Imortaliștii – Chloe Benjamin – Storia Books – recenzie
Imortaliștii, de Chloe Benjamin – Storia Books – recenzie
Titlu: Imortaliștii
Autor: Chloe Benjamin
Dată apariției inițiale: 9 ianuarie 2018
Editura: Storia
Număr pagini: 407
Titlu Original: The Immortalists
Gen: Ficțiune literară
Imortaliștii – Chloe Benjamin – un roman puternic
Viitorul este ceva incert pentru oricine. Nu putem ști cu exactitate ce vom face peste 40 de ani într-o marți la ora 02.00. Cu atât mai mult, nu putem avea nici măcar cea mai mică idee legată de ziua în care vom muri. Dar dacă ai avea ocazia să afli cu exactitate data la care îți vei da ultima suflare, ai vrea să știi? Ai vrea să ai ocazia să poți să închei tot ce ai vrea, să îți iei rămas bun de la cei dragi și să pleci în pace?
Chloe Benjamin este o autoare americană, câștigătoare a premiului Edna Farber pentru ficțiune și nominalizată la premiul Flaherty- Dunnan pentru roman de debut în 2014.S-a născut în San Francisco iar studiile și le-a finalizat la Universitatea din Wisconsin.
“Imortaliștii” a apărut din dorința autoarei de a o scrie, dorință ce s-a manifestat de-a lungul anilor, fiind cea pe care și-a dorit cu adevărat să o scrie.
Începutul cărții ne întâmpină cu un prolog prin care pătrundem ușor în viața personajelor, facem cunoștință cu ele și înțelegem acțiunea, desfășurarea evenimentelor, ne facem cât de cât o idee despre ce urmează să citim.
Simon, Klara, Daniel și Varya sunt cei patru copii ai familiei Gold, descendenți din strămoși evrei emigrați în America. În 1969, cei patru decid să îi facă o vizită unei ghicitoare despre care au auzit că poate să ghicească data morții fiecăruia. Deși niciunul dintre ei cel mai probabil nu vrea să știe acest lucru, fiecare se duce dintr-o motivație diferită. Daniel cel mai probabil din vanitate, Klara pentru că își imaginează că va descoperi tot felul de instrumente magice ce o vor ajuta să se apropie mai mult de visul ei de a deveni magician, Varya din dorința de a-și proteja frații mai mici iar Simon din neștiință, el fiind minorul familiei și având doar șapte ani la momentul respectiv.
Ajunși la ghicitoare, fiecare își primește sentința în privat, după care pleacă. Niciunul dintre ei nu vrea să creadă ceea ce li s-a spus, însă după acel moment niciunul nu va mai fi la fel. Acea zi le va marca existența, îi va măcina și le va consuma energia în dorința de a trăi cât mai mult înainte de ziua fatidică, înainte de a-și dovedi dacă femeia a avut dreptate sau nu. Pentru că dacă ea ar fi avut dreptate, ei ar fi avut ocazia să trăiască tot ce ar fi vrut să trăiască până la momentul prezis și să aibă ocazia să lase în urmă ceva măreț, ceva care să îi facă demni. De ce fac asta? Probabil din teamă de a nu fi nesemnificativi. De a nu muri fără să apuce să își trăiască viața, să facă tot ce vor.
Astfel, cei patru încep o cursă nebună în care trăiesc și fac orice, dar de fapt nu trăiesc și nu fac nimic. În goana lor după libertate, după viață și fericire, ei uită să mai aprecieze ceea ce au și să petreacă timp unii cu ceilalți. Deciziile pe care ei le iau în viață îi îndepărtează și îi fac să devină din frați apropiați aproape dușmani.
Simon este cel mai tânăr. El este cel care inițial este cel mai apropiat de părinți, și care este de așteptat să rămână acasă și să aibă grijă de mama sa și de afacerea familiei, însă el decide să plece către San Francisco pentru a putea trăi așa cum nu a putut niciodată să trăiască acasă, să se afle printre oameni care l-ar putea înțelege așa cum familia lui nu ar putea niciodată să o facă.
Klara și-a urmat visul de a deveni magician. Ea este conștientă că magia este folosită pentru a păcăli într-un fel oamenii, însă scopul ei este altul. Să le dezvăluie un adevăr măreț și să le ia vălul de pe ochi. Să le arate o altfel de realitate. Însă în goana ei după măreție s-a pierdut pe sine însăși, a uitat să trăiască și pentru ea și să își hrănească sufletul.
