„când scriu, sufletul meu dansează pe hârtie”.

La o cafea (virtuală) cu Adriana Ungureanu

La o cafea (virtuală) cu Adriana Ungureanu

   La o cafea (virtuală) cu Adriana Ungureanu autori români.

1. Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre tine că să ne cunoaştem.
Adriana: Sunt un om care se dedică altor oameni oferindu-se pe sine în tot ce face. Pe scurt scriu, ajut, educ, mă pricep la afaceri şi la oameni.

2. Arci: Când ai început să scrii şi de ce?
Adriana: E greu de specificat momentul. Primele încercări datează de pe vremea când eram elevă în gimnaziu şi mi se postau compunerile sau poeziile la Gazeta de Perete a şcolii. Prima carte a fost lansată în decembrie 2013, după ce am creat-o în două luni.

3. Arci: Ce anume scrii proză sau poezie?
Adriana: În general proză, dar în ultimul timp ador poezia în proză, adică acele fraze cu rimă şi cadenţă armonizată.4.

4. Arci: Care sunt sursele tale de inspiraţie?
Adriana: Realitatea, ineditul, situaţiile la care am fost martoră, experienţele testate pe propria-mi piele. Îmi place să mă numesc „cronicar” întrucât am tendinţa de a relata realitatea aşa cum s-a petrecut, dar pe care o împrumut personajelor mele.

5.Arci; Cine a fost primul cititor al scrierilor tale? Dar cel mai mare critic?
Adriana: Prima mea cititoare a fost o prietenă în care am avut încredere. Fiind un om riguros, mi-au fost de mare folos recomandările ei înainte de a publica primul meu roman.
Primul meu critic profesionist a fost domnul Horia Gârbea, ale cărei cuvinte au venit ca picătura rece care cade în cap din senin, după un val de succes şi aprecieri din partea cititoarelor. Nu m-am supărat că a fost exprimat direct adevărul, ştiam că nu am scris o capodoperă, singură afirmaţie supărătoare a fost că nu voi mai scrie niciodată. În final s-a dovedit o experienţă utilă şi amuzantă, dar care m-a ajutat să devin tot mai bună şi bineînţeles să scriu tot mai bine, o provocare în beneficiul meu!

6.Arci: Ce părere au prietenii, colegii, familia despre faptul că publici?
Adriana: Pe scurt, pe unii nu-i interesează, alţii nu sunt încântaţi că nu am timp suficient pentru ei şi restul mă invidiază într-o formă care devine greu de stăpânit şi mai ales de suportat. Extrem de puţini dintre cei pe care îi cunosc de mult timp mă admira sincer. Cred că cel mai corect sunt percepută de oamenii care nu se implică prea mult emoţional în raport cu mine şi aceştia se dovedesc cititorii mei fideli.

7. Arci: Ce părere ai despre piaţa de carte din România şi despre modul de promovare al cărţilor?
Adriana: Sunt foarte multe cărţi bune, de care nu ştim, pentru că nu sunt ancorate în mijloacele potrivite de promovare. Cunosc scriitori extrem de valoroşi, dar care nu sunt aduşi în faţa publicului cititor. În general, tot ce este „sonor” are un scop bine definit, pe faţă sau ascuns şi presupune relaţii şi finanţe puternice.
Cred că ar trebui impresari care să gestioneze mai bine piaţa de carte. Editurile promovează scriitorii la târguri, dar sunt foarte ocupate cu editarea şi tipărirea cărţii; având un volum mare de titluri, se concentrează pe distribuţie colectivă a titlurilor şi doar pe încasări. Puţini sunt cei care cunosc şi înţeleg, iar condiţiile şi termenele de plata de la distribuitori către edituri sunt execrabile şi de aici eşecul drepturilor care ar reveni scriitorilor. Efortul promovării revine deseori autorului, care fie nu dispune de mijloace materiale, fie nu posedă know-how. E cumplit să creezi şi să te vinzi în acelaşi timp.
A apărut o categorie „de deştepţi” care evita editurile, publicând strict cu sensul de a câştiga. De regulă sunt aceia care nu cunosc condiţiile de redactare a unui text, din punct de vedere gramatical, literar, profesional şi mai ales etic.

8. Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre ce ai scris şi mai ales despre cartea care urmează a fi publicată.
Adriana: Am publicat trei romane: Femeia la 40 de ani. Pe Facebook (2014); M-am născut să te întâlnesc (2015); Artista (2016).artista-2
În următoarea voi construi viaţa unor personalităţi printr-o abordare cosmogonică.

9. Arci: Ce planuri de viitor ai? Ce cărţi urmează?
Adriana: Am planuri mari cu mine, literare şi academice. Vor urma cărţi de specialitate economică, romane, eseuri, articole comerciale sau ştiinţifice şi recenzii. Multă muncă!

10. Arci: Cu ce editura colaborezi?
Adriana: Eliteratura/Epublishers

11. Arci: Ce scriitor preferat ai, sau care te-a influenţat în vreun fel?
Adriana: Îmi plac mult Paler, Cioran, Aurora Liiceanu, stilul doct al lui Simone de Beauvoir. Ador scriitorii care se exprimă simplu, dar deştept.

12. Arci: Ce muzică asculţi când scrii sau când te relaxezi? Ai vreun gen de muzică sau vreun compozitor preferat, o melodie?
Adriana: Depinde ce scriu. Uneori îmi trebuie linişte ca să mă concentrez, atunci când urmăresc idei, creez structura lucrării sau când mă documentez. În rest, ascult în funcţie de stare. Prefer muzică ambientală, clasică, italiană, din anii 80 sau rock. Se întâmplă să pun o melodie toată noaptea când scriu, pentru că mă inspiră.

13. Arci: Ai un motto care crezi că te reprezintă?
Adriana: Realitatea mă inspiră! Scriitoarea Passionaria Stoicescu spunea că mă reprezintă bine cuvintele mele „când scriu, sufletul meu dansează pe hârtie”.

14. Arci: Pentru că mi-ai spus că urmăreşti site-ul nostru te rog să-mi spui sincer dacă îţi plac subiectele pe care le abordăm? Sau despre ce crezi că ar trebui să mai scriem?
Adriana: Îmi place mult site-ul, mai ales numele … extrem de feminin, în condiţiile în care scriu cărţi pentru femei. Poate un spaţiu mai amplu ar fi potrivit pentru gândurile sau ideile scriitorilor români. Sau ceva despre viaţa lor să-i cunoască lumea mai bine.

15. Arci: Şi-acum câteva cuvinte pentru cititorii Literaturii pe Tocuri şi dacă vrei şi pentru noi echipa.
Adriana: Echipei Literatură pe Tocuri îi mulţumesc mult că a susţinut lansarea ultimului meu roman. Cititorilor le doresc să-şi gestioneze timpul în aşa fel încât să ne descopere pe cât mai mulţi. Promovez cât pot ideea de a dărui în orice împrejurare o carte şi îi îndemn şi pe cititori să ia seama de îndemnul meu. Este un dar ieftin, un gest nobil, o amintire de calitate pentru cel care primeşte o carte. Ţin să spun asta, acum în prag de luna a cadourilor, magicul decembrie! Va mulţumesc tuturor!

 Mulţumim pentru interviu!

Interviuri

Facebook Literaturapetocuri.ro

La o cafea (virtuală) cu Adriana Ungureanu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

8 COMMENTS

  1. Felicitari pentru acest interviu deosebit. Mi-au placut mult raspunsurile complexe, bine-gandite, ale autoarei. Felicitari, si mult succes!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.