Moștenitorii pământului de Ildefonso Falcones

Moștenitorii pământului, de Ildefonso Falcones – Editura Rao – recenzie

Moștenitorii pământului

Ildefonso Falcones

Titlu original: Los herederos de la tierra, 2016

Editura RAO Distribuție, 2017/2019

Traducere de GRAAL Soft

Pagini: 906

Continuarea romanului CATEDRALA MĂRII

   Pentru că nu am citit primul volum, am căutat informații pe internet. Deși cele două volume se pot citi separat povestea are continuitate. Protagonistul din primul volum, Arnau Estanyol, este sprijinul protagonistului din Moștenitorii pământului, Hugo Llor, un băiețel căruia i-a decedat tatăl marinar, iar Arnau îi găsește de lucru pentru a-și câștiga pâinea. În Catedrala mării Arnau Estanyol este un fiu de țăran care trece de la statutul de sclav la cel de nobil prin căsătoria aranjată de regele Pedro cu Elionor. Trecând prin multe greutăți în perioada Inchiziției, înfruntând vremuri în care ciuma era răspândită și chiar văzându-și familia moartă, în Moștenitorii pământului Arnau este transformat, un preot milostiv cunoscut în Barcelona, care ajută nu doar oamenii săraci, ci și pe evrei în vremuri în care aceștia erau marginalizați și deseori abuzați.

  Protagonistul din romanul Moștenitorii pământului este Hugo Llor, la începutul romanului având doar doisprezece ani, iar mai apoi, odată cu evenimentele parcurse în carte, devenind adult. Aș putea spune că Hugo s-a maturizat mult prea devreme în urma greutăților întâmpinate.

  Subiectul acestui roman îl are în prim plan pe Hugo și familia lui. După ce tatăl lui, marinar, moare, Arnau îl ajută să supraviețuiască cărând bila unui prizonier genovez. Un mestres d’aixa, artizan care proiecta, construia și repara ambarcațiuni sau trăsuri din lemn. Mamei lui Hugo îi găsise de lucru la casa unui mănușar, iar surorii sale mai mici, Arsenda, i-a găsit un loc ca servitoare a unei călugărițe, cu promisiunea să-i ofere o zestre pentru căsătorie și să-i găsească un soț credincios.

  Acțiunea acestui roman începe în anul 1387 și se desfășoară pe o perioadă îndelungată în Barcelona, dar este cuprinsă istoria marelui regat al Spaniei din toate micile regate: Sevilla, Castilia, Valencia, Aragon, Catalonia, Navarra, sub domnia regelui Juan, Martin, Ferdinand.

   Am să scriu puțin despre Hugo. Acesta se adaptează pe parcurs întâmplărilor care i-au schimbat viața. Încearcă să învețe arta construcției bărcilor, dar Arnau este decapitat de contele de Narvacles, iar nepotul contelui Roger Puig îi este dușman lui Hugo. Nevoit să părăsească malul mării, Hugo merge la vânătoare de șoareci cu pisicile, se împrietenește cu băiatul lui Arnau și ajunge să lucreze în cartierul evreiesc. Evreii sunt tratați oribil, dar el muncește cu devotament și așa învață de la unul din evrei cum să aibă grijă de vița de vie. Se îndrăgostește de o evreică, care va fi ucisă chiar în fața lui alături de mulți evrei care refuză să se convertească la creștinism. În tot acest timp ține legătura pe furiș cu sora lui îndoctrinată în mănăstire cu o religie dusă la extrem. Mama lui se recăsătorește într-un orășel din depărtare, pe care o revede câteodată. Aceasta fusese abuzată de mănușar, iar acum este abuzată de soțul ei, un bețiv afemeiat cu doi copii, născându-i la rându-i alți doi.

   Hugo devine arendaș de vie și-i merge o perioadă bine, până o reîntâlnește pe Regina, prietena evreică a fetei pe care el o iubise. Într-o noapte îi aduce lui Hugo o fetiță nou născută, acesta o trece pe numele lui, neștiind că e fata surorii lui, cel mai probabil siluită de vreun preot la mănăstire. Hugo devine spion pentru Bernat, băiatul lui Arnau. Se îndrăgostește, dar Regina îl amenință și se căsătorește cu ea, pierzând toate viile arendate și ajungând să lucreze pentru dușmanul lui, contele  Roger Puig, ca chelar, fiind cel mai priceput la vinuri, dar lucrând  chiar și pentru rege.

   Moștenitorii pământului are o poveste încâlcită. Prea încâlcită pentru a fi povestită fără a strica plăcerea lecturii. În cele peste 900 de pagini se întâmplă așa multe evenimente încât îmi e imposibil să le condensez. Cel mai important lucru  pe care trebuie să-l menționez despre acest roman istoric este că e complex. Cuprinde dragoste, acțiune și istorie, dar cruzimea poveștilor fiecărui personaj este traumatizantă. Perioada cuprinsă în roman ne dezvăluie o  istorie plină de abuzuri, sclavie, crime, intrigi, mister, trădare.

  Supraviețuirea pe astfel de vremuri este aproape imposibilă dacă nu lupți cu același  monede ca cei puternici fiind dispus chiar să devii agresor ca să nu fii victimă.

  Acest roman nu este o lectură facilă, datorită multitudinii de informații și personaje. De aceea recomand să vă înarmați cu răbdare, dar să-l citiți pentru a descoperi parcursul lui Hugo între oamenii care se luptă pentru putere sau pentru supraviețuire, deseori calea de mijloc fiind una periculoasă.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți istorice

 

 

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

7 COMMENTS

  1. Tentanta si interesanta cartea.Toate cartile autorului abunda de informatii istorice,religioase ale epocii in care se petrece actiunea, dar asta le face cu atat mai interesante.Multumim Vero!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.