Misterul cărților de tarot – Katy Hays – recenzie

Misterul cărților de tarot – Katy Hays – recenzie

by -
0
Misterul cărților de tarot - Katy Hays - recenzie

 Misterul cărților de tarot – Katy Hays – recenzie

Titlu: Misterul cărților de tarot

Autor: Katy Hays

Editura: Litera

An apariție: București 2023

Nr. Pagini: 359

  Katy Hays este o scriitoare și profesoară asistentă de istoria artei în California, unde predă studenților din mediul rural. Deține un masterat în istoria artei și a lucrat în Instituții care se dedică acestui tip de studiu, precum San Francisco Museum of Modern Art și Clarck Art Institute. Scrierile sale explorează deschiderea și nevoia umană de a crede în supranatural și de a descoperi realități pline de misticism, în timp ce pune accent pe legăturile complexe și înșelătoare dintre femei, în drumul lor de a atinge iubirea sau a-și consolida cariera. 

  Cartea de care vă povestesc astăzi este construită fix pe această temă, firul investigativ al situației conduce ulterior la o serie scurtă de crime, împrumutând spre final, puțin din stilul Agathei Christie.

   Ann Stilwell este o studentă la Arte care se apropie vertiginos de momentul în care va fi nevoită să își pună în valoare studiile aprofundate și să își găsească un loc de muncă. Pașii o poartă spre Muzeul Metropolitan de Artă, unde ar fi trebuit să facă parte din programul de vară al secției dedicate perioadei Renascentiste, dar în momentul în care ajunge acolo, află cu stupoare că oferta nu mai este valabilă. În acel moment confuz își face apariția Patrick, custodele secției The Cloisters, o locație nordică a muzeului, care se ocupă în principal cu descoperirea, inventarierea și interpretarea artefactelor și scrierilor cu caracter mistic, desfășurându-și activitatea într-o fostă mânăstire, înconjurată de grădini pline de culturi de plante cu caracter toxic, utilizate în trecut pentru proprietățile lor medicinale. 

  Patrick îi oferă lui Ann un loc în programul său și forțată de împrejurări dar și vrăjită de stilul acestuia, tânăra acceptă. 

  Echipa de la The Cloisters este mică și ciudată. Un mare impact îl are Rachel, doctoranda pricepută și misterioasă, de care Patrick este obsedat, Moira – coordonatoarea programului de ghizi ai muzeului, prietenoasă dar diplomată și Leo, grădinarul-botanist, rebel și intrigant.

  Ann este luată rapid sub aripa protectoare a lui Rachel și introdusă în activități care dau de bănuit că scopul ascuns al programului la care participă, se extinde în sfera unui cult mistic, obsedat să descopere artefacte vechi pe care să le utilizeze pentru a descifra tainele trecutului și a prevesti viitorul. 

  Inițial sceptică, Ann privește aceste acțiuni ca pe ceva distractiv și naiv, dar corelațiile pe care le identifică cu perioadele sale negre din trecut – moartea tatălui și copilăria alături de o mamă supra-protectivă și temătoare, o ajută să își contureze treptat altă deschidere spre sfera paranormală. 

M-a surprins faptul că după ghicitul în tarot ne prefăceam cu toții că nu s-a întâmplat nimic. Ca și cum nu ne-am fi adunat în genunchi în jurul unei mese ca să luăm în serios ghicitul. Ca și cum eu nu aș fi început în viața de zi cu zi să caut acele schimbări prezise de cărți – întinderea de apă a cărții protecției, forța leului. Totul în vreme ce Rachel și cu mine trudeam sub povară, chiar dacă Patrick nu vedea. În fiecare săptămână cercetam amănunțit mii de pagini, traduceam noi însene sau căutam în trei sau patru limbi zilnic, adesea rămânând până seara târziu.

  O descoperire legată de proveniența unui set de cărți de tarot dezbină grupul și creează alianțe periculoase. Pentru Leo artefactele sunt o cale de a-și spori câștigurile, pentru Rachel semnifică putere și informație, pentru Patrick, descoperirile reflectă popularitate și acces la resurse nebănuite. Oare ce semnifică acest lucru pentru Ann?

  Când în urma unei ședințe de spiritism se produce o crimă, aparent motivul din spatele acestei tragedii este otrăvirea cu o cantitate prost dozată de mătrăgună, amestecată în licoarea folosită la început de ritual. Cine a făcut acest lucru și de ce?

  Investigația scoate la suprafață temerile ascunse ale personajelor rămase și desconspiră triunghiuri amoroase periculoase. 

Înainte să ajung la The Cloisters, respectasem cu sârguință, chiar dacă plină de nemulțumire, regulile – înapoiam la timp cărțile împrumutate, urmam fiecare procedură de închidere a lucrului. Faptul că l-am văzut pe Leo încălcând lucrurile cu atâta voioșie, a descuiat ceva în mine – o savurare a haosului, care începuse să se acumuleze cu mult timp înainte să ajung la New York. Îi era ușor cuiva ca Rachel să disprețuiască ceea ce făcuse Leo. Regulile nu erau rigide pentru oameni ca ea. Exista invariabil o cale ocolită care putea fi cumpărată sau aranjată folosind influența. Eu credeam că asta e lașitate. Pentru ce făcuse Leo trebuia să ai curaj.

  Finalul mi-a plăcut pentru că spre deosebire de restul cărții, te ia ușor pe nepregătite, dezvăluind motivele celei de-a doua crime și personajul care se face vinovat de acest lucru, totul relatat scurt, ușor cinic dar satisfăcător. 

  Este o carte care pune accent pe modul în care anumite alianțe se formează, având la baze diferite avantaje și privește întreaga experiență cu tente mistice, ca fiind un schimb de relații avantajoase, în care cel care deține cele mai multe informații și are capacitatea cameleonică de a se adapta mai ușor, are mai multe șanse de câștig la final. 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.