Inteligența emoțională de Gill Hasson – Meteor Publishing – recenzie

Inteligența emoțională de Gill Hasson – Meteor Publishing – recenzie

Inteligența emoțională de Gill Hasson

Inteligența emoțională, de Gill Hasson – Meteor Publishing – recenzie

Inteligența emoțională

Gill Hasson

Editura: Meteor Publishing

Număr  pagini: 176

An apariție: 2019

Inteligența emoțională dezvoltare personală.

   „În loc să rezistăm unei emoții, cel mai bine este să o îmbrățișăm total și să privim prin rezistență către ea” spune Deepak Chopra.

  Să recunoaștem… emoțiile ne colorează viața. Fără ele, am fi roboți capabili să ne îndeplinim sarcinile zilnice, însă încapabili de a savura bucuria unui zâmbet de copil, de a tresări la atingerea persoanei iubite, de a simți tristețea unei despărțiri, furia unei nedreptăți, dezamăgirea sau frustrarea.

  Cu siguranță, emoțiile au o forță imensă, acesta este motivul pentru care, Gill Hasson, autorul acestei cărți, ne învață cum să le gestionăm astfel încât să ne facem existența o reală bucurie.

  Să o cunoaștem mai bine pe autoare: „Gill Hasson este asistent universitar şi trainer. În prezent, predă abilităţi de studiu la Universitatea Sussex şi susţine cursuri de pregătire pentru educatori, asistenţi sociali, părinţi adoptivi şi îndrumători ai preşcolarilor şi adulţilor. Aceste cursuri cuprind consolidarea asertivităţii şi a încrederii în sine, dezvoltarea personală, abilităţi de comunicare, dezvoltarea copilului şi a adolescentului. A scris cursuri despre sănătatea şi îngrijirea copilului pentru Open University; este coautoarea lucrărilor Bounce: Use the power of resilience to live the life you want şi How to be Assertive şi autoarea cărţii Brilliant Communication Skills.”

  În ultimii ani, piața de carte despre dezvoltare personală a luat o amploare destul de mare. Există cărți care răspund tuturor eventualelor probleme care s-ar putea ivi în această existență, însă este esențial ca noi să alegem ceea ce simțim că este potrivit ființei noastre, în circumstanțele date.

  Întreg tabloul existenței unui om nu este altceva decât o sumă de percepții unice, iar aceste percepții pot suferi modificări în funcție de multe criterii, inclusiv de informațiile pe care alege să le asimileze. Cu alte cuvinte, suntem influențați de informațiile din cărți, de aceea este esențial ca ceea ce citim să fie atent ales. Cartea aceasta vorbește despre emoții, însă nu despre cum să le îndepărtăm, ci mai degrabă despre cum să le gestionăm, astfel încât, cu ajutorul lor să ne construim experiențe memorabile, demne de a fi catalogate drept amintiri de neuitat.

  Cartea este structurată în două părți: „Înțelegerea emoțiilor” și „Gestionarea emoțiilor”, pe parcursul cărora aflăm ce este inteligența emoțională.

Inteligența emoțională presupune o serie de însușiri caracteristice pentru modul în care percepeți, înțelegeți, utilizați și gestionați propriile emoții și pe ale altora. Este cel mai important factor al capacității de a vă înțelege cu ceilalți atât din punct de vedere profesional, cât și personal”.

  În capitolul unu al primei părți aflăm ce sunt emoțiile, cu ajutorul unui cuplu, Jo și Alex. Autoarea face un adevărat studiu de caz, plecând de la o situație reală. Sunt analizate mai multe aspecte ale emoțiilor: aspectul fizic, comportamental și cognitiv. Mai aflăm de unde vin emoțiile, de ce avem emoții.

  Întreaga carte este abundentă în exemple, astfel încât procesul înțelegerii este facilitat. Capitolul doi începe cu un test al determinării inteligenței emoționale, adică a capacității fiecărui individ de a gestiona emoțiile.

  În al treilea capitol se vorbește de convingeri, despre determinarea și conștientizarea acestora și mai ales despre cum le folosim astfel încât să nu ne afecteze starea de bine, starea de pace și de echilibru. În următoarele capitole aflăm despre identificarea și înțelegerea emoțiilor, despre nevoile emoționale, tipuri de emoții, elemente ale comunicării non-verbale, dar și strategii de gestionare a emoțiilor proprii și gestionarea emoțiilor persoanelor din jur.

