Sunt o babă comunistă! de  Dan Lungu

Gen:  Literatură română contemporană
Editura Polirom / Colecţia “TOP 10+”
Anul publicării: 2011, Iaşi

     “Doamne, ce bine am dus-o pe timpul comunismului!” – oare câţi dintre noi nu au auzit măcar o dată, rostit nostalgic ori scandat mai energic de care un părinte / bunic / mătuşa / altă rubedenie ori vecin / cunoscut, această replică?
 Să fi fost oare, într-adevăr, mai bine pe atunci? Că doar avea toată lumea servicii şi case, ba încă dăruite, după cum mai argumentează melancolicii care  au uitat / nu au ştiut niciodată preţul REAL al comunismului.
Deci, care e adevărul? Preţuieşte libertatea de azi mai mult decât toate avantajele de atunci?
     Pe Dan Lungu îl mai întâlnisem cu În iad toate becurile sunt arse; îmi plăcuse stilul sau, dar încă nu reuşisem să stabilesc un verdict ferm.
Sunt o babă comunistă! mi-a plăcut de la primele rânduri, ceea ce nu se întâmplă foarte des. M-au cucerit frazele amuzante, profunzimea şi psihologicul categoriei umane puse în scenă. Aşa cum observasem de la În iad… acest scriitor contemporan redă foarte bine atât personajul, cât şi decorul.
     La un deceniu după căderea comunismului, pătrundem în casa unei familii obişnuite, aşa cum sunt cele mai multe din ţara noastră. Zece ani: insuficienţi pentru formarea unor generaţii noi, deschise şi sănătoase,care a depăşit fantomele trecutului;  dar mai mult decât suficienţi pentru căscarea unui hău care se adânceşte de atunci, tot mai mult: conflictul între generaţii.
În vreme ce pentru părinţi comunismul a însemnat să îşi permită cam tot ce se găsea pe atunci, furnizându-le senzaţia împlinirii şi a statutului social privilegiat, pentru copii a însemnat apartamente mici ca nişte cutii, cozi la alimente, frig şi îngrădire.
“Am avut tot ce mi-am dorit. E drept, pe atunci nu-ţi doreai prea multe. Nu ştiu de ce, dar nu-ţi doreai prea multe. Cred că nu ştiai că se pot face aşa multe cu banii, ca acum. Dar, pentru lumea aia, am avut tot ce-mi poftea inima”.
Au fost deci adulţii de atunci fericiţi, sau era doar o iluzie, urmare firească a faptului că trăiau şi activau într-un univers restrâns şi limitat? Prin ochii Emiliei, pensionară, încercăm să desluşim trecutul, o istorie pe care pare tot mai evident că nu am înţeles-o şi nici învăţat-o.
     Un plus care merită neapărat menţionat: amuzamentul, care este presărat în doze generoase şi mai rafinat decât în replicile de cartier din În iad… Un umor mai fin poate, nu atât de direct sau colorat, dar mai valoros şi durabil.
Metoda alternării planurilor pare aici chiar mai utilă, neacoperind amintirile în valuri bătrânicioase, dar pe alocuri virajele bruşte pot genera confuzie.
     Dan Lungu, despre care, se spune, ar fi unul dintre cei mai populari prozatori ai generaţiei lui, are o bogată activitate în domeniul literar. A debutat cu Raiul găinilor (2004 ), a fost tradus în mai multe limbi străine, iar Sunt o babă…a fost şi ecranizat în regia lui Stere Gulea.
Ezitasem poate fiindcă că titlul îmi sugerase o carte profund statică sau plictisitoare şi spun cu bucurie că m-am înşelat; nu e un roman captivant în genul celor sf, dar componenta psihologică este mai importantă, zic eu.

NOTĂ: 9 / 10

Autor: Adelina

6 COMMENTS

  1. felicitari Adelina,aici tin sa-i dau dreptate babei comuniste.Aveai de toate,bine,nu ca si acum,dar acum e bolnava lumea de stress,de ce are vecinu vreau si eu,de vila mea sa aiba 10etaje nu 8 ca si a lui gheorghe…

  2. Adelina, felicitări! Evident, toate perioadele istoriei au avantaje și dezavantaje… iar despre comunism, da… cred că baba are dreptate. În unele privințe era mai bine, dar erau și aspecte care îți îngrădeau libertatea. Frumoasă recenzia!

  3. Ce titlu atragator. :)) am auzit de mult de aceasta carte si chiar ma intrebam despre ce e vorba. Felicitari pentru prezentare.

  4. felicitari adelina!am citit si eu cartea(de fapt cartile lui dan lungu)si mi-a placut foarte mult,am ras pe alocuri cu lacrimi.a fost foarte bine realizat si filmul iar rolul jucat de Luminita Gheorghiu este magistral.
    in ce prives locco_smiley_10 te epoca adevarul e undeva la mijloc
    felicitari adelina inca odata! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. Nu prea le am eu cu cartile care evoca perioada comunista, dar titlul asta este bestial, iar Dan Lungu are intr-adevar un umor inconfundabil. Felicitari pentru prezentare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.