Jurnalul unui librar de Shaun Bythell – Editura Pandora M- recenzie
Jurnalul unui librar, de Shaun Bythell – Editura Pandora M- recenzie
Jurnalul unui librar
Autor: Shaun Bhytell
Titlu original: The Diary of a Bookseller
Editura: Pandora M
Colecția : Anansi
Data apariției: 2020
Număr de pagini: 352
Shaun Bythell este proprietarul magazinului de cărți vechi The Bookshop din Wigtown, cel mai mare magazin de cărți second-hand din Scoția. De asemenea, este și cel mai vechi magazin de acest gen – are aproximativ 50 de ani. În 2010 a înființat pagina de Facebook a magazinului, pe care vă invit să o apreciați, pentru că merită. Jurnalul unui librar este prima sa carte, publicată în 2018, urmată în 2019 de Confesiunile unui librar, a doua parte. Dacă cineva își imagina că viața unui librar este roz-bombon, îl invit să citească această carte. Dacă cineva iubește cărțile și se gândește la o carieră care să graviteze în jurul lor, Jurnalul unui librar e pentru voi. Ba aș putea spune că e o carte pentru toți cei care lucrează în comerț, cu oamenii sau care dețin un magazinaș.
”Aș vrea să fiu un librar de metier? În general, în ciuda bunătății pe care mi-a arătat-o angajatorul și a unor zile fericite petrecute în librărie, nu.”
George Orwell – Amintirile unui librar, Londra, Noiembrie 1936
Cartea se bazează pe eseul scris de George Orwell, pe care autorul regretă că nu l-a citit înainte de a prelua magazinul. Meseria de librar nu este cea mai idilică, așa cum crede majoritatea lumii. Ei se confruntă cu probleme serioase. Și dacă librarii din Scoția se lovesc de probleme, imaginați-vă la noi, unde abia se cumpără câteva cărți pe an. România e pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Mai puțin de 10% cumpără o carte pe an, așa că nu e cazul să ne mirăm că piața de carte e din ce în ce mai complicată.
Shaun Bythell pare a fi exact genul meu de om – sarcastic când e cazul, dar perseverent. Chiar dacă piața online pare să acapareze piața fizică, încearcă să facă față. Da, e multă muncă în ceea ce privește cărțile, de a le aranja, de a le căuta, de a le cumpăra și de a le sorta. Deși aveam impresia că Scoția nu e un loc prea interesant, cartea asta pot spune că mi-a schimbat părerea. Se organizează festivaluri, se socializează, ceea ce o adevărată viață în jurul unui magazin cu cărți vechi.
”Adevărații iubitori de carte sunt o raritate, deși sunt numeroși cei care se consideră astfel. Aceștia din urmă sunt deosebit de ușor de identificat: când intră în magazin, se prezintă adesea ca ”oameni ai cărților” și insistă să-ți spună că ”noi iubim cărțile”. Poartă tricouri sau sacoșe cu sloganuri în care explică exact cât de mult cred ei că adoră cărțile, dar cea mai sigură metodă de a-i identifica este că niciodată, dar niciodată, nu cumpără cărți.”
Tocmai asta este problema. Mulți dintre noi nu știm să apreciem cărțile. Chiar și la noi, când intrăm într-un anticariat (cine mai face asta), poate ne credem la piață și încercăm să obținem un preț mai bun pentru orice titlu. Unii fac asta chiar și în magazinele mari, despre ce vorbim… Dar nu am învățat nici până acum să apreciem valoarea unei cărți. Căutăm reduceri, căutăm senzaționalul, căutăm să obținem totul cât mai ieftin. Oare nu aducem un deserviciu acestei industrii? Acestei ramuri a comerțului, care abia mai supraviețuiește?
Bhytell are niște replici delicioase, iar ce îmi place cel mai mult la el e că nu se lasă descurajat. Deși Amazon pare să cuprindă totul (dacă ajunge și la noi în țară, în mod cert se va întâmpla la fel), magazinașele de sine stătătoare încă rezistă. Greu, dar sunt acolo. Pentru că mai există oameni care le susțin și care cumpără de acolo. Bhytell are un stil fantastic de a spune clienților verde în față ceea ce gândește, chiar dacă asta înseamnă că nu vor mai călca a doua oară în magazin. Preferă calitatea în locul cantității.
”În ultima vreme, mi se întâmplă atât de rar să găsesc timp pentru citit, încât, atunci când o fac, mi se pare cea mai pură formă de răsfăț, superioară oricăror alte experiențe senzoriale.”
Oare câți dintre noi iubim cu adevărat cărțile și sprijinim această ramură? Câți dintre noi am preferat anticariatele sau librăriile fizice în detrimentul comenzilor online? Câți dintre noi ne promovăm magazinele locale în detrimentul site-urilor de specialitate? E complicat să spui asta, dar trăim în epoca vitezei și a tehnologiei. Și poate mulți preferăm să citim de pe un ecran decât să răsfoim paginile. Poate că mulți dăm o comandă din câteva click-uri și apoi așteptăm coletul acasă. Mereu vor exista excepții. Mereu vor fi nemulțumiți. Dar părerea mea e că e bine să citim. Indiferent cum alegem să o facem. România are nevoie de cărți. Trebuie să ieșim din gaura neagră în care ne-am afundat și să sperăm că odată și-odată vom scăpa cel puțin de acel ultim loc rușinos pe care îl ocupăm.
Carte disponibilă pe site-ul PandoraM
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Recunosc, acum ani buni alocam ore intregi saptamanal, perindandu-ma prin librarii si mai ales anticariate. Eram mereu in cautare de carti si ma bucuram cand descopeream ceva interesant si nu la un pret foarte mare. La mine in casa cartile au avut mereu un loc al lor si niciodata nu le-am folosit nici pe post de suport de cafea, nici sprijin la piciorul mesei. :)))) Si ceilalti membri ai familiei le-au respectat, chiar daca nu le prezentau mereu interes. Astazi, intr-adevar, imi este mai comod on line caci nu mai am timpul necesar sa ma plimb prin magazine. Curierul ajunge repede, dar am pierdut „ceva” odata cu aceasta alegere.