În cele din urmă, iubirea poate să fie salvarea. Sau distrugerea

Malad de Alexandru Voicescu

Titlu original: Malad
Editura: Herg Benet
Anul apariției: 2015
Număr pagini: 224
Colecția Radical din 7
Nota mea 6/10

Alexandru Voicescu (n. 17.10.1980, București) a urmat studii juridice, completate în paralel cu o licență în deconstructivismul pascalian, patristică și antropologie culturală, susținută la Facultatea de Filosofie a Universității București. Frecventează cursurile de Master în publicitate la Școala Națională de Studii Politice și Administrative și lucrează timp de 8 ani în advertising, pe poziții de art director, copywriter și creative director. În 2010, fondează Editura Herg Benet, al cărei coordonator este și în prezent, supervizând publicarea a peste 150 de cărți de literatură română contemporană.
Malad este romanul său de debut.

În timpul lansării noului produs al companiei high tech la care este angajat, Andrei, art director român stabilit în Elveţia, experimentează o viziune inexplicabilă, indusă de un desen al misterioasei Ioana. Încercând să afle identitatea acesteia și legătura dintre ei doi, devine implicat în acţiunile unui grup de artişti underground dintr-o reţea cosmopolită, grup care duce la extrem învăţăturile mentorului lor. Acuzat de crimă, trebuie să fugă. Este ghidat de Eliza, o tânără care pare să cunoască îndeaproape motivele ce i-au schimbat viaţa normală şi aproape anostă de până atunci. Pe parcursul a numai câtorva zile, Andrei realizează că adevărurile pe care le ştia despre propria persoană sunt doar o mică parte a unui puzzle care îl poartă fără voia lui prin Praga, Lausanne, Milano și un izolat sat din Banatul sârbesc.
În Malad, realitatea se întrepătrunde cu oniricul, ştiinţa cu alchimia, religia cu fanatismul, iar existenţa obiectivă se dovedeşte doar o umbră a unui alt substrat, mai adânc şi mai improbabil de conştientizat, unde moartea şi decadenţa sunt catalizatori reci ai destinului. În cele din urmă, iubirea poate să fie salvarea. Sau distrugerea, deopotrivă.”

Protagonistul romanului, Andrei, se îndrăgostește sau, mai bine zis, se simte atras de tânăra Ioana Dună în timpul lansării unui produs al companiei high tech la care el este angajat. Prezența ei și desenul pe care-l conturează îl determină să aibă niște viziuni ciudate. Elementele reale împletite cu cele fantastice îl induc în eroare pe tânăr. Pleacă în căutarea ei și ajunge într-o sală de teatru unde viziunile nu-i dau pace.
Se trezește brusc într-un salon de spital după un somn profund de 10 zile. El este acuzat că ar fi omorât-o pe Ioana și împreună cu Elisa fuge în străinătate, în Italia. Aici descoperă că este înzestrat cu talente rar întâlnite în lume, fiind un adevărat dezastru genetic.
Finalul este brusc, la un moment dat ai impresia că abia acum începe adevărata aventură și că este posibil să mai urmeze un volum, însă totul se finalizeazză și tu, cititorul, rămâi cam în aer. Chiar și așa, pot să remarc reușita scriitură care compensează anumite lipsuri ale cărții. Bine ar fi ca povestea lui Andrei să nu se sfârșească aici și să avem parte de o continuare care ar veni în ajutorul cititorului (pentru a-și face o imagine mai amplă asupra acțiunii).

 Oare prin ce peripeții vor mai trece Andrei și Elisa? Vor putea trăi fericiți până la adânci bătrâneți? Nu vreau să vă stric suspansul și mai mult. Vă veți putea hrăni curiozitatea citind maladia lui Alexandru Voicescu

 Lectură plăcută

Editura_Herg_BenetCartea Malad de Alexandru Voicescu a fost oferită pentru recenzie de către Editura Herg Benet

Autor: Cosmin
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

9 COMMENTS

  1. O voi incerca si eu. Multumesc Cosmin, vreau sa aflu ce se va intampla cu Andrei si Elisa ! 😀

  2. În acest volum nu este prea clar ce se va întâmpla cu ei..De aceea ar fi bine să mai existe o continuare..

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.