Legile nescrise ale vieții. Două inimi, un singur trup - Delia Moretti

Legile nescrise ale vieții. Două inimi, un singur trup – Delia Moretti – Editura Petale Scrise

Legile nescrise ale vieții. Două inimi, un singur trup

Editura: Editura Petale Scrise

Număr pagini: 365

Gen: romance

„Două inimii rebele ținute împreună de către un trup nevinovat” – Ottavio De Rosa

   Având în vedere că am trecut printr-un moment mai dificil, am simțit nevoia să citesc ceva romantic, ușor și relaxant, așa că am ales ,,Legile nescrise ale vieții – Două inimi, un singur trup”, cel mai nou roman apărut la Editura Petale Scrise. Am mai citit și alte cărți scrise de autoarea Delia Moretti – trilogia Prenupțial, așa că aveam bănuiala că și de această dată voi fi încântată de scriitură, intrigă și personaje. Și chiar am fost plăcut surprinsă, pentru că am reușit să văd o altă fațetă a talentului ei de scriitoare.

  Lectura nu a fost nici pe departe amuzantă așa cum credeam, povestea fiind foarte emoționantă, plină de momente tulburătoare, subiecte delicate, iar personajele par desprinse din viața cotidiană, supuse greșelilor. Autoarea stârnește curiozitatea de la bun început, iar povestea are zvâc, tocmai pentru că există multe secrete pe acolo în carte.

   Acțiunea m-a prins în mod instant, de la primele fraze. Personajele își dezvăluie treptat secretele, menținându-mi astfel interesul viu până la final. Povestea nu se aseamănă cu cea din Prenupțial, cu toate că și aici am întâlnit mai multe povești de dragoste, iar umorul a fost strecurat în momentele ,,serioase”. De această dată, autoarea a creionat un personaj feminin extrem de dezagreabil, și aici mă refer la Matilda. Nu este ea personajul principal, dar este cea care îi manipulează pe ceilalți și face toate jocurile. În ciuda faptului că este o femeie însărcinată, comportamentul ei lasă de dorit. Ar trebui să fie cea mai fericită persoană din lume. Să dea viață unui copil, care îi va oferi iubire necondiționată, este un motiv de fericire, nu de tristețe, așa cum încearcă să și-o impună. În loc să fie mai sensibilă, mai atentă cu cei din jur, Matilda jignește cu ușurință, cuvintele și reproșurile curgând pe bandă rulantă. Simte nevoia să scoată la bătaie toate tehnicile de convingere, dar și manipulare emoțională știute de ea. Urăște cu înverșunare, în mod  special pe Tina, fata bună la toate în casa familiei De Rosa, pe motiv că nu se încadrează standardelor ei pretențioase, de doamnă de societate (,,Tina este și va rămâne întotdeauna un șobolan de canal”)

     ,,— O urăsc și îți jur că aș face orice doar să scap de ea! Crede că eu nu îmi dau seama, dar țăranca aia nespălată tânjește să facă parte din familia aceasta.”

  În schimb, Daria Martinelli, protagonista acestei cărți, este exact tot ce nu poate fi Matilda.  Caldă, blândă, înțelegătoare, reținută, dornică să dea o mână de ajutor celor dragi. Nimeni nu reușește să-și dea seama care este adevăratul ei caracter. Uneori pare timidă, ca mai apoi să își arate latura de femeie încăpățânată. Contrar așteptărilor, nu are deloc gusturi de fetiță răsfățată de bani gata. Nu i-a făcut niciodată plăcere poziția financiară a familiei sale.

   Daria și Matilda se cunosc de foarte mulți ani. În copilărie, au locuit în același oraș, iar Matilda a fost iubita lui Claudio, fratele mai mare al Dariei. Cele două femei se reîntâlnesc din întâmplare, în Montello, un mic orășel din nordul Italiei, și, inevitabil, își fac mici destăinuiri. În felul acesta, Daria află că Matilda nu are o căsnicie foarte reușită. După despărțirea de Claudio, a decis să se mute la Roma, l-a întâlnit pe Ottavio, un bărbat cu un farmec aparte. Modul lui de a fi a determinat-o să se căsătorească cu el după doar doua zile, însă, cu timpul, reproșurile au început să curgă pe bandă rulantă de ambele părți.

   Matilda nu se poate împăca cu ideea că locuiește într-o zonă uitată de lumea mondenă. Majoritatea persoanelor care locuiesc sau lucrează pentru ei sunt trecute de prima tinerețe, într-un singur cuvânt, plictiseală cât cuprinde. Așa că îi propune Dariei să-i rămână alături până când va aduce pe lume copilul. Femeia tinde să creadă că vechea ei prietenă o va putea îndruma să fie o mamă bună, fără să-și pună copilul în pericol.

