Micul ghid al stilului Chanel. Istoria celebrei case de modă

Micul ghid al stilului Chanel. Istoria celebrei case de modă – Emma Baxter – Wright – Editura RAO – recenzie

Micul ghid al stilului Chanel. Istoria celebrei case de modă

Autor: Emma Baxter – Wright

Editura: RAO

Anul apariției: 2022

Nr. Pagini:160

Categoria: Jurnale

  Cea care avea să se nască într-un secol, urmând să îl cucerească pe următorul printr-o influență copleșitoare, schimbând totodată chipul modei din secolul XX, a venit pe lume într-un azil pentru săraci la data de 19 august 1883, în orășelul Saumur, situat pe malul Loarei. Gabrielle Bonheur Chanel a avut o copilărie tristă, cu multe privațiuni, urmată de o perioadă petrecută între zidurile abației de la Aubazine, după moartea prematură a mamei sale. Despre toate acestea, de-a lungul vieții, creatoarea de modă a vorbit foarte puțin învăluind primii ani de viață într-un mister.

  Fetele își petreceau vacanțele cu bunicii din partea tatălui în micul orășel-garnizoană Moulins. La vârsta de 18 ani, Chanel s-a angajat într-un magazin de stofe ce vindea lenjerie, pânzeturi și tricotaje. Primele ambiții ale unei cariere pe scenă  și-au făcut simțită prezența în momentul în care a început să cânte în diverse cafenele din oraș. Era minionă, cu părul negru și complet diferită de celelalte colege de scenă.

  Începuturile care au marcat stilul vestimentar și preferințele creatoarei de modă sunt prezentate de autoare astfel:  “aceste fotografii dezvăluie o strategie fundamentală – abordarea liniei clasice a ținutelor masculine și transformarea lor în ținute feminine”, concretizând în acest fel geniul și curajul de care a dat dovadă într-o perioada mărginită de prejudecăți și încorsetări sociale pregnante.

  Fotografiile la care face referire autoarea provin din perioada în care Chanel constată că prin admiratorii bogați care o curtau,  poate scapa de stigmatul social al sărăciei, urcând în felul  acesta inedit o treaptă în ierarhia societății. De menționat că, în paginile cărții regăsim ilustrații vestimentare cu referiri la data conceperii acestora, detalii legate de material, culoare, accesorii, de unde a provenit inspirația pentru acestea, dar și fotografii cu amintiri ale unei vieții remarcabile.

  În anii ’20, Chanel a deschis mai multe magazine menite să  ofere clientelei formată din pătura înstărită a societății, articole vestimentare scumpe, diferite prin stil și mod de concepere pornind de la remodelarea  “hainelor proaste”. Ideea a marcat primul succes răsunător.

  Chanel nu era singura creatoare de modă care folosea negrul în creațiile sale, dar era prima care avea să folosească culorile într-un mod discret atât pentru ținutele de zi, cât și pentru cele de seară.  Primele rochii erau confecționate din lână sau crep pentru ținutele de zi și din crep de mătase sau crep satin , în nuanțe mate sau strălucitoare, pentru ținutele de seară. Croiala era izbitor de simplă și de modestă, punând în evidență formele trupului, fără excese sau alte șiretlicuri.

  Colaborarea ca designer vestimentar cu Hollywood-ul, ca urmare a succesului avut, este prezentată cu detalii fascinante despre cei care ne-au încântat, prin filmele cărora le-au dat viață într-o perioadă remarcabilă a cinematografiei americane. Felul cum au reacționat la simplitatea și gustul desăvârșit al ținutelor create de Chanel, este previzibil și elocvent pentru aceea vreme.

  Deceniul următor a adus cu sine o serie de dezamăgiri pentru celebrul designer. În anul 1936 angajații lui Chanel au intrat în greva cerând mai mulți bani. Orice negociere a fost respinsă, situația scăpând astfel de sub control. Publicitatea negativă care a urmat, competiția acerbă cu casa de modă a creatoarei Elsa Schiaparelli și tragediile din viață personală au avut ca rezultat hotărârea închiderii Casei Chanel imediat după declarația de război din 1939. Ceea ce a părut un impuls de moment, avea să  dureze o perioadă lungă de timp. După paisprezece ani, la vârsta de peste 70 ani, Coco Chanel decide să-și relanseze cariera. Începutul nu a fost cel așteptat, presa europeană i-a criticat aproape în unanimitate colecția, dar acest lucru nu a împiedicat-o să continue.

  A rămas fidelă paletei coloristice în tonuri neutre, pe care o iubea – bej, negru, alb, roșu și bleumarin – și folosea aceleași materiale clasice: tweed, tricot, brocard de satin, catifea și lame pentru ținutele de seară. Costumele din anii ‘ 50 erau mult mai simple decât cele de tip cartigan concepute la începutul carierei sale, adăugându-le acum anumite detalii, ce vor deveni, în cele din urmă, “ semnătură lui Chanel”.

  Începând cu anul 1958 presa britanică acordă o serie de recenzii favorabile casei de modă Chanel, moment în care începe o nouă etapă în cariera designer-ului. Apariția în această perioadă a costumului Chanel, devine formula câștigătoare care a ajutat-o să învingă cu minim de șanse un domeniu solicitant și greu accesibil. Talentul, geniul dovedit în decursul unei întregii cariere, voința puternică și curajul de a lupta pentru punerea în practică a convingerilor personale, gustul desăvârșit pe care îl admirăm și astăzi, constituie moștenirea celei care a intrat în istorie cu atât de puțin, oferind atât de mult.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.