Jumătatea Rea de Sally Green

Titlul original: Half Bad
Traducerea: Ioana Filat
Nr. pagini: 385
Editura Trei
Titlul original: Half Bad

Face parte din The Half Bad Trilogy, care cuprinde Half Bad (Jumătatea Rea), Half Wild (Jumătatea Sălbatică) şi Half Lost, ultimul volum fiind aşteptat să apară în 2016.

JUMĂTATEA REA este romanul de debut al lui Sally Green şi a stabilit un nou record mondial potrivit Guinness World Records: este cel mai tradus roman al unui autor debutant. Are o cotaţie de 3,8 pe Goodreads.
Jumătatea rea a fost vedeta Târgului de carte pentru Copii – Bologna 2013, intrând în atenţia editurilor din întreaga lume. Drepturile de publicare au fost vândute până în prezent în 50 de ţări, iar dreptul de ecranizare a fost achiziţionat de compania Fox 2000 (cea care a produs seria Twillight). Jumătatea rea nu este doar o carte pentru adolescenti, ci este o carte pe care o vor îndrăgi toţi iubitorii de fantasy, indiferent de vârstă.
Autoarea, Sally Green, locuieşte în nord-vestul Angliei. A avut diverse slujbe, plăcute şi mai puţin plăcute, apoi a deţinut chiar o funcţie importantă într-o companie. Însă viaţa ei s-a schimbat când şi-a descoperit bucuria de a scrie şi a început să pună pe hârtie poveştile la care a visat întotdeauna. E o cititoare pasionată şi adoră plimbările în natură. În fiecare dimineaţă îşi propune…să bea mai puţină cafea.

Jumătatea rea, primul volum al unei trilogii este un thriller supranatural, o poveste despre înstrăinare, despre voinţa de a supravieţui a unui băiat căruia nu i se dă nici o şansă. E un roman de ficţiune în care apar vrăjitori şi vrăjitoare, ceva întunecat care mocneşte în fiecare pagină, o iubire interzisă, obiceiuri, superstiţii şi ritualuri magice.
O poveste tulburătoare si palpitantă…a unui protagonist de neuitat” – Publishers Weekly
”O trilogie înfricoşătoare, convingătoare, care împinge limitele a ceea ce credem că este bine şi rău…supravieţuirea lui Nathan este fragilă şi minunată – şi este doar începutul” – Booklist

Am citit unele păreri conform cărora le-a plăcut ca roman de debut, dar s-au declarat oarecum dezamăgiţi după tam-tam-ul cu care a fost anunţată, pe motiv că nu e cartea despre care să zici că a dat genul peste cap. Eu una sunt de acord că nu a dat genul peste cap, dar nici nu cred ca şi-a propus acest lucru. În schimb, reprezintă cu mult succes genul din care face parte!
E pe jumătate Vrăjitor Alb…pe jumătate Vrăjitor Negru. Mama lui a fost vindecătoare…tatăl lui e un ucigaş. Nimeni nu-l vrea…Toţi îl vânează.
Ţinut captiv într-o cuşcă, Nathan trebuie să scape înainte să împlinească 17 ani, când va primi trei daruri şi va deveni el însuşi vrăjitor – iar dacă nu, va muri!

Am început să scriu această prezentare imediat după ce am terminat de citit ultimul rând al carţii şi sunt în continuare sub influenţa ei. Mă simt ca şi când am coborât dintr-un carusel ameţitor si încă nu-mi revin cu picioarele pe pământ.
Mi-a făcut plăcere să citesc această carte care are toate ingredientele unui roman de succes: aventură, suspans, magie, un strop de romantism, plus un mare bonus: stilul lejer, uşor amuzant, cu note autoironice!
Povestea m-a atras de la primele pagini datorită începutului foarte incitant! Se diluează un pic pe parcurs, dar în a doua parte a cărţii intriga devine din ce în ce mai intensă, iar suspansul atinge cote maxime, la fel şi aprecierea mea!

