La poveşti cu autoarea Alina Cosma

La poveşti cu autoarea Alina Cosma

by -
10
La poveşti cu autoarea Alina Cosma

La poveşti cu autoarea Alina Cosma

   Despre Alina Cosma am aflat citind prima ei carte “O singură minune” (Ed. Primus-2014), o poveste superbă de viaţă, dragoste, credinţă. De atunci Alina a mai publicat 9 romane de facturi diferite, aşa că stând la o şuetă am încercat s-o cunosc mai bine. Am fost cu atât mai interesată cu cât am aflat că a urmat acelaşi liceu ca şi mine (sigur în perioade diferite) şi că suntem din acelaşi oraş.

Dar să povestim….

1. Arci: Spune-mi câteva cuvinte despre tine…

Alina Cosma: E greu să spun ceva despre mine. Prefer să o spună alții. Sunt o fire introvertită. Greu m-am lăsat convinsă să public și de multe ori mă gândesc și acum cu regret că am făcut-o. Nu e plăcut să-ți descoperi sufletul, dar te întărește și te maturizează.

În altă ordine de idei, sunt o femeie împlinită, am o carieră care îmi place, sunt medic pediatru, am o familie care mă adoră, un băiețel mândru de mămica lui, deci sunt un om fericit!

2. Arci: Ai urmat la liceu profil de matematică, apoi facultatea de medicină şi acum scrii. Cum se împacă toate astea?

Alina Cosma: De fapt am terminat liceul profil informatică. Scrisul s-a intercalat cu aceste două perioade, liceul și facultatea.

   Întotdeauna am fost pasionată de matematică, cred că e genetic în familia mea! Iar logica dezvoltată prin această pasiune m-a ajutat foarte mult în cariera pe care am făcut-o în medicină. Dar pe lângă matematică dintotdeauna am avut înclinații artistice. În clasele gimnaziale aveam o înclinație nativă spre pictură, participam la concursuri cu rezultate excepționale. Mai apoi, am intrat la un liceu extrem de exigent, iar locul picturii a fost luat de scris, dar acesta pe ascuns.

3. Arci: Cum au fost pentru Alina anii de liceu? Cum au fost colegii, prietenii, prima dragoste?

Alina Cosma: Anii de liceu au trecut plini de încercări și greutăți. Mamei mele, rămase văduvă, nu i-a fost ușor să crească singură doi copii. Dar nu mi-a lipsit nimic, din punct de vedere material.

   În liceul am avut colegi deosebiți, iar marea mea achiziție a acelor ani este prietenia a doi oameni deosebiți: dirigintele meu, Tifor Dorel, care este unul dintre îndrumătorii și susținătorii mei în scris, și colega mea de bancă, care  mi-a devenit și nașă.

   Prima dragoste a apărut mult după anii de liceu. Pentru că eram o perfecționistă, cariera a jucat un rol dominant în viața mea, fără să cred că vreodată voi întâlni un om care să mă cucerească prin felul de a fi și, cel mai important, felul de a mă iubi. Prima mea dragoste a apărut într-o altă perioadă grea, pe când aveam 30 de ani, și a reprezentat acel răsărit care mi-a început o viață total diferită. Soțul meu m-a învățat să îmi ofer inima, să iubesc, dându-mi exemplul său personal. Nu m-a cucerit prin vorbe, ci oferindu-și inima, sub influența anesteziei… să nu râdeți, căci așa a fost! În timpul unei interveții chirurgicale, ieșit parțial din anestezie, mi-a oferit o privire pe care nu o voi uita niciodată. Iar la schimb a primit o soție neexperimentată, care nu știa să sărute și care nu a fost atinsă de niciun bărbat până la el. Aveam aproape 31 de ani! Ne-am logodit la două luni și jumătate după ce ne-am cunoscut și ne-am căsătorit la 6 luni după prima întâlnire.

4. Arci: Povesteşte-ne o întâmplare din şcoală care te-a influenţat sau te-a marcat în vreun fel.

Alina Cosma: Off!!! Ar fi multe, din păcate triste. Cel mai marcant eveniment din viața mea de elev a fost un accident în clasa a șaptea, petrecut în incinta școlii. Aveam 12 ani, și eram o copilă extrem de ascultătoare, mereu premiantă. Într-o zi de început de februarie, în urma unor greșeli umane, a avut loc un accident a cărui victimă am fost. A urmat o perioadă lungă de spitalizări, cu recuperare grea. Între timp, cât eram departe de casă, s-a stins din viață tatăl meu care zăcea la pat de o perioadă lungă, răpus de o boală cumplită. În același an urma să pierd o altă persoană foarte dragă mie.

5. Arci: Ce fel de cărţi citeai în liceu, ce genuri îţi plăceau? Ce autori?

Alina Cosma: În liceu, pe lângă o groază de teme la matematică, citeam literatură străină SF. Eram pasionată de aventurile profesorului Challenger din romanele scrise de Sir Arthur Conan Doyle. Mai citeam povești de dragoste, ca orice fetiță visătoare.

6. Arci: Când ai început sa scrii? Poezie sau proză?

Alina Cosma: Am început să scriu la 15 ani, povești pentru copii. Am început cu genul fantasy și SF. În facultate am încercat poezia, dar am fost dezamăgită de limita exprimării într-un număr mic de cuvinte prin care puteam să-mi dezlănțui imaginația. Așa că am renunțat la poezie și am continuat cu proza.

7. Arci: Bănuiesc că la început a fost un hoby. Cum a devenit scrisul o componentă importantă a vieţii tale?

Alina Cosma: Chiar și acum e un hobby! Este barca mea de salvare pe marea învolburată.

