Mireasa dezgolita de Nikki Gemmell
Mireasa dezgolita de Nikki Gemmell
Titlul original: The bride stripped bare
Traducere: Laurentiu Dulman
Editura: Trei
An aparitie:2013
Pentru toti sotii si sotiile lor. M-am gandit daca sa scriu sau nu despre aceasta carte. Am zis sa o fac totusi, ca si voi iubitorii de carti sa stiti despre ce este vorba in ea. Poate ca o veti intalni vreodata pe rafturile vreunei librarii si sa aveti idee cam ce subiect trateaza. Fantezia unei femei in afara spatiului conjugal. Ce fantezii ascunde o femeie, ce vrea ea si el nu stie, ce inhibitii are si reuseste sa le aduca la suprafata. Cartea a devenit bestseller-ul anului 2012, ocupand locul 8 in clasamentul Sunday Times. Autoarea a vrut sa fie anonima, dar cu putin timp inainte de publicare este descoperita.
Dupa ce secretul ei a fost dezvaluit, unii jurnalisti au incercat sa faca tot posibilul sa-i faca viata mizerabila, acuzand-o de naivitate si manipulare. Cei de la San Francisco Chronicle au spus despre carte: ,,Senzual…ca un striptease voluptos, care te prinde in mrejele sale” Cartea se aseamana mai degraba cu filele unui jurnal, in care este descris parcursul casniciei si al dorintei sexuale ascunse, in care sunt notate ganduri si sentimente in diferite perioade. Mie mi s-a parut ca aceasta carte este un miraj-Fata Morgana. Un titlu frumos, o descrie pe coperta atragatoare, critici bune….. Dar eu nu le-am prins esenta. Este adevarat ca, ideea cartii ca si baza are un subiect bun, dar nu scrisa asa. Poate daca aborda un alt stil, cu mai multe dialoguri, ca si cum ar fi fost un roman poate alta era situatia, si cartea devenea cu adevarat excelenta. Autoarea are o franchete debordanda, (intr-o oarecare masura pe mine m-a deranjat). Iar asta ne spune si in scrisoarea de la sfarsitul cartii: ca anonimatul ii dadea posibilitatea sa se exprime liber, sa se elibereze de inhibitiile ce presupun o asemenea expunere.
Cartea are in loc de capitole, lectii de la 1 la 138, purtand fiecare cate un nume. Ex. Lectia 8-„E treaba sotiei sa faca fericita casa sotului ei”. M-a deranjat enorm limbajul folosit in carte. Inteleg ca unele cuvinte se gasesc in dictionar, dar multe dintre aceste cuvinte le vedem scrise pe peretii din cartier si nu mi-a placut acest vocabular scris intr-un mod grobian. Ai tendinta sa nu mai spui colectia Erotica-ci Pornotica. (Evitati lectia 10) Dar aceasta a fost dorinta autoarei si noi daca vrem citim sau nu. Scrisa la persoana a-II-a, veti observa ca toate celelate personaje au un nume, un chip, numai personajul principal nu stim cine este. Doar o femeie,…. iar noi ne putem inchipui cum vrem sa arate si cum vrem sa o numim. O tanara casatorita crede ca viata ei este implinita alaturi de sotul ei. Il iubeste, nu vrea foarte multe decat sa stie ca el este acolo, ca pot fi impreuna pentru totdeauna.
Chiar daca fanteziile ei sexuale erau cu mult deasupra vietiilor intime, era multumita intr-o oarecare masura. Nu indraznise niciodata sa treaca de acea bariera, se multumea cu faptul ca o iubeste si il iubeste pe sotul ei. Se simtea in largul sau in preajma lui, nu trebuia sa se prefaca prea mult si putea fi aproape ea insasi. Se indragostisera, fara prea multe fasoane, le era bine, era comod si viata curgea calm, cu aceleasi sforaieli, tricouri si boxeri, cu acelasi sex in care Cole, sotul ii spune „Nu cred ca o fac asa cum trebuie„, si il mangaie pe spate, fara ca ea sa faca ceva, desi in mintea ei ar fi putut. Viata lor este linistita pana intr-o zi cand isi prinde sotul ca o inseala cu cea mai buna prietena Theo, cu o experienta sexuala la vedere si neinhibata. Din acest moment, totul se schimba… Cei doi devin doi straini locuind in aceeasi casa, vorbindu-si banalitati, nereusind sa treaca peste etapa care isi facuse loc in viata lor. Este melancolica si se intreaba ce ar putea sa faca sa iasa din acest hatis de ganduri, sentimente, dezamagiri-cum poate merge mai departe.
