Morala și dogma Ritului

Morala și dogma Ritului Scoțian Antic și Acceptat al Francmasoneriei – Albert Pike – Editura Herald

Albert Pike

Editura Herald

An apariție: 2018

Prefață și note de: Vasile Zecheru

Traducere din limba engleză : Ilie Iliescu

Număr de pagini : 237

   Morala și dogma Ritului Scoțian Antic și Acceptat al Francmasoneriei – Albert Pike – recenzie carte

   Am găsit o carte care să mă ia prin surprindere prin amalgamul de cuvinte care reflectă o istorie, o credință, un trecut și un viitor. Cartea de față nu s-a dorit a fi ficțiune, ci un manual pentru tânărul Ucenic care va deveni cândva Calfă, Maestru, Maestru secret, Perfect, Secretar intim, Magistrat și Judecător, Intendent al clădirilor până la accederea persoanei la al XIV-lea grad de Mare Ales, Mason Sublim și Perfect și, respectiv, la al XXXI-lea grad de Sublim Prinț al Secretului Regal. Din anul 1974, însă situația s-a schimbat, iar actul de temelie a fost înlocuit cu „O Punte spre Lumină” scrisă de Rex R. Hutchens, considerându-se că „Morala și dogma” ar fi mult prea dificilă. Oare așa să fie ? În fond, volumul de față încearcă să ne explice filozofia unei alte viziuni sau vieți ; introduce insul într-un glob de cristal care este guvernat de stabilitate, ierarhie și logică desăvârșită.

   Cine este Albert Pike? Acesta s-a născut la 29 decembrie 1809, fiind crescut într-o familie creștină. A trecut cu bine examenul de admitere la Colegiul Harvard la vârsta de 15 ani, dar situația materială precară a familiei l-a împiedicat să urmeze cursurile stabilimentului. Pike a călătorit în Vestul îndepărtat și s-a stabilit în Arkansas, lucrând ca editor de ziar înainte de a fi admis în barou. La vârsta de patruzeci și unu de ani a fost primit în loja „Steaua de Apus no. 2”, primind ulterior 10 grade ale Ritului York și 29 de grade ale Ritului Scoțian. La Charleston a dobândit funcția de Mare Comandor al Consiliului Suprem. După mai mulți ani și-a deschis un birou de avocatură în Washington D.C. și a pledat în mai multe cazuri în fața Curții Supreme a Statelor Unite. Moare la data de 2 aprilie 1892 în Washington D.C.

   Ce este mai exact masoneria? Pentru filosoful Preston „este un sistem tradițional de cunoaștere, iar scopul este să împărtășească cunoașterea”, pentru Krause „este o etică organizată într-un sistem, scopul ei fiind călăuzirea umanității spre împlinirea ideilor sale morale universale”, iar în concepția lui Oliver, „un mod de a ne apropia de Dumnezeu”. Albert Pike lasă în urmă aceste definiții și o realizează pe a sa: „mod de a studia principiile prime, iar scopul ei este de a dezvălui și oferi principiul fundamental prin care să putem înțelege și stăpâni universul”.

   Care este finalitatea masoneriei? Ea conduce insul spre Absolut, văzut ca spațiul în care elementele se unesc și se echilibrează. Absolutul este unul singur și tot ceea ce se află împrejuru-i  este relativ. Masoneria devine, astfel, o instituție universală ce atinge spiritualul, moralul și socialul, „întreaga istorie a cercetării realității de către oameni”.

   Autorul arată că prin intermediul masoneriei el s-a înțeles pe sine, dar și pe cei din jurul său. Dorea, ca oricare alt om,  să își găsească  adevărata credință. A căutat în multe religii chemarea, dar s-a orientat spre masonerie. El arată că aceasta nu este un crez ori o religie și afirmă, mai departe, despre francmasonerie, că ar reprezenta „supunerea umanului din om de către divin; biruirea poftelor și pasiunilor de către simțul moral și de rațiune ”. Masoneria este religioasă, dar nu este o religie.

   Virtuțile „masoneriei precum cumpătarea, tăria morală, prudența și justiția” stabilesc o altă viziune asupra subiectului. Cumpătarea duce spre folosirea înfrânată, iară nu interzicerea lucrurilor materiale. Tăria morală este o caracteristică a sufletului, cu ajutorul său insul putând face față lumii negre. Prudența ne determină să fim înțelepți, iar justiția este „principiul relativ la comportarea noastră cinstită, dreaptă, față de ceilalți, indiferent de relațiile materiale existente între noi…Omul corect este omul drept, el nu poate fi altfel…”, „justiția despărțită de compasiune este indiferență egoistă, deloc mai lăudabilă decât izolarea mizantropică. Există simpatie chiar și printre făpturile cele mai neînsemnate: furnicile și albinele își dau ajutor unele altora, fără să țină seama de ceea ce făpturile omenești consideră a fi riguroasa lege a justiției…cercul omenirii este limitat, iar noi suntem doar punctul din centrul lui, picături în marele ocean”.

   Masoneria își are propriul decalog și reguli care se aplică ucenicului, calfei și maestrului, pe care autorul le-a ilustrat cu măiestrie, conferind cititorului  o imagine de ansamblu. Se trece printre religii, științe, legi, slovele îngerilor și se ajunge la un punct lin de spiritualitate. Volumul de față este un manual pentru tânăr și o filozofie a filozofiilor, tratând un subiect din prea multe puncte de vedere pentru a le putea enunța aici. Cartea m-a surprins plăcut prin lirismul frazelor. Nu pot să nu afirm că, pe alocuri, mi-a pus unele probleme în a descifra cu exactitate înțelesul lexemelor din cauza diferitelor trimiteri făcute, dar, per ansamblu, a căpătat sensul unei provocări. Este tipul de volum pe care, recitindu-l, s-ar putea să ne dăm seama că o primă lectură a fost pur și simplu insuficientă.

Cartea Morala și dogma Ritului Scoțian Antic și Acceptat al Francmasoneriei poate fi comandată de pe site-ul Editura Herald

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

 

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

6 COMMENTS

  1. Desi masoneria in general este vazuta ca o practica oculta, autorul pare sa o fi schitat-o in cartea asta ca pe o practica de inaltare a spiritului.
    Felicitari pentru recenzie! 🙂

  2. Un subiect absolut interesant! Cărțile din această colecție mă tentează și pe mine 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.