Leonardo, măiestria desenului de Carlo Pedretti, Sara Taglialagamba

Leonardo, măiestria desenului, de Carlo Pedretti, Sara Taglialagamba – Editura Rao – recenzie

Leonardo, măiestria desenului 

Leonardo, L’aete del disegno,2014

Autor – Carlo Pedretti, Sara Taglialagamba

Editura RAO Distribuție,2018/2021

Ilustrație copertă: Studiu de cap al unui soldat pentru Bătălia de la Anghiari

  1. The Museum of Fine Arts Budapest/Scala, Firenze

Traducere din limba italiană Andrei Niculescu

  „LEONARDO DA VINCI, cel care, concepând acea terza maniera, pe care noi o numim modernă, pe lângă vigoarea și îndrăzneala desenului  și imitarea atât de subtilă și desăvârșită a naturii, ceea ce cu o regulă fără cusur, o ordine iscusită, o justă măsură, un desen perfect și un har divin,cu nenumărate înzestrări și o artă nespus de profundă, a dăruit, într-adevăr, figurilor sale mișcare și suflet.”

  „Cum anume înțelegea ideea de frumos cel mai mare geniu al tuturor timpurilor? Pentru Leonardo, frumosul în natură poate fi reprezentat, prin intermediul picturii și al desenului, în funcție de două categorii fundamentale : peisajul și portretul. Desenele, care adeseori nu sunt cu nimic mai prejos decât picturile, erau fie simple schițe, trasate rapid, dar cu o mână sigură, fie veritabile opere desăvârșite, destinate să marcheze pentru întotdeauna cursul istoriei artei. Volumul de față conține numeroase imagini, care cuprind toate picturile și desenele considerate a fi cele mai frumoase, la modul absolut, realizate de Leonardo în decursul vieții sale cu totul ieșite din comun.”

  Când am ținut această carte în mână pentru prima dată, am fost extrem de încântată. Pe lângă imaginile și informațiile valoroase, Editura RAO nu s-a zgârcit și a scos o bijuterie. Calitatea hârtiei și coperta cartonată sunt dintre cele mai bune. O carte excelentă din toate punctele de vedere.

  Leonardo s-a născut pe 15 aprilie 1452, făcându-se cunoscut nu doar prin pictură ci și prin faptul că făcea cercetare pe trupuri umane, sau acuzat de sodomie, apoi fiind absolvit de acuzație. Recunoaștem multe din picturile lui religioase, cele mai cunoscute fiind „Cina cea de taină” , „Ioan Botezătorul”, „ Fecioara Maria”,”Gioconda”. O altă operă cunoscută este „Omul Vitruvian” relizat în condei metalic și retușat în peniță, cerneală și acuarelă pe hârtie albă.

  Foarte impresionante toate lucrările lui Leonardo da Vinci, de la picturi, la caricaturi, schițe, manuscrise. Mi-a făcut o mare plăcere să  descopăr detalii semnificative despre fiecare lucrare în parte, unele despre care știam câte ceva, iar pe unele abia acum le-am descoperit.Profunzimea fiecărei opere fiind impresionantă prin detaliile redate cu așa multă măiestrie.

  Când ai în față o carte cu așa multe informații e imposibil să povestești și tot ce rămâne de făcut e să o recomanzi de câte ori ai ocazia.

  LEONARDO, MĂIESTRIA DESENULUI este un volum superb despre cel mai mare geniu al tuturor timpurilor și despre pasiunea pentru frumos a acestuia. O carte importantă care ne îmbunătățește cultura generală.

Despre autori

  Carlo Pedretti (6 ianuarie 1928-5 ianuarie 2018)  a fost profesor de istoaria artei la Universitatea din California, Los Angeles, titularul catedrei de studii legate de personalitatea lui Leonardo da Vinci la UCLA, și director al Centrului de Studii asupra lui Leonardo, înființat de Armand Hammer în cadrul aceleiași universități.

  Sara Taglialagamba, tânără istoric de artă, a participat la programul postdoctoral de la Ecole des Hautes Etudes din Paris. Autoare a numeroase studii asupra lui Leonardo.

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.