Interviu cu autoarea adolescenta Iullia Ioniţă

Sunt elevă la un liceu din București. Îmi place să scriu, pentru că mă exteriorizez diferit, exprim mult mai bine ceea ce am de spus. Am o imaginație care nu vrea deloc să tacă, multe impresii… Uneori simțeam că orice îmi trece prin cap ar trebui scris, dar m-am gândit puțin mai bine. Nu e normal, nu e ok.Flori in Par de Iullia Ionita Dar până la urmă, când un gând vrea atât de mult să iasă din tine, de ce să nu îi dai voie? De ce să ne limităm și să impunem reguli minții? Dacă și de la gânduri ne-am înfrâna și le-am lăsa de izbeliște pe undeva prin univers, cine am mai fi noi?”

Iullia Ioniţă îşi face debutul în lumea literară cu, cartea: “Flori în păr”

Descriere carte: “Noi suntem acei copii care fumează iarbă. Acei copii care nu beau „o bere” într-un restaurant de fițe, ci care se duc unii la alții acasă ca să bage pastile până uită de realitate și uită cine sunt. Suntem acei copii care nu își fac temele. Care pleacă de la ore ca să compună un cântec. Suntem copiii care, dacă nu te suportă, îți scriu numele pe o țigară și te fumează. Și devii spulberat. Noi suntem copiii fără regrete. Pentru că știm că, atunci când am făcut-o, am fost fericiți.

1. Cum şi de ce te-ai apucat de scris?
M-am apucat de scris pentru că pur și simplu așa mi-a cerut mie sufletul. Mi-a venit dintr-odată, și nu am mai putut opri asta. A început pe la doisprezece ani, în mod oficial, că de scris așa aiurea, scriu de când mă știu diverse textulețe uitate de lume. Dar atunci mi-am făcut eu blogul și, deși nu îl citea mai nimeni, pentru că nu mă interesa atât de mult promovarea, îmi făcea o plăcere maximă să public acolo tot ceea ce îmi trecea prin cap. Acum, după câțiva ani, s-a ajuns aici.

2. Cine este cel mai mare critic al tău?
Cel mai mare critic al meu sunt eu însămi. Ca exterior, eu nu prea pun la suflet, decât ceea ce îmi folosește cu adevărat, deci mai nimeni nu mă supără când îmi face o critică. Accept, și trec peste. Dar apoi vin eu, cu propriile pretenții. Și nu mă mai oprește nimeni. 🙂

3. Ce părere au colegii de liceu/facultate când află că eşti publicat?
Nu știu ce părere au colegii mei. Adică unii îmi vor cartea, alții o au deja, mai sunt cei care nu se pronunță, dar, pe ansamblu, chiar nu pot să îmi dau seama de ceea ce gândește fiecare. Presupun că, în esență, e totul ok.

4. Ai sau ai avut jurnal personal?
Da, am avut, sub toate formele. Pe hârtiuțe, apoi în carnețel, apoi pe blog. Până când ratam zile și, încercând să recuperez, m-am dat bătută. Nu pot scrie ceva decât dacă simt pe moment lucrul respectiv.

5. Te-ai gândit şi la apariţia cărţii în format ebook?
Cartea va apărea în format ebook cât de curând.

6. Ce surse de inspiraţie ai avut la scrierea romanului?
Nu pot spune surse de inspirație neapărat, pentru că tot ce e acolo e din mintea mea. Ca din alte cărți, eu citesc cam orice îmi pică în mână, doar să mă și prindă, ca să o duc la capăt. Și studiez mai mult povestea și stările pe care mi le dă, nu neapărat tehnica de scriere, stilul etc. și, în funcție de toate acestea, e o carte bună, pentru mine. Deci, în „Flori în păr”, pot vorbi despre acel procent de 2% inspirat din realitate, adică replici pe care le-am mai auzit de-a lungul vieții sau pe care le mai folosesc și eu, și am decis să rămână undeva.

7. Spune-ne câteva cuvinte despre cartea ta?
În cartea mea este vorba despre o adolescentă pe nume Amy. Cartea începe cu ziua ei de naștere, 21 iunie, și este prezentată evoluția fetei în curs de câțiva ani. Totul cu niște „Principii”, legi scrise, ale societății în care trăiește. Pe parcurs, are prieteni, iubiți, prietene, întâlnește trupe rock, maneliști, mafioți etc.; unii sfârșesc bine, casă, copii, alții tragic.

8. Ce planuri/vise/dorinţe mai ai în afară de scris?
Momentan, lucrez la ceva de care nu vreau încă să spun, dar voi anunța în viitorul apropiat pe blog, iar ca și goal-uri în viața mai… reală, ca să zic așa, să termin mai repede cu bacul, cât mai bine, și să mă axez pe ceea ce contează cel mai mult în momentul de față, adică facultate. Am planuri și cu cartea asta, bineînțeles, dar pe parcurs, când voi avea mai mult timp liber.

Cartea Flori în păr poate fi achiziţionată de la Editura DataGroup sau librarie.net

Mulţumesc Iullia că ai acceptata să ne răspunzi la câteva întrebări! Arci!
Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

11 COMMENTS

  1. imi place ce citesc, desi nu stiu nimic de tânăra autoare incep să o îndragesc
    va felicit si domnisoară îți doresc mult succes

  2. Felicitări Arci! Interesant interviu. Sunt curioasa cum scrie tânara noastra scriitoare?!! Iulia, succes pe drumul vietii!

  3. E pentru prima data cand aud de aceasta autoare. Si imi place f mult interviul. Cu prima ocazie, ii voi citi si cartea. 🙂 sunt chiar curioasa. Mult succes in continuare Iulia!

  4. Frumos articol , o scriitoare noua si sper sa ai succes si sa ma indragostesc pe viitor de cartea ta.. Bafta Iulia !!

  5. Felicitari autoarei ! Felicitari Arci ! Un interviu interesant si foarte frumos ! O noua scriitoare pe care o cunoastem mai bine datorita voua ! Mult succes Iullia in tot ce iti propui ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  6. Multumesc in numele meu si al iuliei.Dupa cum ati vazut in zilele de joi va prezentam citiva autori tineri (copii cum spun eu)care merita sa fie cititI si promovati

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.