Baraba

Eu, Baraba – Alex Szollo – Editura Datagroup – recenzie

Titlul: Eu, Baraba

Autor: Alex Szollo

Editura: Datagroup, 2018

Număr Pagini: 431

      Despre Baraba = Fiul Tatălui

   „Alex Szollo s-a născut pe 16 septembrie 1990  și este un studiu viu al contrastelor: creștin  convins și rocker declarat, rebel și „nerd” tipic, un autodeclarat suflet de copil. Este un anglofil pursânge, pasionat de tot ce ține de limba lui Shakespeare, drept pentru care și tălmăcește din ea. Când nu traduce, citește cu o voracitate care-l surprinde și pe el uneori, și se pune la curent cu tot ce e nou în materie de cărți, filme,  concerte, seriale și oameni interesanți. Iubește viața cu toate ale ei și speră să apuce să spună toate poveștile din mintea lui care-i șoptesc sau îi strigă că vor afară. „

   Aș adăuga la această prezentare a lui Alex, că e un om puternic, poate cel mai puternic om pe care l-am întâlnit. O persoană cu un optimism fantastic și îmbrățișări calde. Un iubitor de oameni cum nu prea găsești în călătoria vieții. Un cititor înrăit și un bun traducător. Aceste lucruri, la care mai sunt multe de adăugat, îl fac unic și special.

   Am avut o perioadă agitată și am tot amânat lectura acestei cărți pentru că am vrut să o citesc cu atenție. Alex a ales să scrie despre un subiect nu foarte abordat, dar plin de simboluri vechi  care încă sunt actuale.

   Eu, Baraba – este o carte de ficțiune. Subiectul acestui roman are la bază Biblia. Așa cum reiese din titlu, este o viziune a Bibliei dintr-o perspectivă nouă, cea a lui Baraba, care naște anumite întrebări. Cred că viața lui Iisus este cea mai mare și importantă poveste care s-a spus vreodată. Nu e ușor să găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima ceea ce a transmis această carte, dar încerc să aprofundez nu povestea în sine, ci ceea ce mi-a atras mie atenția asupra paginilor parcurse. Dacă-mi aduc aminte bine, Alex, spunea că ideea de a scrie această carte i-a venit descoperind ce înseamnă numele Baraba= Fiul Tatălui.

Baraba, protagonistul meu, este suma circumstanțelor epocii sale. E un om ce se crede îndreptățit în tot ceea ce face. Însă nu este doar un ucigaș. Simbolistica numelui său, odată descoperită, mi-a hotârât traseul cărții. „ Bar-Abba”. Fiul tatălui. Cartea mea urmărește, de fapt și de drept, destinele a doi oameni care se cred aleși pentru a se ridica să conducă neamul lor spre libertate. Diferența e că unul este doar om, Celălalt este Om și Dumnezeu în egală măsură.”

   Nu-mi aduc aminte unde am auzit cuvintele „crede și nu cerceta”, dar Alex a ales să-și pună întrebări, să caute simboluri acolo unde mulți nu au văzut nimic. A ales să creadă în liberul arbitru cu care Dumnezeu ne-a înzestrat. A ales să împărtășească cu noi viziunea lui. O imagine plină de adevăruri sau simple presupuneri.

„… Pentru că eu sunt doar o mână de carne lăsată și oase obosite, dar Iertarea mi-a oblojit sufletul amenințat de ură, și m-a întregit. Fie ca aceasta Evanghelia lui Baraba. Cartea vieții unui hoț de vieți, care a învățat ce înseamnă să iubești și să fii iubit. O închin tuturor celor care vreodată în viață au simțit negrul nor al nedreptății plutind deasupra lor ca o umbră rece și grea. Fie-vă viața reînnoită, așa cum este acum a mea. Iar dacă aceste rânduri vor ajunge la voi, să știți că nu mie, ci Lui trebuie să-i mulțumiți. Căci în câteva zile, de voi fi găsit, mă vor omorî pentru că-I sunt credincios. Dar pe El nu-L poate doborî nimeni! Numele Lui fie, întru toate, slăvit! „

   Citind această carte am văzut Biblia dintr-o altă perspectivă. Am întâlnit relatări biblice cunoscute, întâmplări din viața lui Iisus, neschimbate, doar văzute cu alți ochi. E povestea văzută nu din primul rând, ci din culise. Acolo unde micile detalii care construiesc povestea devin piese ce completează un puzzle.