   Nimeni nu a dat importanță imaginației mele care îmi ieșea prin orice por. Mama mă certa că pierd vremea cu altceva decât învățatul, era extreme de severă. Deci, îmi țineam caietele cu notițe în ascuns.

   După ce m-am căsătorit ne-am hotărât să emigrăm, iar la meditațiile de engleză, pentru a face conversație, prietena mea dragă, prof. Alina Lazea mi-a descoperit pasiunea pentru scris, care între timp ajunsese aproape să se stingă. Ea a fost cea care m-a dus într-un cerc literar și am fost încurajată să public prima mea carte: „O singură minune”, scrisă cu mulți ani înainte. Atunci a fost momentul când soțul meu mi-a descoperit această pasiune și a devenit cel mai înverșunat susținător al meu.

8. Arci: Cine este cel mai dur critic al tău?

Alina Cosma: Mama! Ea este cel mai dur critic al meu din toate punctele de vedere. Dar este și cea căreia îi datorez în mare parte cine sunt.

9. Arci: Ce părere au prietenii şi familia despre cărţile tale?

Alina Cosma: Adevărul este că îmi număr prietenii pe degete, dar sunt oameni pe care mă pot baza la greu. Mă citesc, mă susțin, mă încurajează și în primul rând îmi înțeleg dorința de singurătate…

10. Arci: Ce muzică îţi place? Asculţi ceva aparte când scrii?

Alina Cosma: Îmi place valsul, să-l ascult și să-l dansez. Ascult orice ritm liniștit, mai ales dacă are o poveste emoționantă de iubire.

Când scriu îmi ascult și mă las purtată doar de muzica ce mi-o dictează gândurile.

11. Arci: Cărţile tale sunt diferite ca gen, epoca, poveşti. Care sunt sursele tale de inspiraţie?

Alina Cosma: De multe ori m-am întrebat de unde îmi vin ideile. Dar dacă nu le-aș așterne pe hârtie, probabil ar trebui să le exprim altfel… Nu cred că aș putea trăi fără să scriu, chiar dacă nu aș mai face-o pentru alții.

   Sursa mea de inspirație vine probabil de dincolo de rațiune. Uite așa, mi se aprinde un „bec” și mă pun să scriu, fără să știu ce va ieși. Niciodată nu îmi fac un plan de idei, las totul să apară pe parcurs. În esență, încer să transmit un mesaj, în principal de dragoste, prin fiecare roman pe care îl scriu.

12. Arci: Cât ai împrumutat personajelor din trăsăturile şi sentimentele tale?

Alina Cosma: Totul! Unele au povești de viață desprinse din propria mea poveste, altele au caracterul meu, ambiția, sufletul meu…

13. Arci: Ce planuri de viitor ai? Ce romane urmează?

Alina Cosma: Planuri de viitor? Să clădesc o lume frumoasă pentru fiul meu.

   Într-un viitor apropiat urmează un thriller 18+, scris în colaborare cu unul dintre oamenii din echipa mea de editare. Romanul a prins de curând forma finală și urmează să dăm ștafeta de corectare celorlalți din echipă.

Apoi urmează continuarea seriei „Tărâmul mistic” un proiect dedicat fiului meu.

14. Arci: Ce alte pasiuni mai ai în afară de scris?

Alina Cosma: Pot să recunosc cu mâna pe inimă că cealaltă mare pasiune a mea este meseria, fără de care nu aș ști să trăiesc. Iubesc copiii, doresc o lume mai bună pentru ei.

15. Arci: Blogul tău “Petale scrise” a devenit şi o editură tânără pentru la fel de tinere condeie. Cum te-ai hotărât să faci şi o editură?

Alina Cosma: De fapt am publicat de la început în cadrul firmei fondate de mine și soțul meu. Toate romanele mele sunt creația mea și a colaboratorilor din cadrul firmei „Petale scrise SRL”. M-am decis să înscriu firma ca editură în urma numeroaselor cerințe de a oferi date de contact a editurii care îmi oferă serviciile de corectură și editare. Apoi am hotărât să dau o șansă și altor talente, debutanți sau nu.

16. Arci: Cum ţi se par cititorii şi piaţa de carte din România?

Alina Cosma: E o întrebare capcană. Gradul ridicat de analfabetism din România se oglindește în piața de carte. Nu putem aștepta prea mult de la un popor care duce lipsa unor noțiuni de bază, în toate domeniile.

Arci : Câteva păreri despre Literatură pe tocuri şi cititorii site-ului?

Alina Cosma: Colaboratorii din cadrul site-ului vostru au fost primii care m-au „observat” și m-au evidențiat pe plan național. Sunteți o echipă de oameni deosebiți.

Urmăritorii site-ului îi sfătuiesc să vă citească articolele în continuare, nu vor regreta.

Cărţile Alinei Cosma apărute până acum:”O singură minune”, “Darul vieţii”, “Atingerea Destinului”, “Luna de topaz”, “Darul vieţii. Predestinaţi”, “Înger de pază” , Seria “Ducele de Castle” cu  “Fiica regelui” şi “Tratatul de pace”, Seria  “Tărâmul Mistic” cu “Îngerul Luminii” şi “Suflete pereche”.

Mulţumim, Alina!

Autori români

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

10 COMMENTS

  1. Felicitări, doamnelor. Eu astept romanul 18+ . Deja sunt convinsă că va fi o carte buna, mai ales că e scrisa in 2.

  2. Ma bucur daca am reusit sa va fac „cunostiinta” cu o autoare draga voua .Va multumesc pentru aprecieri.
    Multumesc Alina pentru raspunsurile sincere si frumoase.

  3. Felicitari pentru minunatul interviu! Ma bucur nespus ca o cunosc pe Alina si in viata reala, dincolo de ecran si internet. Alina este o persoana sufletista si sensibila, pe care ma bucur sa o numesc prietena.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.