  Gill Hasson ne învață cum să convingem și cum să infuențăm. Unele trucuri pot fi folosite nu doar în viața personală, ci și la locul de muncă, obținând avantaje nu doar personale, ci și pentru compania în care se activează.

  Citind această carte am realizat cât de importantă este ordinea, atât în viața personală, cât și la locul de muncă. Ordinea presupune limpezime, claritate, iar acestea sunt, fără îndoială, coordonatele unei vieți echilibrate, în care emoțiile sunt bine gestionate.

   Pentru că viața nu e doar un lung șir de victorii, pierderile pot să ne destabilizeze, să ne deraieze de la drumul nostru, să ne scoată din starea de echilibru, de aceea este important să le gestionăm astfel încât să nu rămânem captivi unor emoții care să ne saboteze viitoarele proiecte, fie că sunt din spectrul vieții personale sau profesionale.

  Este important să simțim…fie că este vorba de durere sau bucurie, de tristețe sau exaltare, este esențial să iubim, să privim viața prin inimă, să avem inima deschisă către emoție, însă să nu devenim captivi, ci să le gestionăm cu chibzuință.

   Un capitol special este „Transmiterea veștilor proaste” și aici știu că fiecare dintre noi a avut parte, măcar o dată în viață, de un telefon care anunța, mai mult sau mai puțin artistic, o veste care ne-a afectat profund. Ei bine, transmiterea unei vești proaste este o responsabiliate foarte mare, pentru că trebuie să-ți asumi impactul emoției celuilalt și emoția ta atunci când celălalt reacționează. Așadar, este nevoie de conștientizarea faptului că emoțiile, fie ele negative sau pozitive, trebuie eliberate pentru a restabili echilibrul ființei. Desigur, în teorie, toate acestea par foarte simple, în schimb, în practică, totul pare dificil. Totuși, practicând zilnic gestionarea emoțiilor, ajungem să ne îmbunătățim substanțial calitatea vieții.

   În exemplele etalate de către Gill Hasson, se vor regăsi, cu siguranță, foarte mulți dintre noi. În modul acesta, folosind exemple extrase din viața reală, cititorul se va considera vizat direct, va identifica emoțiile sale și le va gestiona în conformitate cu circumstanțele existenței sale, pentru binele și echilibrul ființei sale.

   Cartea este de un real folos, mai ales celor care se lasă pradă emoțiilor și își pierd echilibrul foarte ușor, dar și celor care au în familie persoane cu dificultăți în gestionarea emoțiilor.

„Emoțiile sunt ca focul, în funcție de felul în care sunt controlate, ele vă pot încălzi sau vă pot arde casa. Inteligenţa emoţională presupune o serie de însuşiri caracteristice pentru modul în care percepeţi, înţelegeţi, utilizaţi şi gestionaţi atât propriile emoţii, cât şi pe ale altora.

Cunoaştem cu toţii oameni care se pricep de minune să identifice şi să stăpânească emoţiile: nu sunt niciodată copleşiţi în situaţii dificile; iau decizii excelente; ştiu când să-şi utilizeze intuiţia; manifestă empatie, compasiune şi înţelegere faţă de alte persoane. Dar, mai mult decât atât, sunt foarte buni comunicatori.

Plecând de la premisa că oamenii nu sunt niște ființe dominate de logică, ci de emoții, autoarea a realizat un ghid simplu și ușor de înțeles de oricine dorește să-și îmbunătățească viața personală și cea profesională deopotrivă. În urma lecturii, cititorii vor reuși să identifice diferite tipuri de emoții, aflând totodată modul în care acestea pot fi folosite eficient, modalități de motivare a celor din jur, tehnici de influențare și convingere care să lase o impresie pozitivă, de lungă durată. Fiind structurată în două părți, cititorii vor învăța mai întâi să identifice, să înțeleagă și să utilizeze emoțiile, apoi vor afla modalitatea de a folosi inteligența emoțională în anumite situații specifice.”

Carte disponibilă pe Meteor Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

9 COMMENTS

  1. O carte interesanta si un subiect frumos prezentat.
    Multumim pentru recomandare Rodica!

    • Într-adevăr, interesantă, deși s-a mai scris (chiar foarte mult) pe aceast temă. Mulțumesc, Daiana!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.