Terra Alta – Javier Cercas – Editura RAO – recenzie

Terra Alta – Javier Cercas – Editura RAO – recenzie

Terra Alta - Javier Cercas – Editura RAO - recenzie

Terra Alta – Javier Cercas – Editura RAO – recenzie

Autor: Javier Cercas
Titlul original: Terra Alta
Data apariției: august 2021
Traducere: Mioara Angheluţă
Număr pagini: 336
Editura: RAO

  Terra Alta este o carte interesantă, captivând cititorul încă de la primele pagini. Este o combinație remarcabilă de roman polițist și roman psihologic, iar pe măsură ce avansează, povestea se dezvoltă într-un mod neașteptat și intrigant.

  Romanul începe cu un eveniment șocant – asasinarea brutală a familiei Adell – Patronii de la Gráficas Adel, iar Melchor Marín – un polițist local din Terra Alta va fi cel care preia cazul.

  Deși povestea se concentrează în principal pe crima din sat, cartea se extinde mult dincolo de acest aspect, explorând subtilitățile vieții într-un mic oraș și profunzimea emoțiilor umane. Javier Cercas demonstrează abilitatea sa de a crea personaje complexe și a împleti povești de viață ale acestora cu ușurință. În plus, stilul său de scriere este uimitor de frumos și fluent, reușind să transmită emoții și imagini vii în mintea cititorului.

„La acea oră a dimineții, când în secția de poliție aproape că nu mai e nimeni, tăcerea din jur e atât de compactă, încât îi aduce aminte de vremea când începuse să lucreze acolo, în Terra Alta, pe când era încă dependent de vacarmul orașului, iar liniștea naturii îl ținea treaz, condamnându-l la nopți întregi de insomnie, combătute cu somnifere și romane. Gândul acesta îi amintește de o imagine uitată: aceea a omului care fusese cu patru ani în urmă, când ajunsese la Terra Alta; îi mai amintește și de o realitate: individul acela și el sunt două ființe diametral opuse, pe cât pot fi de opuși un nelegiuit și un păzitor al legii, precum Jean Valjean și domnul Madeleine, personajul dedublat și contradictoriu din Mizerabilii, romanul lui preferat.” (pag. 14)

„În aer plutește un miros greu de sânge și de carne torturată, la care se adaugă senzația stranie că cei patru pereți ar fi rămas impregnați de urletele cumplite la care fuseseră martori. Dar poate ceea ce îl tulbură cel mai mult pe Melchor e senzația că în atmosfera încăperii percepe un iz de exultare sau de euforie sau altceva, cu neputință de descris, iar dacă ar fi găsit totuși cuvinte, ar fi definit-o drept reminiscența festivă a unui festival macabru, a unui ritual nebunesc, a unui sacrificiu uman săvârșit cu o plăcere sadică.” (pag. 17)

În timp ce investighează, Melchor descoperă că există multe secrete ascunse în oraș, iar cazul se complică gradual.

  Melchor este un personaj complex, cu o istorie personală dificilă, care încearcă să facă față propriilor demoni interiori în timp ce încearcă să descopere adevărul din spatele crimei.

„Mama lui se numea Rosario și era prostituată. Lucrase de tânără în bordeluri precum Riviera, Sinaloa sau Saratoga, de la periferia Barcelonei, în localul Calipso de la Cabrera de Mar sau în Castell defels. Fusese o femeie atrăgătoare, de o frumusețe neșlefuită, intensă și plebee, numai că farmecul nu avea să supraviețuiască vitregiilor meseriei și ravagiilor vârstei, astfel încât, pe când Melchor era adolescent, ajunsese să se vândă pe un preț de nimic, sub cerul liber.” (pag. 38)

 Un farmec aparte al cărții Terra Alta este modul în care autorul Javier Cercas a creat personaje complexe și bine definite. Fiecare caracter are o poveste proprie, o motivație și o personalitate distinctă, care îl face să fie autentic și credibil. În plus, atmosfera orașului mic din Catalonia este bine descrisă, creând o senzație de realism și de intimitate. Romanul este plin de întorsături de situație și de evenimente neașteptate, care surprind la fiecare pas.

  Javier Cercas construiește o intrigă plină de suspans și personaje memorabile, care îl determină pe cititor să își pună întrebări despre valoarea legii, posibilitatea dreptății și legitimitatea răzbunării.

  „Terra Alta” devine astfel o reflecție lucidă asupra condiției umane, despre epopeea unui om care caută să își găsească locul în lume. În această călătorie, Melchor Marín este nevoit să își confrunte trecutul și să ia decizii dificile, care îi pot afecta propria viață și a celor dragi. Pe lângă intrigă, romanul se remarcă prin stilul elegant și fluid de scriere al lui Cercas, care reușește să creeze o atmosferă realistă și să transmită emoții intense.

   În final, Terra Alta este o carte de neratat pentru iubitorii de romane polițiste și pentru cei interesați de explorarea profundă a condiției umane.

  Dacă sunteți în căutarea unei cărți autentice, Terra Alta vă poate surprinde cu povești captivante și intrigante.

 

Cartea Terra Alta este disponibilă pentru comandă în librăriile online sau pe site-ul editurii RAO 

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.