Ultima viață - MOHLIN & NYSTROM - Crime Scene Press

Ultima viață – MOHLIN & NYSTROM – Crime Scene Press – recenzie

Ultima viață – MOHLIN & NYSTROM

Crime Scene Press 

DET  SISTA  LIVET
Traducere din suedeză Maria Carmen Lungu
Număr pagini: 501

  “Peter Mohlin s-a născut în 1976 și a copilărit în apropierea orașului Karlstad, unde se petrece acțiunea din Ultima viață. Are o diplomă în jurnalism și a fost reporter înainte să intre în industria comunicării. Timp de mai mulți ani a condus o agenție de marketing. Pe lângă scris, se ocupă de investiții în capital privat.
Peter Nyström s-a născut tot în 1976 și a copilărit în același oraș ca prietenul său, Peter Mohlin. A urmat studii de actorie și teatru. După zece ani pe scenă, acum scrie scenarii de film și piese de teatru, dar și regizează spectacole de teatru.
Cei doi au început un roman polițist la zece ani, iar acum au decis să-și continue visul. Ultima viață este romanul lor de debut.

Roman răsplătit de Crimetime în 2020 cu premiul pentru cel mai bun debut.

Drepturile au fost vândute în 18 țări.”

“Agentul american de origine suedeză John Adderley se trezește pe un pat de spital în Baltimore. A fost împușcat de mai multe ori și știe că e norocos să mai fie în viață. Însă la numai câteva paturi de el zace bărbatul care cu numai douăzeci și patru de ore înainte îi ținuse pistolul la cap.

Cu zece ani în urmă, în Karlstad, în Suedia, adolescenta Emelie, unică moștenitoare a imperiului de modă Ackwe, a dispărut fără urmă. Părinții ei cred că a fost răpită. Când polițiștii descoperă sânge pe o stâncă din apropierea casei, îl arestează pe un adolescent din partea săracă a orașului. Cadavrul nu e găsit, iar el nu poate fi pus sub acuzare.

Cazul ajunge în prezent pe mâinile lui John Adderley. Deși trebuie să depună mărturie împotriva cartelului de droguri în care a fost infiltrat și intră în programul de protecție a martorilor, John cere să fie transferat la Karlstad. Cunoscând Suedia, pornește ancheta alături de polițiștii din localitate. Dar știe că traficanții din cartel au pus un preț pe capul lui. Iar pedeapsa pentru trădare este moartea.”

  „Nu e niciodată în alb și negru, are tot timpul mai multe fațete și e interesantă. Și, bineînțeles, plină de suspans, foarte plină de suspans, insuportabil de plină de suspans.”(Kapprakt)

  Așa este! O carte de debut uimitoare! Te face să urmezi o anume logică, să presupui, să bănuiești, chiar să crezi că știi cine e vinovatul, ca pe urmă să răstoarne orice raționament și să ajungă la un final neașteptat. Așa este acest roman.

  Sigur, cu atât de multă acțiune, cu toate răsturnările de situație nu ai cum să descrii totul. Dar să vedem personajele…

  John Adderly, principalul protagonist al romanului, este un agent american cu rădăcini suedeze. Infiltrat în rețeaua nigeriană de droguri, condusă de Ganiru, este  descoperit, gata să fie ucis, este salvat de Abaeze, pe care îl credea mâna dreaptă a șefului, dar care era un alt agent FBI infiltrat, pe nume Trevor.

  Răniți amândoi ajung în spital și șeful lor le spune că, după ce depun mărturie la proces, vor intra într-un program de protecție a martorilor, care însemna nume și locații secrete.

Trevor acceptă, dar soția îl părăsește și e conștient că nu-și va putea crește copilul nou născut.

  Situația lui John e diferită. Tatăl său, nigerian, se căsătorise cu o suedeză și se mutase în Suedia. Acolo își deschisese o afacere, se născuse John apoi fratele mai mic Billy. Dar liniștea casei se strică total, tatăl află că Billy nu era  băiatul lui, mama se apucă de băut și adulții hotărăsc, fără să le pese de cei doi băieți. Tatăl îl ia pe John și pleacă în America unde va deschide o nouă afacere, fără a mai privi în urmă sau a ține legătura cu soția. Nu-l lasă nici pe John să-i mai pomenească pe cei din Suedia.

  Ajuns agent FBI John primește o scrisoare de la mama lui în care-i cere să-și ajute fratele, învinuit că ar fi violat și ucis o tânără bogată, Emelie. Dar tatăl său îi interzice lui John să se implice, și acesta își continuă viața și cariera. După câțiva ani tatăl moare și John află șocat că moștenește o mare avere. Acum, în spital, primește din nou pe mail o cerere de ajutor de la mama lui.

