Lovebook

Lovebook – Simona Sparaco – recenzie

Lovebook

Simona Sparaco

Titlul în italiană: Lovebook

Număr pagini: 210

Editura Allfa

Traducere: Camelia Zara

Anul 2012

    “Lovebook” tratează o temă în mare vogă, viaţa în mediul online şi efectul ei asupra tinerilor. Cât de important este să ai o viaţă activă, efecte pro şi contra al socializării pe facebook. Am apreciat că am descoperit pentru prima dată o carte care să aibă capitol exclusiv cu Solidea şi exclusiv cu Edoardo. Am auzit alternativ vocea de disperare sau de fericire atât la unul, dar şi la altul, punctul de vedere al unui bărbat, dar şi al unei femei în funcţie de desfăşurarea acţiunii.

   Solidea este genul de femeie care deschide ochii şi este dezamagită de ea, anii au trecut şi ea se vede singură, fără realizeze ceea ce îi place. Prin ochii ei se vede că a pierdut ani într-o relaţie care nu a reprezentat-o, n-a fost apreciată suficient şi cel care îi era alături n-a ţinut cont şi de dorinţele ei arzătoare. E visătoare, boemă, dar va reuşi încetul cu încetul să îşi ducă la bun sfârşit planurile şi viaţa ei să prindă un sens.

   De Edoardo mi-a plăcut că a fost responsabil, luptător, a ştiut să se oprească la timp şi a luat deciziile potrivite. M-a încântat la final că a realizat cu adevărat ce priorităţi are şi planul lui a avut un succes.

   Federica e o adolescentă, impulsivă, matură şi dornică să trăiască fiecare clipă de parcă ar fi ultima. Se refugiază în relaţii întâmplătoare şi spune ceea ce gândeşte. Am fost puţin dezamăgită să constat că mama ei, dar şi familia acceptau cu nonşalanţă să se distrezela maxim, să ignore studiile şi să agaţe persoane necunoscute pe facebook doar pentru distracţie de o noapte. Totuşi aventura ei a ajuns într-un punct care a ajutat-o pe Solidea să facă lumină şi să soluţioneze anumite neînţelegeri.

   Solidea Manenti este o tânără de 25 de ani care a ajuns într-un moment de cumpănă al vieţii, o slujbă care nu-i place, studiile îi lipsesc şi a fost părăsită de iubit după o relaţie de 9 ani. Cu greu reuşeşte să se mobilizeze ca să iasă din acest con de umbră, se resemnează şi speră că va fi mai bine. Alături îi este familia, prietenul ei David şi căţeluşa Matita. Constată că a pierdut mulţi ani fără să realizeze mai nimic şi se străduieşte ca de acum încolo să fie înţeleaptă, să se reinventeze.

  Edoardo Magni la cei 31 de ani poate fi încântat că are o viaţă socială, a preluat firma vinicolă a familiei, vrea să o dezvolte şi se poate lăuda cu o iubita cochetă. Toate acestea, nu-i sunt de ajuns, la firmă şi-ar dori să colaboreze cu tatăl său, să îi fie alături la deciziile importante, iar relaţia cu Claudia pare să nu fie perfectă. Ea este un model de succes, obişnuită cu un anumit stil de viaţă, iar Edoardo preferă să se bucure de un meci bun acasă în compania prietenului său Andrea. Se simte presat când mama lui îl forţează subtil să se căsătorească cu Claudia şi parcă ar căuta altceva. Soluţia apare când Andrea îl informează că trebuie să îndrăznească mai mult şi să comunice la fel ca toată lumea pe facebook.

  În tot acest timp lumea din jurul celor doi pare să se desfăşoare în jurul reţelei de socializare facebook, prietenii sunt agitaţi să îşi anunţe noutăţile, iar evenimentele de zi cu zi trebuie menţionate frecvent pentru a avea o viaţă virtuală activă.

  Solidea este informată de către sora ei, Clotilde şi de verişoara Federica, ambele în an terminal la liceu că dacă nu ai cont pe facebook e ca şi cum n-ai exista. Reuşesc să o corupă pe Solidea şi imediat o pun în contact cu alte persoane în speranţa că vor reuşi să uite de relaţia eşuată cu Matteo, fostul iubit. Căutând pe net îşi dă seama că foşti colegi de liceu au evoluat în timp, în bine sau în rău, iar ea trebui să găşească o soluţie şi să preţuiască ceea ce are, iar să lupte ca să realizeze ceea ce îşi doreste să lupte.

