Interviu cu tânărul autor Daniel Botea

        Să mă descriu?.. Au! 🙂 ) ca persoană mi-a fost mereu greu să mă descriu sincer, deoarece nu reușesc să fiu ce îmi doresc și de aceea, de fiecare dată când sunt pus să recunosc cine sunt, îmi amintesc că sunt departe de ceea ce tind să fiu. Așa că o să vă spun că mi-ar plăcea să fiu o persoană simplă, însă în realitate sunt o fire destul de complexă și poate și complicată deoarece sinceritatea este de multe ori incomodă. În general, am lăsat ca ceilalți să mă descopere prin ceea ce am realizat/reușit, fără să îmi atribui anumite merite.
         Despre ceea ce scriu.. Cu toate ca am doar 21 de ani, câteodată am impresia că am trăit mai mult de atât, neînsemnând că mă simt bătrân 🙂 ). Am dorit, prin cele două cărţi pe care le-am scris până acum (volumul 2 se află în curs de apariţie), să transmit cititorilor gândurile mele și să le arăt acestora ceea ce au și nu apreciază: viața, cu bune si rele; și să încerc să îi determin să nu se mai lase manipulați și îndoctrinați. Bineînteles, totul într-o manieră pur românească: haz de necaz!

Eu impotriva mea de Daniel Botea-vol. 1

1. Cum şi de ce te-ai apucat de scris?
M-am apucat de scris în urma unei conversații cu un coleg de la facultate. Încercam să îl conving pe acesta de beneficiile cititului, iar el îmi spunea că nu l-a atras nimic din ce a citit până atunci și că de aceea a ales să nu mai citească. Tot ce citise se rezuma la ceea ce era cuprins în programa școlară. Am realizat că asta nu este doar problema lui ci a multor tineri de la noi, cărțile obligatorii din programă nu reușesc să le stârnească acestora „apetitul pentru lectură”. Atunci am căutat să scriu chiar eu o carte care să atragă tineretul prin intermediul umorului, acțiunii, întâmplărilor hazlii și a criticii sociale, subiecte îndrăgite de toți. Printre aceste lucruri, am strecurat anumite semnale de atenționare în legătură cu aspectele pe care le pierdem încet în acest „secol al vitezei”: iubirea, prietenia, familia, credința și personalitatea.
Şi da, am căutat să îmi placă întâi mie ceea ce am scris, ca apoi să reușesc să îl surprind plăcut și pe acesta, căruia i-am dat direct cartea, neînștiințându-l că aveam de gând să scriu. Nu doar că i-a plăcut, ci a și început să împrumute cărți de la mine. Misiune îndeplinită!

2. Cine e cel mai mare critic al tău?
Iarăși mi-aș dori să pot afirma că eu sunt, însă în realitate nu este așa. Cu toate că e greu să realizez ceva care să îmi placă (sunt destul de pretențios în ceea ce privește lectura), marele meu critic rămâne acel „eu” care citește a doua zi. A doua zi, nu mai am aceeași dispoziție, nu mai am aceleași idei de transmis și nu mă mai împac cu cel care am fost cu o zi înainte. Deci, trebuie să scriu ceva care să mulțumească și pretențiile mele și viitoarele mele pretenții, deoarece vreau să fac ceva de calitate.

3. Ce parere au colegii de liceu/facultate când află ca eşti publicat?
La început am fost ținta miștourilor. Evident! Ori de câte ori mă vedeau făceau aluzii la mine și la titlul cărții. Orice mi s-ar fi întâmplat era rezultatul luptei mele „împotriva mea”. Nu mă mai scoateau din „Creangă” și „Slavici”, până să citească din carte. După aceea, miștorile nu au încetat, dar măcar m-au felicitat pentru că le-a plăcut, ca apoi să continue să glumească din când în când pe tema asta.
Per total, prietenii mei (de acasă și de la facultate) au fost impresionați plăcut de ceea ce am scris, majoritatea mă întreabă de următorul volum. Sunt mulțumit de reacțiile lor, cu toate că cel mai bun prieten al meu încă nu a citit cartea deși doarme cu ea pe noptieră din Noiembrie 🙂 ) (Adiță!!)

4. Ai sau ai avut jurnal personal?
Am o agendă personală nu jurnal, în care aproape zilnic, în loc de activitățile întreprinse, îmi notez citatele sau ideile care m-au impresionat din cărţile pe care le citesc. E foarte fascinant să citesc din ea și să îmi amintesc ceea ce am citit în anii trecuți, să văd cum lectura mi-a „deschis ochii” în anumite domenii, să îmi reamintesc cărțile citite și să revin la unele care acum îmi transmit altceva, pe lângă poveste.
Pe lângă asta, îmi trec și ideile care îmi dau năvală în cap și la care doresc să meditez și în alte zile sau pe care nu vreau să le uit.