  După 10 ani în care lumea îl hărțuise pe Billy considerându-l un ucigaș, cazul este reluat. Se înființase un serviciu de cercetare a cazurilor neelucidate, condus de Primer, unul dintre tinerii agenți care cercetase cazul cu 10 ani în urmă. Așa că primul caz luat în calcul este cel al morții lui Emelie, deși cadavrul nu fusese găsit. Tot ce aveau anchetatorii era sângele de pe stâncă, sângele lui Emelie, și sperma găsită alături, despre care demult se constatase că ar fi a lui Billy.

  John se hotărăște și cere  să meargă în programul de protecție în Suedia, sigur cu un nume nou și să fie inclus în brigada care cerceta cazul. E hotărât și reușește.

Ajunge în Suedia în echipa lui Primer, doar acesta și Mona de la poliția statală știind  situația lui.

  John află că Emelie era dintr-o familie foarte bogată și influentă. Sissela Bjurwall, mama, era șefa și moștenitoarea lanțului Ackwe, lucra mult, era plecată des, era foarte pretențioasă. Tatăl Heimer, o fire mai liniștită, stătea acasă, se ocupa de problemele casei și de colecția lui de vinuri, era cum s-ar spune “un bărbat întreținut”. Părea o formulă ok, dar copilul dislexic nu se putea ridica la înălțimea pretențiilor și a presiunii din partea familiei și a profesorilor. Totuși conștientiza situația familiei-un tată slab, dar care o iubea foarte mult,o mama autoritară care-și înșela soțul,și asta o determina să ducă o viață haotică. Droguri, cure de dezintoxicare, relații sporadice, un tatuaj ciudat, apoi o perioadă “de bine”, până când părinții află că au fost mințiți. Emilie experimentează tot și strigătul ei mut de ajutor nu este perceput.

  Ajuns în echipă John începe să cerceteze. Drumurile la sanatoriu, la școală, întâlnirile cu oameni care au cunoscut-o, cu prietenii ei, toate duc la conturarea unui portret.

  Între timp își întâlnește mama, fratele și pe Nicole fiica acestuia. Billy este din nou arestat și avocata lui, ajutată și de John, cere o nouă analiză a spermei, care se dovedește a nu fi fost a fratelui. Primer află că John este fratele lui Billy și-l exclude din echipă, dar cazul va fi continuat de Mona și poliția statală. Ea are încredere în el și împreună vor continua cazul. Greșeala cu proba ADN îi îndreaptă către cineva care avea puterea să schimbe probele. Constată că și anumite rapoarte dispăruseră din dosar. John găsește cadavrul fetei.

  Vor descoperi “proprietarul adevărat” al spermei, dar cazul e departe de-a fi rezolvat. Tatăl victimei, Heimer primește scrisori de șantaj, cineva văzuse ceva în acea noapte și cerea bani mulți

Oare cine și de ce acum?

Comportarea lui Heimer e duplicitară față de poliție și față de soția lui.

Apoi Billy este ucis și John realizează că el era șantajistul.

Dar de ce nu făcuse asta acum 10 ani?

Poate că nu el era cel care văzuse ceva, dar cine???

John și Mona vor pune lucrurile cap la cap și vor rezolva cazul.

Cine a măsluit probele?

Ce relație avea cu Emelie?

Ce s-a întâmplat cu fata?

Cine a ucis-o și de ce?

Cine l-a ucis pe Billy?

Cine era șantajistul?

Care a fost rolul lui Heimer în poveste?

Ce va face John?

Cum va descoperi vinovatul?

Ce s-a întâmplat cu Trevor?

  John ținuse pe emaill legătura cu colegul lui ,într-un cont secret, dar la ultimele mesaje își dă seama că nu sunt de la acesta și realizează că fusese găsit de cartel.

Autorii lasă situația lui John puțin în aer, urmând  întrebarea :va fi o continuare?

  Romanul m-a ținut prinsă în poveste de la început, m-a trecut prin multe întrebări, incertitudini, uimiri, până la finalul neașteptat.

Chiar mi-ar plăcea să existe o continuare, să aflu ce s-a mai întâmplat cu John.

Iată păreri avizate:

O realizare suedeză de top, într-un gen unde Suedia e lider mondial.”(Lasse Anrell)

Rareori întâlnești un debut atât de matur ca al autorilor Peter Mohlin și Peter Nyström, care în multe privințe vin cu elemente noi în genul atât de clasic al romanului polițist Narațiunea, personajele, ambianța, dialogurile, suspansul, răsturnările de situație, rezolvările dramatice – da, toate sunt exact cum trebuie.”(Kapprakt)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Ultima viață – MOHLIN & NYSTROM – Crime Scene Press

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.