamistii radicali intra in conflict cu fortele militare; in scena, alaturi de un oarecare Orhan, intra la rastimpuri un alt personaj, mai discret: zapada, a carei aparitie, departe de a linisti amorurile si orgoliile, inflameaza neintelegerile si sporeste confuzia.”

Review overview
5
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

10 COMMENTS

    • Uite ca n-am citit nimic din lista ta, dar topul este foarte interesant si clar, trebuie sa bifez macar 3 titluri. Calatoarea imi face cu ochiul demult timp, recenziile multiple, filmul, toate o fac un must read.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.