Spuneam mai devreme că am să scriu ce transmite această carte.

   Nu cred că am citit până acum o carte pe temă religioasă, sau mai bine spus despre creștinism, în care să existe așa multă înțelepciune, iubire și creștinism.

… Dumnezeu nu ne-a făcut singurele ființe cu judecată și simțire ca să ne omorâm precum fiarele. Iubește-o mult, atâta vrea Tatăl.

Vocea îi era de un calm absolut, ca de obicei, ceea ce uneori mă scotea din toate săritele. Sângele fierbea în mine la vederea nedreptății, iar El se uita fix și zâmbea. La fel era și acum. Cum Doamne iartă-mă, putea exista atâta pace într-un singur om?!!! „

   Pacea este încă unul din sentimentele pe care acest volum îl transmite. Nu doar pacea Mântuitorului, ci și pacea interioară. Dacă Biblia este parțial înțeleasă din cauza scrierilor exprimate în pilde, această carte, care este prezentată din perspectiva lui Baraba, este scrisă pe înțelesul tuturor. Mai mult, morala textului este întotdeauna plină de învățături.

   Baraba credea cu adevărat că Iisus e Fiul Lui Dumnezeu. El trebuia să fie salvat, astfel îndeplinindu-se profeția. Iisus a murit pentru mântuirea omenirii.

   Eu, Baraba – este plină de amănunte la care mulți dintre noi nu ne-am gândit, întrebări pe care poate nu ni le-am pus. Unele cu variante de răspuns, iar altele care vor ridica mereu semne de întrebare. Acest volum nu este doar pentru o anumită religie, ci este pentru tot omul care poartă în suflet un sâmbure de credință, indiferent de confesiunea pe care o urmează. Acest volum este pentru oamenii care îşi iubesc aproapele și pe Dumnezeu.

   Personajele sunt numeroase și foarte bine construite. Apropiații lui Iisus, cei care pe care acesta îi vindecă  (aceeași ca în Biblie ), romani, preoți, etc.

Este o carte de ficțiune, dar una diferită de tot ceea ce am citit eu până acum.

   De ce?  – Pentru că în viziunea autorului se naște speranța într-o lume mai bună, în iubire, în credință, în oameni. Dacă speranța și iubirea se naște într-un suflet întunecat ca a lui Baraba, înseamnă că binele poate triumfa împotriva răului. Așa cum Iisus a schimbat destinul unor oameni cu sufletul gol prin iubirea pe care le-a oferit-o. Așa și noi oamenii putem schimba oameni, fie cât de puțin, dăruind iubire.

   Cu speranța că am înțeles ceea ce autorul a vrut să transmită, vă recomand spre a citi acest volum, care nu pare o carte de debut. Este o carte născută din înțelepciunea unui tânăr uimitor.

Recenzii cărţi

Cartea Eu, Baraba – Alex Szollo poate fi comandată de pe site-ul Datagroup

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Eu, Baraba – Alex Szollo – recenzie

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

19 COMMENTS

 1. Felicitari pentru recenzie! Nu stiu daca e chiar genul meu, cred ca e o carte ce trebuie citita intr-un anume moment al vietii.

 2. Felicitări pentru recenzia minunată! Subiectul cărții m-ar scoate din zona mea de confort, credința nefiind unul dintre subiectele pe care îmi place să le dezbat sau despre care să citesc. Totuși, s-ar putea ca la un moment-dat să o citesc și eu.

  • Ma bucur ca azi deschisă optiunea de a citi această carte. Cred ca te va surprinde. Multumim, Eva

  • Multumesc frumos, Marius. E o carte complexă! De asta nici nu am povestit prea mult . E imposibil să alegi doar anumite parti

 3. Si sa mai zica cineva ca rockerii sunt satanisti :))) Am prins drag de autor de la prima fraza, in care mentionai ca e rocker. Ca mine!
  Recenzia mi-a placut mult. Vreau sa citesc si eu cartea!

 4. Foarte reusita recenzia Vero!Am sa citesc si eu cartea.
  Felicitari Alex Szollo!Felicitari Vero!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.