Acţiunea se petrece în cea mai mare parte în Anglia zilelor noastre, unde vrăjitorii trăiesc la un loc cu oamenii: Vrăjitorii Albi, care sunt buni; Vrăjitorii Negri, care sunt răi; semipurii, care sunt jumătate om, jumătate vrăjitor, şi semicodurile, adică Nathan, singurul existent de felul lui, fiul unei Vrăjitoare albe şi al celui mai temut Vrăjitor negru.
Această împarţire în buni şi răi este însă relativă, ”orice lucru e bun sau rău dupa cum îl face închipuirea noastră”. Acest vers din Hamlet, preluat pe prima pagină a carţii, este un element – cheie în construirea intrigii, după cum declară chiar autoarea.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Nathan, iar ritmul e antrenant, captivant, dând dependenţă. Nathan este un personaj complex, care evoluează şi se autodescoperă pe măsură ce trece prin întâmplări greu de imaginat si suportat.
Povestea debutează în forţă: facem cunoştinţă cu Nathan în timp ce este închis într-o cuşcă, sub cerul liber, legat cu cătuşe. M-a surprins şi mi-a plăcut atitudinea optimistă şi uşor ironică a eroului nostru, în ciuda situaţiei în care se afla, deliciosul simţ al umorului de care dă dovadă.
E mult mai bine în cuşcă de când cu pieile de oaie. Şi când sunt ude ţin de cald. Şi prelata întinsă peste zăbrelele dinspre nord a îmbunătăţit simţitor lucrurile. Te poţi adăposti ca să mai scapi de vânt şi de ploaie. Şi ai un pic de umbră dacă e prea cald şi soarele bate prea tare. Glumesc! Nu trebuie să-ţi pierzi simţul umorului.
O cunoaştem pe Celia, temnicera lui, şi suferim alături de el aflând ce e nevoit să îndure zi de zi.
Prin intermediul amintirilor lui Nathan, aflăm cum a ajuns în cuşcă.
Astfel, îi cunoaştem familia, cei trei fraţi vitregi: Jessica, cea mare, care îl urăşte; Deborah – mijlocia, si Arran, cu doi ani mai mare, care îl iubesc si acceptă. Toţi patru erau crescuţi de bunica lor în urma tragediei prin care îşi pierduseră părinţii: mama lor se sinucisese, Nathan nu îşi cunoştea tatăl – Marcus, temutul vrăjitor negru, iar tatăl celorlalţi fraţi, un Vrăjitor Alb, fusese ucis…de Marcus! Mi-a plăcut foarte mult relaţia dintre Nathan şi fratele său Arran – descrisă cu multă duioşie – dragostea, înţelegerea şi susţinerea lor reciprocă!

Aflăm totodată despre Consiliul Vrăjitorilor Albi şi despre periodicele înştiinţări şi evaluări prin care reprezentanţii acestuia îl hărţuiau pe Nathan pentru a-i stabili codul – alb sau negru.

La fel ca şi fraţii săi, Nathan a mers la şcoală, dar nu s-a putut integra şi, în ciuda faptului că avea o inteligenţă normală, îi era imposibil să citească. Nu stătea bine nici în privinţa interacţiunii şi comunicării cu ceilalţi, vrăjitori sau nu, dar asta nu era vina lui! Tot acum începe să-şi facă simţită prezenţa o latură violentă, întunecată a sa, care preia controlul de câteva ori, determinându-l să facă unele gesturi ale căror consecinţe va fi nevoit să le suporte…
Singurul lucru bun din mersul la şcoală a fost faptul că a cunoscut-o pe Annalise, o frumoasă vrăjitoare albă de care s-a îndrăgostit şi care i-a răspuns cu acelaşi sentiment, dar, după cum veţi vedea, acest lucru va avea urmări greu de prevăzut.

Într-o bună zi, Nathan primeşte invitaţia unei vrăjitoare bătrâne, Mary, care îi va spune despre Mercury, o vrăjitoare renegată de către Consiliu, care ar putea să-l treacă prin ritualul iniţierii, dacă nimeni din familie nu o va putea face pentru el. Dar va afla mult mai mult de atât…

La scurt timp după întoarcerea acasă a fost luat cu forţa de sub tutela bunicii de către reprezentanţii Consiliului.
Sunt dus pe coridoare şi scos într-o curte pietruită, unde stă parcată o dubă albă, cu uşile din spate deschise. Sunt azvârlit în ea. Nici n-apuc să mă ridic, că mă trezesc ţintuit la podea de un genunchi înfipt în spate şi cineva îmi pune cătuşe la mâinile strânse la spate. Apoi sunt tras mai în interior şi nişte degete groase îmi pun o zgardă la gât. Scuip şi înjur şi mă aleg cu o palmă grea la ceafă…Urlu de frică, dau din picioare şi mă lupt până mă cufund iar în bezna surdă.”