    ,,— O să accepți! Nu o să mă las învinsă! Nu mă poți abandona, o simt. Nu îmi poți face asta. Gândul că o să devin mamă mă bântuie și mă terorizează. Sunt o neîndemânatică fără pereche și știi că am dreptate. Dacă nu ai milă de mine, măcar de cel nenăscut din burta mea să  ai!”

   Daria reușește să se acomodeze cu ușurință în cadrul familiei De Rosa și ajunge să cunoască mai bine pe fiecare membru în parte. Pentru ea ,,Matilda a rămas aceleași adolescentă vorbăreață. De foarte multe ori s-a trezit că a pierdut firul discuției și a aprobat mecanic ceea ce a spus aceasta, stârnind râsul isteric al nebunei care riscă astfel să nască înainte de termen”. Nu i-a luat prea mult timp să-și dea seama că mersul timpului a adăugat câteva lucruri negative la caracterul  prietenei ei. Însă adevărata problemă nu e Matilda, ci soțul ei, Ottavio. Bărbatul nu face altceva decât să îi vorbească în răspăr, să o contrazică tot timpul, să se poarte ca un bădăran.

,,Dintr-un motiv știut doar de el, nu reușește să digere prezența acesteia în casa lor. Daria, în neîndemânarea ei, reușește să îl facă să își iasă din pepeni din nimica toată sau să zâmbească atunci când nu este cazul.”

  ,,— Nu știam că ești analfabet, dar, acum că am aflat, am să țin cont și nu o să mă mai enervez în viitor la prostiile pe care le scoți pe gură la adresa mea!”

   Diametral opus morocănosului de Ottavio, fratele mai mic al acestuia ,,este exact așa cum și l-a imaginat încă din prima clipă. Glumeț nevoie mare și pus pe șotii indiferent de situație”. Cu toate că la început i-a făcut impresia că flirtează cu ea, Mattia i se destăinuie  că ,,din păcate, nu ești tipul meu de femeie. În plus, încerc de ceva timp să ajung la inimioara femeii de care sunt îndrăgostit încă din copilărie și nici în ruptul capului nu vreau ca venirea ta aici să îmi strice șansele de reușită”. Tina este femeia pe care o dorește cu ardoare, dar relația lor de prietenie, continuă să bată pasul pe loc. E drept că Mattia este reprezentarea bărbatului la care a visat toată viața, dar ei îi este frică că o vă rani prin modul său de a fi.

     ,,— Daria, nu crede nimic din ceea ce scoate pe gură! Delirează! Nu o să fiu soția lui niciodată! Nu sunt una dintre fraierele care îi cade la picioare doar datorită unei priviri sau a unui amărât de sărut!”

   Totul o ia razna din momentul în care Matilda dă naștere unui băiețel. Dacă Ottavio este în al nouălea cer, Matilda își reneagă propriul fiu. Nu vrea să își vadă, audă sau să își știe copilul în aceeași cameră cu ea. Din ce motiv proaspăta mămică nu vrea să-și vadă copilul? De ce s-a schimbat atât de mult în decursul anilor? De ce își părăsește soțul? Există ceva între Ottavio și Daria? Reușește Mattia să o convingă pe Tina că ține cu adevărat la ea? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

   ,,Legile nescrise ale vieții. Două inimi, un singur trup” este o carte plină de emoții și trăiri intense, despre prietenie și dragoste, îndoieli și disperare, pe care nu o mai poți lăsa din mână, odată ce începi să o citești.

  ,,Iubirea, sentimentele și toate emoțiile vin și pleacă fără preaviz. Viața este scurtă și merită trăită din plin cu bune, dar și cu rele.”

   ,,Cortina a căzut în urmă cu mult timp, iar în lumina reflectoarelor au rămas două inimi pustiite care odinioară împărțeau aceeași casă și pat.
Din cele mai vechi timpuri se știe că inima poate fi împărțită în două, dar ceea ce nu este cunoscut e faptul că nu întotdeauna cele două jumătăți se potrivesc.
S-a încercat imposibilul înainte de toate, șlefuirea, iar mai apoi retăierea, dar cele două jumătăți nu s-au regăsit și, în felul acesta s-a produs inevitabilul, despărțirea lor.
S-au pierdut cuvinte și emoții, s-au rupt legături crezute strânse, s-au destrămat idealuri ascunse, dar, în același timp, după cum spun bătrânii: după o căzătură zdravănă, o ființă inteligentă se ridică întotdeauna cu forțe proaspete pentru a-și continua drumul prin viață.,,

recenzii cărți

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

11 COMMENTS

  1. O recenzie care îmi stârnește curiozitatea. Abia aștept să descopăr aceasta poveste. Îți mulțumesc pentru recomandare, Alina. Felicitări, foarte frumoasă recenzia!

    • Multumesc frumos, Geo! Sunt tare curioasa sa iti aflu parerea despre noul stil de scriere al Deliei :*

  2. Un roman interesant, o poveste pe care vreau sa o citesc ! Felicitări pentru frumoasa recenzie! Felicitări autoarei ! Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.