Interviu cu autoarea Dana Fodor Mateescu – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?
Interviu cu autoarea Dana Fodor Mateescu – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?
În 2016 am demarat campania ,,promovăm autori români,, – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri.
Așa că am adresat câteva întrebări prietenilor noștri.
Azi, Dana Mateescu.
În 2016 când ne-am cunoscut și am stat la povești erai după primele cărți publicate.
Acum, 4 ani mai târziu (deși eu te-am urmărit) vreau să le spunem cititorilor ce ai făcut în acest timp.
Arci: Ce planuri în plan personal sau profesional ți s-au împlinit (cărți traduse, concursuri, publicat afară, premii, înființare de editură).
Dana: În primul rând, am avut bucuria să pot publica încă o carte la editura Cartea Românească, în noiembrie 2018, la târgul de carte Gaudeamus de la București. E vorba despre două texte, “Tembelă până la moarte” și “Norocosul”, incluse în același volum, texte care au fost foarte bine primite de publicul care mă urmărește și mă apreciază.
Arci: Ce cărţi ai mai publicat?
Dana: Afară de aceasta, în 2008, am mai publicat patru cărți la editura Mateescu: un volum de povestiri de pe vremea când eram reporter de teren –“Fetițele din cimitirul Roșu”, unul de poezie – “Împăratul cu coroană de hârtie”, “Inimioară de cățel” și “Aventurile lui Bâz-bâz”. Ultimele două sunt pentru copii. A urmat cartea „Povestiri din București”, apărută la editura Cartea Românească și lansată la Gaudeamus în anul 2017.
Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre ele.
Dana: Voi scrie câteva cuvinte despre ultima carte apărută: “Tembelă până la moarte”.
Rebeca este o roșcată superbă, dar extrem de neatentă și originală: dărâmă totul în jurul ei: mese, scaune, plante, bărbați. Are pofte ciudate când e gravidă (cremă de ghete și semafoare) și e cât pe ce să nască în sala mare a Ateneului Român.
Pigei Pandele (Norocosul) e profesor de geografie, balerin și electronist de ocazie. Cântă la marimbafon, ukulele, și se căsătorește cu iubita vieții lui, într-o parapantă, pe muzica lui Janis Joplin. Două povești surori de mamă, (dar cu tați diferiți ;-)), două povești cu personaje incredibile, nebuni incurabili de care te vei îndrăgosti pe loc..
Arci: Cum au fost primite de către cititori noile cărți?
Dana: Cred că destul de bine. Mă refer la cei care mă urmăresc și gustă genul meu de povestiri.
Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piața de carte? În bine, în mai puţin bine?
Dana: Nu știu ce să răspund la întrebarea asta. Nu m-am gândit. Mi-ar plăcea să fie schimbări în bine. De obicei, eu sunt un om realist și optimist. Dar, de data asta, mă abțin.
Arci: Ce urmează? Ce povești? Ce planuri? Ce vise?
Dana: Urmează o nouă carte, „În pielea goală pe acoperișul fierbinte”, plină-ochi cu întâmplări hazlii trăite de mine și de alții în minunata copilărie a anilor 70-80, în plin comunism. Și, poate, încă una mică-micuță, de poezie. Poate! Nu știu. Deocamdată ne luptăm cu pandemia, și ea se luptă cu noi…
Arci: Câteva cuvinte pentru cititorii și echipa Literatura pe tocuri.
Dana: Trăiți-vă viața frumos! Fiți fericiți, măcar o clipă! Contează enorm.
Arci: Mulțumim Dana și mult succes!
Cărțile le găsiți aici
Verifică disponibilitatea cărților în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta librărie.net şi cărtureşti
Interviuri autori români
Interviu cu autoarea Dana Fodor Mateescu autori români.
Ce frumos interviu. Felicitări, Muchinuța!