Luna şi Îmblânzitoarea de oameni de Dana Banu

An apariţie: 2015
Categoria: Literatura Română
Editura: Tracus Arte

Dana Banu s-a născut la 16 martie 1970 în Târgu-Mureş. Debut literar: revista Astra 1984

Volume publicate:
– Pe malul celălalt al răului(1986)- versuri
– Poeme de îmblânzit Magda-Lena(1991)- poeme în proză
– Oraşul părăsit(2000)-proză scurtă
– Poezii din ţara lui elian(2007)- versuri
– Magda-Lena et les signes(2009)- roman
– Cântecul samovarelor(2011)- versuri
– şi lumea cinema paradis(2013)- versuri
Apariţii în reviste şi antologii literare din: România, Canada, Franţa, Italia, Haiti, Ungaria, Turcia, Grecia, S.U.A, Germania, Spania, Irlanda (http://danabanuelian.wordpress.com/)

Autoarea: „Îmi doresc că prin acest volum să pot ajunge la voi, aşa, cu tot sufletul meu de om care încearcă din toate puterile lui să păstreze drumul drept prin hăţişurile mai luminoase sau mai întunecate ale lumii acesteia în care doar cuvintele scrise cu rost şi cu viaţă îl mai pot salva.
Mă aşteaptă, deci, câteva anotimpuri pline din care sper să ies cu sufletul întreg, nevătămat, şi cu încă o carte pentru bună aducere aminte a omului-scriitor care sunt şi care voi rămâne mereu.
Dragii mei, va mulţumesc încă o dată că sunteţi în felul vostru alături de mine şi de poeziile mele.”

Volumul de poezii al Danei Banu este un volum al singurătăţii şi al păcii interioare; al calmului şi al disperării în ceea ce priveşte apropierea de oameni, de semeni.
Un volum compact dar complicat în stări şi sentimente. Versurile Danei te aruncă în hău şi te aduc înapoi cu picioarele pe pământ atunci când crezi că ai găsit omul ce te poate iubi. O iubire platonică sau poate astrală, probabil nimeni nu ştie.
Se vorbeşte mult despre singurătate, despre dor, despre oameni ce vin şi nu vor să rămână.

„Era iarnă şi nu mai aveam nimic de pierdut şi pe nimeni. ”
Autoarea se vrea o îmblânzitoare de oameni sau mai degrabă, o forţă ce îi apropie şi îi ţine alături. Fuge de noapte pentru că fuge de singurătate. Versurile ei ascund multe mistere, multă dorinţă şi sete de om.

Cuvinte simpliste ce au conotaţii simbolice, fac linia melodică a versului să fie autentic şi cursiv.
„… caut ceva strălucitor ceva de îmblânzit tristeţea ”

Am citit versurile, pe unele le-am recitit iar după un timp m-am întrebat: cine e Dana Banu? Dana Banu s-a născut pe 16 martie 1970 în Târgu Mureş. Debutul literar l-a avut pentru prima dată la doar 14 ani, în anul 1984, în Revista Astra iar 2 ani mai târziu publică şi primul volum de versuri „Pe malul celălalt al răului ”.

Recomand, atât volumul „Luna şi Îmblânzitoarea de oameni ” dar şi celelalte volume ale autoarei, care cu siguranţă sunt mai mult decât minunate.  Vă recomand să citiţi, nu tot volumul o dată, ci una două poezii pe zi, pentru a avea timp să reflectaţi. M-am regăsit de câteva ori în metaforele Danei Banu şi cu siguranţă vă veţi regăsi şi voi.

Editura Tracus Arte

Cartea Luna şi Îmblânzitoarea de oameni de Dana Banu a fost oferită pentru recenzie de către Editura Tracus Arte. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Tracus Arte. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Cartea poate fi achiziționată din librăriile online

Autor: Măli

9 COMMENTS

  1. Nu prea ma omor eu cu poezia ( se pare k imi lipseste cu desavarsire latura romantica ) dar recenzia ta scoate in evidenta faptul k autoarea a reusit sa scrie un volum interesant , iar versurile ajung cu usurinta la inimile cititorilor. Felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.