Meniu de Crăciun-2016

Aperitive:
1.Ruladă în trei culori

-1/2 kg brânză de vacă, 200 gr brânză telemea (dată pe răzătoare), 200 gr margarină (Rama), condimentele care va plac (eu pun sare, piper multicolor, puţin cury, puţin praf de chimen, puţin coriandu praf) şi mărar tăiat foarte mărunt, se mixează bine şi se pune la rece
-400-500 gr salam de şuncă sau şuncă slabă se macină şi se mixează cu 100 gr margarină sau unt, 1-2 linguriţe muştar, şi dacă se cere puţină sare şi piper
-5-6 ouă fierte tari, date pe răzătoare şi mixate cu 100 gr margarină Rama şi condimente
-umeziţi o foaie de celofan, întindeţi brânză în strat potrivit, peste întindeţi pastă de salam şi peste ea cea de ouă
-rulaţi cu tot cu celofan ca un salam de biscuiţi şi puneţi la rece (în frigider sau congelator depinde cât timp aveţi)
-când tăiaţi folosiţi un cuţit bine ascuţit şi tăiaţi cu tot cu celofan

2.Rulouri:

-10-12 felii de şuncă presată tăiată foarte subţire
-1 borcan de hrean gata preparat (opţional mai puteţi adaugă un pic de smântână)
-aşezaţi 1-2 linguriţe de hrean pe felia de şuncă, rulaţi şi aşezaţi pe platou

3.Măsline umplute:

-400 -500 gr măsline mari (mamouth)negre, fără sâmbure
-pastă de icre (preparată după reţeta ştiută)
-cu seringă de ornat torturile umpleţi măslinele şi le aşezaţi pe platou

Supă:

-1-2 spate de curcan, zarzavat se pun la fiert cu sare
-când supa e gata serviţi cu tăiţei sau găluşte de gris după preferinţe
-dacă vreţi din carnea de pe oase şi zarzavat plus 1-2 castraveţi acri puteţi face şi puţină salată

Felul doi:
1.Curcan la cuptor:

-alegeţi un curcan potrivit pe care îl condimentaţi (cu ce vă place) şi-l lăsaţi să stea aşa câteva ore
-puneţi curcanul în tavă, în interiorul lui puneţi o ceapă mică şi un măr, în tavă puneţi apă şi rămurele de cimbru şi băgaţi la cuptor (puteţi pune în apă şi un păhărel de gin, coniac, votcă, frăgezeşte carnea
-ca şi garnitură puteţi pune pe lângă curcan în tavă cartofi tăiaţi în două, şi se fac împreună
-sau cartofi piure, sau orez

2.Ficat cu bacon

-1 kg ficat de curcan sau pui, îl spălaţi bine
-bacon tăiat felii subţiri (la magazin) atâtea felii câte bucăţi de ficat aveţi
-înveliţi fiecare bucată de ficat în felie de bacon, înfigeţi o scobitoare şi aşezaţi bucăţile în tavă
-acoperiţi cu apă şi daţi la cuptor
-serviţi cu cartofi sau orez

Prăjitură:
1.Prăjitură Furnica

Blat 1– 6 albuşuri se bat spumă cu 6 linguri zahăr, 3 linguri mac şi 3 linguri făină.

Blat 3– 6 albuşuri se bat spumă cu 6 linguri zahăr, o cană nucă măcinată, 2 linguri făină.

Crema – din gălbenuşuri, se bat spumă cu 12 linguri zahăr pe aburi, când este rece se pune un pachet de margarină tartinabilă. (reţeta vero)

2.Melcişori:

-aluatul: 1/2 kg făină+3 gălbenuşe de ou+1 cub de drojdie muiată în puţin lapte+200 ml lapte+30 gr zahăr+un pic de sare=se frământă şi se lasă la dospit 1/2 ora apoi se întinde o foaie cam de jumate deget
-150 gr unt sau ramă se freacă cu 150 gr zahăr şi 1-2 plicuri de zahăr vaniliat şi se întinde peste foaie
-puteţi lasă amestecul aşa simplu, sau puteţi adaugă nucă, sau mac, sau cacao, sau nuca de cocos pe care le mixaţi cu amestecul de unt cu zahăr şi apoi întindeţi
-rulaţi foaia (ca un salam) şi tăiaţi felii de un deget, care se pun în tavă distanţate şi le mai lăsăm să crească o ora şi jumătate în tavă (tavă unsă şi tapetată în prealabil)
-punem tava în cuptor şi când melcisiorii sunt pe jumătate copţi, scoatem tava şi-i insiropam cu un amestec din un pahar de lapte cu 2-3 linguri de zahăr
-se mai pune puţin tava în cuptor să se absoarbă laptele
-se scot pe un platou şi se pudrează cu zahăr praf vaniliat

3.Blat cu cocos şi fructe

-se face un blat (în tavă a4) din câte ouă faceţi de obicei
-când puneţi în tavă lăsaţi câteva linguri în castron în care amestecaţi 2-3 linguri de cacao şi ciocolată rasă; amestecul îl puneţi cu lingură împrăştiat în tavă (să iasă ca un mozaic) şi puneţi la copt
-când s-a copt îl lăsăm să se răcească
-crema o facem din 2 budinci de cocos fierte cu 500 gr lapte (ca să fie mai gros) şi 200-250 gr zahăr (budinca se face cum o faceţi normal doar că, cu mai puţin lapte)
-când se răceşte budinca amestecăm cu un pachet de margarină Rama (sau unt)
-tăiem mărunt fructe cât mai colorate
-batem ½ frişcă
-punem blatul pe o tavă, îl însiropăm puţin (fie cu zeamă de compot, fie facem un sirop din apă, zahăr şi vanilie)
-deasupra întindem crema peste care aşezăm fructe (cât mai colorate) şi peste ele un strat de frişcă (cât de gros vă place)
-puneţi tortul la rece şi când serviţi îl ornaţi cu bobiţe sau ciocolată rasă

Poftă Bună! Crăciun Fericit!chef
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

6 COMMENTS

  1. Arci, recitindu-ți materialele acestea, mă gândeam ce super ar fi să scrii o carte de bucate!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.