5. Te-ai gândit şi la apariţia cărţii în format ebook?
Da, m-am gândit, însă încă nu am găsit o platformă online care să mă susțină în sensul acesta. Sunt multe persoane care citesc de pe telefon sau de pe tabletă ori laptop și probabil, în acest format, cartea ar putea ajunge la mai multe persoane, iar ideile pe care le-am transmis vor putea fi citite de mai mulţi ochii şi analizate de mai multe minți.

6. Ce surse de inspiraţie ai avut la scrierea romanului?
În primul rând, cărțile citite mă inspiră și în modul de trăire al vieții, nu doar la scrierile mele. Deci, pe primul loc sunt cărțile. Apoi oamenii. Fiecare om e altfel, cu toate că mulți încearcă să se alinieze standarelor altora, și de aceea fiecare om reprezintă ceva unicat, ceva valoros atât pentru mine ca persoană cât și pentru ceea ce scriu. Oamenii m-au inspirat prin personalități, greșeli, tipologii și acțiuni. Nu aș putea să uit nici societatea în care trăim.. În fond, cam tot ceea ce întâlnesc poate reprezenta o sursă de inspirație, mai mică sau mai mare, dacă sunt atent la ceea ce îmi transmite.

7. Spune-ne câteva cuvinte despre cartea ta?
Cartea mea… Cartea pe care am scris-o pentru voi, este împărțită pe trei volume deoarece altfel ar fi avut cam cinci sute de pagini și asta ar fi reprezentat o descurajare pentru unii. În fond, prin această carte, doresc sa readuc tinerii în lumea cărţilor, să îi încurajez nu să îi sperii.
Eu împotriva mea!”, este un „altfel” de roman polițist în care personajul principal nu este reprezentat de un detectiv geniu sau de un agent extraordinar, ci de un orfan tupeist și prost de gură, care are ghinionul de a fi cât de cât deștept. Ghinion, deoarece în societatea în care trăiește (cea românească) abea dacă mai poate răbda nedreptățile care se petrec și încearcă să intervină în acest sens. Să facă ceva.. Rezultatul? Reușește să își pună o întregă gașcă de criminali pe urmele lui. Fuge?..nu, că doar nu degeaba e prost.. Se îndrăgostește..
Mă rezum la a spune că această carte descrie modul în care oamenii se relaționează la sentimente, la trăiri, la pericole și la ei înșiși.

8. Ce planuri/vise/dorinţe mai ai în afară de scris?
Una dintre cele mai mari dorințe ale mele este aceea de a călătorii în cât mai multe locuri. De mic sunt plecat de acasă pe la școli și recunosc faptul că sunt greu de ținut într-un loc. Îmi place să văd locuri noi și mi-ar plăcea să văd cât mai multe frumuseți ale naturii și ale culturilor. Vreau să mă bucur de frumuseţea creată de Dumnezeu și de oameni. Mă visez lângă „Dama Libertății” sau lângă reușita lui Eiffel, dar mai am până atunci. Momentan admir ce avem prin țară. Și avem!

Mulţumesc Arci pentru întrebări. La final aş dori să vă transmit că volumul 2 al cărţii Eu împotriva M.E.A. va fi publicat în curând, dar vă invit să citiţi un fragment din carte.

Eu impotriva M.E.A. de Daniel Botea-vol.2

Mulţumesc Daniel, că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări mai.. ..altfel! Arci!

Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

15 COMMENTS

  1. Arci, felicitări pentru interviu!!! Iar tânărului scriitor, mult succes și abia aștept să văd cum scrie! Felicitări pentru pasiunea de a pune pe hârtie gândurile!

  2. Felicitări, Daniel! Iti doresc mult succes pe mai departe! Ma bucur ca ai reușit sa faci ceea ce Ti-ai dorit!

  3. Îmi place modul de a gândi al autorului . Tânăr și modern. Succes în încercarea de a atrage tineretul în lumea lecturii. Felicitari

  4. Ma bucur mult pentru sansa pe care ne-ati oferit-o de a il cunoaste pe Daniel Botea, acest tanar autor care promite! Altruismul si maturitatea in gandire, de care da dovada ii fac cinste ! Felicitari Arci pentru interviu ! Felicitari tanarului autor ! Mult succes ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. Doamne, mi-as dori ca aceasta rubrica sa nu se mai termine niciodata. Imi face placere de fiecare data cand citesc despre autorii nostri romani.

  6. Mult succes in continuare autorului. Sper sa citesc si eu cat mai curand cartea deoarece mi se pare a fi una destul de spumoasa.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.