Doi ani au trecut de atunci…
Doi ani în care a stat închis în cuşcă, în cea mai rece regiune a Scoţiei, având parte de „educatia” Celiei, numită tutorele şi profesoara sa: antrenamente zilnice şi bătăi. Celia i-a oferit însă şi un lucru bun: uneori îi citea! Astfel, Nathan şi-a descoperit o carte şi un personaj preferat: O zi din viata lui Ivan Denisovici, de Soljeniţîn, iar eroul, Ivan Denisovici, zis Şuhov (”ce nume bestial”), un deţinut care face 10 ani de închisoare, după care este exilat – devine modelul său „pentru că supravieţuieşte”.
Au fost doi ani cumpliţi, dar încă nu ştia ce-l aşteaptă în continuare…
Privind în urmă, se va gândi chiar cu nostalgie la această perioadă!
„Mă gândesc la Scoţia, la cuşca mea, cum dădeam cercuri, curăţam soba, făceam terci de ovăz, scoteam cartofi din pământ, tăiam şi jumuleam găini. Mă gândesc la Celia şi la cartea pe care o citeam împreună.

Momentul de cotitură a fost când a urmat o nouă evaluare şi i s-a stabilit codul şi bineînţeles că era şi o miză la mijloc! Pentru aceasta a fost luat de la Celia şi adus în clădirea Consiliului, schimbând cuşca cu o carceră, ceea ce era infinit mai rău, întrucât Nathan nu suporta spaţiile închise.
Se apropia cu paşi repezi momentul celei de-a 17-cea aniversări, când va trebui să primească cele trei daruri şi va deveni el însuşi vrăjitor, descoperindu-şi puterea, iar dacă nu – va muri!

Cum va reuşi să scape de temnicerii săi?

Urmează lupta pentru supravieţuire într-o cursă contra cronometru care îl va purta în cele mai neaşteptate locuri şi va cunoaşte personaje din cele mai inedite, foarte frumos conturate! Trebuie sa menţionez un personaj care mi-a plăcut şi m-a intrigat foarte mult, şi anume Gabriel. Cine este acesta şi ce relaţie va avea cu Nathan, veţi vedea!

În cine va putea avea încredere şi în cine nu?

Ce îl aşteaptă la capătul drumului, la cumpăna celor 17 ani? 

Vă las să descoperiţi parcursul lui Nathan, cumplitele încercări prin care este nevoit să treacă, dar şi drumul spre descoperirea sinelui, dureroasa luptă interioară pe care o duce pentru a afla cine şi ce este el!
Sally Green surprinde cu măiestrie frământarile unui individ captiv între cele două jumătăţi ostile ale propriei identităţi” (Publishers Weekly).

Veţi afla deznodământul acestei poveşti doar citind această carte „periculos de captivantă„( Time Magazine).
Eu m-am desprins cu greu din lumea ei şi asta doar pentru a începe cu bucurie volumul 2, Jumătatea sălbatică, pe care îl voi savura în continuare şi voi reveni cu impresii.

Editura TreiCartea Jumătatea Rea de Sally Green poate fi comandă de la Editura Trei sau din librăriile online agreate.

 

11 COMMENTS

  1. O recenzie super! Se vede ca ti-a placut cartea! Suna tentant, asta e clar! Felicitari! Acum ma întreb de ce am tot evitat -o!

  2. Aceasta o am si eu inceputa ….sper sa ma apuc si de ea dupa ce termin Ramai vesnic vrajitoare. E o carte care la inceput parca nu prea m-a prins ….Cred ca nu am ajuns inca la partea care merita :))) Dar, din recenzi ta, pare ca va fi buna.

  3. Imi place foarte mult recenzia ta. Felicitari! Privatul se poate extinde sa aflu si eu finalul? Este atat de incitant!

  4. Multumesc, este o carte intr-adevar incitanta, lumea descrisa este magica, este lumea vrajitorilor, plina de mister, pericole, un rau care pandeste, e parca palpabil! Plus dualismul bun-rau, dar care sunt relative! Bonus, o idila adolescentina,atat de frumoasa, desi interzisa, de catre cine si cum, nu va mai spun! Ce mai, m-a atras foarte mult cartea cu intriga si stilul ei!
    Nicol si Iliuta, o sa va dau amanuntele cerute in privat, va inteleg, ca si eu sunt la fel, imi place sa stiu cat mai multe detalii, dar m-am straduit sa nu spun prea multe, ca sa las placerea cititului celor care prefera misterul!

  5. Superba recenzia ,Oli! M-a prins cele scrise de tine, mai mult decat cartea in sine. Am citit-o si eu de curand, dar nu a reusit sa ma atraga asa cum te-a atras pe tine. Ma bucur ca a fost pe gustul tau. Sper sa citesti si continuarea cat de curand ca sa-ti aflu impresiile.In functie de ele ,poate imi schimb parerea despre serie.

  6. Multumesc pentru aprecieri! Ma bucur ca v-a placut recenzia, cred ca s-a simtit ca mi-a placut cartea!
    Cartea merita citita, e foarte atractiva!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.