Aceasta intamplare o face sa se arunce intr-o lume a dorintei, a fanteziilor si a independentei, scotand la suprafata toate inhibitiile pe care le ascunsese, si punand in practica si ceea ce citise intr-un manuscris gasit, vechi din anul 1600. Manuscris al unei femei care vroia sa-si traiasca viata libera si care devine un fel de ghid. Il cunoaste pe Gabriel, un actor, inalt, brunet, cu piele matasoasa, care ii implineste toate fanteziile. Ea detine puterea asupra lui, pentru ca el ii ideplineste orice gand, ii arata ce-I place si el se supune. Stie ce vrea, dar stie sa si obtina ce isi doreste. Devine o femeie cu o viata dubla. Acasa fiind cea linistita, iar in afara devenind profesoara de dorinte. Experimenteaza si cu alti cativa parteneri, dar Gabriel va ramane elevul ei preferat. Cam asa decurge viata celor trei, cu Cole, sotul care isi doreste totusi un copil, cu Gabriel care se indragosteste de ea, cu EA, care pluteste intre fantezie si extaz, comoditate si normal.
Ramane insarcinata cu sotul ei, sunt bucurosi, deoarece isi dorise un copil de la inceput, si ea hotaraste sa puna capat relatiei cu Gabriel. Aceasta viata duplicitara incepand sa devina periculoasa. Da nastere unui baietel, sunt o familie care isi plimba copilul in carucior, au grija de el si totusi … Cartea incepe cam asa: O femeie dispare, nu se stie ce s-a intamplat cu ea, corpul nu este gasit, si lasa in urma ei un jurnal. Un jurnal in care este dezvaluita si latura aceasta secreta a ei. Mama acestei femei gaseste filele jurnalului si le da spre a fi publicate, stiind ca fiica ei si-ar fi dorit sa faca din el o carte. Finalul este de neinteles pentru mine. Isi plimbau copilul intr-o zi frumoasa, pe langa ea trece un barbat, isi zambesc complice, iar inima ei duduie, duduie …
Ea se gandeste ca: este o sotie buna, o femeie casnica (care scrie o carte) cu o fusta roz, un carucior in fata si un sot alaturi. Exteriorul si interiorul ei nu se potrivesc, iar asta o incanta. Voi ce intelegeti din tot acest final? ! Mai ales ca avem si un PS, din partea mamei ei la 12 luni de la disparitie, care suna cam asa: „POST-SCRIPTUM Aici se termina manuscrisul. Pana in prezent, n-am reusit sa aflu ce s-a intamplat cu fiica mea. In apropiere de stanca pe care se afla masina, a fost gasit si caruciorul nepotului meu, dar nu a fost recuperat niciun cadavru.”
Nu stiu ce punctaj sa acord acestei carti, mie personal nu mi-a placut, dar gusturile in materie de carti difera de la persoana la persoana. Eu pot sa spun ca a fost un miraj, pentru ca ma asteptam sa gasesc ceva consistent la carte , dar am gasit blank, si am ramas cu mai nimic.
Chiar acum ma pregateam sa pun link-ul cu muzica -pe care l-am uitat si in partea cealalta, dar mi-ai luat-o inainte, Mili. 🙂
cartii i se potrivesc notele iuliei Albu ( – ∞ , 2,14..)
Sacadat, cred ca da! Eu una nu cred ca merita a fi notata. Ce nu inteleg de ce a avut critici atat de bune? Pe locul 8 in topul Sunday Times? De ce? Oare eu nu am idee de ceea ce inseamna carte? Nu stiu si nu inteleg.
Da, m-am pus pe treaba asa prin invaluire.
Yasmy este fantastica, ca intodeauna, te ador.
Mersi, Iliuta! Esti draguta, ca de fiecare data. 🙂
Iasmy,vad ca te-a suparat cartea aceasta.mie mi sa parut in regula.Nici prea ,prea,nici foarte ,foarte.Poate nu ai avut dispozitia necesara de citit.
Multumim Iasmy
clar si la obiect .
esti o draguta 🙂
Sunt de acord cu tine Iasmy, cartea asta nu suna deloc bine, cel putin pentru mine. Titlul mi se parea foarte interesant, iar coperta facea legatura cu titlul, dar subiectul cartii este de neinteles. Ce sa mai spun atunci de actiune? Sincer, cartea ma atragea foarte mult in urma cu ceva timp, chiar intentionam sa o achizitionez de pe Libris, nestiind ce poveste ascunde. Acum ca am aflat, am sa spun pas. Mi se pare ceva ciudat, eu sincer m-am pierdut in legatura acestei carti. Dar cel mai ciudat mi se pare faptul ca scriitoarea a tinut sa publice cartea sub anonimat. :/
Sunt de acord cu tine yasmy cartea e un pic sucită…de ce spun asta ? Păi se înțelege clar, scriitoarea probabil ar fi vrut să bage o parte din destăinuriile mamei ei dar sincer acelea le pui la început şi abia după aceea începi să conturezi personajele şi acțiunea.
Destul de interesanta cartea! Bravo pentru recenzie, draga Iasmy! 😀