Daniel este un doctor cu renume. A reușit să își îndeplinească visul de a deveni medic militar, însă amintirea femeii ghicitoare îl macină și nu reușește să se desprindă de teamă, teama de eșec. Teama de a cădea de undeva de sus și de a intra în dizgrație. Vrea să facă întotdeauna ce e corect, însă ce e corect este întotdeauna și moral?
Varya a ajuns o cercetătoare de renume care studiază noi metode de a crește longevitatea umană, de a da o nouă șansă omenirii. Ea crede că face acest lucru din dorința de a lăsa o moștenire, de a oferi familiilor mai multe clipe cu cei dragi, însă de fapt ea face acest lucru din dorința de a controla, de a avea putere și pentru a se simți mai puțin slabă și vinovată.
“Imortaliștii este o carte care se concentrează pe puterea limbajului și a gândului. De fapt, Varya chiar a găsit în camera lui Daniel o hârtie pe care scria “Limbajul este puterea noastră” și “Gândurile au aripi”. Deși cei patru au refuzat să își accepte destinul, gândul că poate totuși ghicitoarea a avut dreptate îi îndreaptă totuși spre o soartă iminenta și îi aruncă pe o pantă abruptă și periculoasă. Ei trebuie să decidă dacă să își înfrunte destinul sau să trăiască pentru a-l îndeplini și a-și trăi viața iresponsabil, făcând absolut tot ce este interzis.
Cei patru au încercat să fugă, să se învinovățească, să se pedepsească pentru ceea ce sunt, însă nu au reușit decât să se adâncească și mai tare în amărăciune și să se îngroape mai mult și mai mult în nefericire. Din cauza numeroaselor evenimente din viața lor, dar și din cauza posibilității de respingere a familiei din cauza preferințelor, dorințelor și visurilor lor, au încercat să fugă, să se ascundă, sau mai degrabă să le ascundă undeva în inconștient, ignorându-le renegându-le, ca și cum ar renega o parte din ei înșiși. Fiecare dintre ei a încercat să facă ceva măreț în felul lui în dorința de a fi apreciat, acceptat atât de cei din jur cât și de ei înșiși, în final rămânând cu nimic, rămânând cu visuri pierdute, viață pustie și rutină de nedepășit. Iar când își dau seama că totul a fost în zadar, că și-au trăit viața pentru alții, posibil să fie prea târziu pentru a mai schimba ceva.
Mi-a plăcut foarte mult la această carte atât abordarea cât și prezentarea. Povestea se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, și este structurată în cinci părți. După prolog, firul narativ se împarte în patru părți, prezentând felul în care a trăit fiecare dintre frați, felul în care a văzut viața, temerile și insecuritățile fiecăruia și felul în care s-au raportat la familie. Sunt atinse diverse teme importante care la rândul lor au cauzat moartea a poate milioane de oameni. Printre ele se numără SIDA, o boală necruțătoare care acum este perfect ținută sub control, dar care la momentul descoperirii a ucis o multitudine de oameni, mai ales tineri, oameni extraordinari prin moștenirea artistică pe care ne-au lăsat-o sau prin simplul fapt că există. Sunt atinse subiecte precum atacurile de la 11 septembrie, luptele din Irak, rasismul, discriminarea pe baza de sex, orientare sexuală, religie etc. Subiecte grele și care în oarecare măsură încă mai sunt de actualitate și astăzi. Este o carte realistă, o poveste care putea să fie a oricui.
Cei patru sunt la marginea a două tărâmuri diferite. Liber arbitru și destin, realitate și iluzie, vis și trezire, viață și moarte. Într-un fel, ei încearcă să fie în ambele lumi, crezând că le pot satisface pe amândouă, că le pot controla pe amândouă, însă ajung să fie ei înșiși controlați de ele.
“Imortaliștii” este un roman puternic, profund și care lasă urme adânci în suflet după citire. O dată cu acest roman începi să te gândești cât din viața ta este real, cât din viața ta este important dar, mai ales, cât din viața ta este ceea ce vrei tu.
Cartea Imortaliștii, de Chloe Benjamin poate fi comandată de pe site-ul Editura Storia Books
Recenzii cărţi Young Adult
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Imortaliștii, de Chloe Benjamin – recenzie carte
Interesant subiect. Faina recenzie
Multumesc, Vero! 🙂
Interesant subiectul si foarte frumoasa si atractiva prezentarea.Nu stiu daca as avea rabdare s-o citesc.Felicitari Gabi!
Multumesc, Arci! 🙂
Imi place subiectul, asa ca trec cartea in wishlist. Multumesc pentru recomandare, Gabi!
Cu mare drag. A fost interesanta. ☺️
Îmi plac mult cărțile de la Storia! O recenzie de nota 20!
Multumesc, Cos! ☺️