   Visul ei era să ajungă la Paris şi să se fotografieze în timp ce e sărutată de un bărbat chiar în faţa unui hotel celebru, precum într-un film cu actorul Robert Doisneau. Pasiunea ei este atât de mare încât şi-a decorat apartamentul în care locuieşte cu postere din oraşul iubirii, dar n-a avut curajul să călătorească până acolo.

   A doua mare pasiune a fost pentru Edoardo Magni, încă din clasa a 3 a era îndrăgostită de el şi timp de şase ani l-a adorat, dar drumurile i-au despărţit şi ei n-au ajuns să se cunoască mai bine. Ea a rămas cu gândul la Paris, iar Edoardo şi acum îşi mai aminteşte de fetiţa cu ochii mari ce îl privea fascinată de pe treptele şcolii.

  Pe parcurs cei doi vor acorda mai multă importanţă acestei reţele de socializare, la început din curiozitate, dar şi pentru a se regăsi. Vieţile lor se complică în momentul în care apar probleme în familiile lor. Papetăria deţinută de la bunicul ei este la un pas de faliment, iar Solidea nu găseşte soluţie de salvare. Edoardo este sufocat, tatăl are probleme, iar relaţia cu Claudia e un calvar.

   Cum vor reacţiona când îşi vor da seama că deşi locuiesc foarte aproape, Solidea şi Edoardo nu s-au mai văzut din liceu? Cine le va deschide calea către un nou orizont? Cum se petrec evenimentele în mediul online? Va reuşi Solidea să facă ceea ce îi place, dar şi să salveze afacerea familiei de la faliment? Edoardo va îndrăzni să facă ordine în viaţă şi să comunice cu tatăl lui? Cum vor proceda cei doi când se vor descopri pe facebook? Solidea va simti aceeaşi pasiune ca în şcoală? Vor avea curaj să comunice şi să se cunoască cu adevărat? Ce va face Edoardo cu Solidea? Se va despărţi de Claudia sau va juca pe două planuri? Se va materializa visul ei de a ajunge la Paris?

9,2 puncte/10

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii- Lovebook , de Simona Sparaco în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

  Autor: Mili

Aţi citit cartea Lovebook de Simona Sparaco?

13 COMMENTS

 1. Foarte frumoasa cartea citita cu ajutorul tau Mili!multumesc,aceasta nu am citito.Personajele sunt minunate,felicitari.

 2. Am citit-o cu mare placere, intr-adevar o carte care iti atrage atentia si merita citita. Povestea dintre cei doi este interesanta iar mie imi place sa citesc carti cu happy end.

  • Carti de Dragoste,multumesc pentru micul pont, ca se termina cu bine.Cam asta e si cea mai mare dorinta a mea cand cumpar o carte 😀

  • Carti de dragoste ai dreptate. Imi place sa vad ca toate cartile ce le citesc au sfarsitul fericit. Cele care lasa actiunea suspendata, parca n-au acelasi farmec. Probabil gandesc asa pentru ca sunt o romantica incurabila.

 3. Mili,ma gandesc – asa in perspectiva – oare cate tentatii vor mai urma ?Cred ca ma duc in Irlanda,sa dau peste un spiridus care are pe unde ascuns cazanul/oala cu aur .Trebuie neaparat sa am buzunarele pline de gologani pentru a putea cumpara atatea carti 😀

  • Alina daca ar fi sa te confrunti cu dorintele mele ai fugi in lume. Iti dai seama ca nu-mi pun mintea sa distrug bugetul, merg si eu cu pasi marunti si siguri. Inca il astept pe Grey. 😛

  • Alina te-as ruga daca gasesti oala cu aur sa imi faci si mie parte asa putin,doar de vreo 100-200de carti.

 4. Subiectul cartii, este unul care se intampla si in prezent in viata reala. Multi oameni se cunosc, formeaza cupluri si se reaintalnesc pe retelele de socializare. Viata sociala a multora se aseamana cu subiectul tratat in carte. O carte cu o poveste luata din realitate, chiar daca ni se pare o fictiune.

 5. O reîntâlnire pe fb? Numai nebunii face fb-ul ăsta. Interesantă cartea, felicitări pentru recenzia frumoasă. ☺Asta ar mai merge cu reîntâlnirea, dar cu dragostea pe fb e de ficțiune. Cine s-ar îndrăgosti de cineva de pe fb?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.