“Tu cât de mult te poți ascunde de magie?”

Neamul Corbilor vol. 3-Din negura timpului, de Lavinia Călina

Editura Herg Benet

Colecţia: Cărţile Arven

Anul apariţiei: 2017

Număr pagini: 278

Gen: Fantasy

Seria Neamul Corbilor: 1. Copiii Întunericului, 2. Blestemul zorilor, 3. Din negura timpului

   După dispariția lui Nicol, Roxana încearcă să se apere de pericolele care pândesc la tot pasul, alături de noul ei grup de aliați și într-un cămin în care sentimentele de dragoste capătă noi și surprinzătoare sensuri. Însă viziunile sale devin din ce în ce mai puternice și mai greu de descifrat, iar o confruntare finală între Neamul Corbilor și celelalte Neamuri pare iminentă. Poate Roxana să readucă în tabăra sa speranța supraviețuirii, dejucând planurile finale ale Corbilor?

Magie și acțiune, răsturnări de situație, intrigi țesute de veacuri, iubiri blestemate; un creuzet al coșmarurilor devenite realitate, în care moartea pândește din colțul oricărei străzi, în ochii oricărui trecător și chiar din adâncul propriului suflet. Lupta pare să nu se termine, iar Neamul Corbilor este mai decis ca niciodată să fie cel care va câștiga supremația asupra întregii lumi.

   Dragii mei, am primit cel mai frumos cadou de Crăciun! Nu mă refer la cadoul primit din partea Moșului, ci la ceea ce mi-a oferit Lavinia Călina prin intermediul cărții sale – “Din negura timpului”, ultimul volum din seria “Neamul Corbilor”: o poveste fascinantă, o lume captivantă și plină de pericole, mult suspans, adrenalină și mister, neașteptate  momente romantice, un deznodământ pe măsura așteptărilor, un epilog (narat de două personaje masculine) care m-a făcut să rânjesc viclean precum motanul Cheshire din Alice în Țara Minunilor și “cel mai perfect și nebun final al unei povești ”(asta ca să citez un anumit personaj). O carte excepțională din toate punctele de vedere!

   Am așteptat cu nerăbdare, dar și cu teamă, să aflu deznodământul seriei, cine va învinge în ultima confruntare dintre Neamul Corbilor și ceilalți vrăjitori. Îmi doream tare mult ca povestea să aibă happy-end, pentru că nu voiam să cred că totul – lupta, sacrificiul, lacrimile, chinul, durerea – a fost în zadar. Dar, după experiența neplăcută pe care am avut-o la “Zona zero”, unde finalul m-a pălit fix în moalele capului, mă așteptam la tot ce era mai rău. Sper norocul meu, socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, pentru că autoarea m-a luat prin surprindere (nici nu știu de câte ori am spus” Nu se poate!” și ”Pe bune?”), iar finalul m-a prins cu un zâmbet idiot pe față.

   Cu toate că și celelalte două volume mi-au plăcut, “Din negura timpului” mi s-a părut mult mai reușit. În afară de faptul că a avut mai multă intrigă, acțiune și suspans, am apreciat că autoarea a fost ceva mai darnică cu latura romantică. Dar nu povestea de dragoste dintre Roxana și Liviu a fost cea care mi-a atras atenția, ci un alt cuplu, format din… Ei, na! Era cât pe ce să vă spun cine sunt protagoniștii! Nu, vă las pe voi să descoperiți! Un lucru vă destăinui: cei doi nu s-au suportat niciodată, el a fost destul de obsedat de ideea că ea merită să moară, iar ea i-a detestat întotdeauna aroganța de vrăjitor și năravurile.

„Cu toții știți povestea aia de iubire cu un băiat care întâlnește o fată și i se aprind instantaneu călcâiele după ea. Ei bine, asta nu e una dintre poveștile acelea. Asta e o poveste în care un băiat întâlnește o fată, îi e indiferentă apoi ajunge să o urască de moarte. Să se lase consumat de mânie și furie și dorința de-a o distruge. Să se piardă în nebunia asta până ajunge să nu mai cunoască omul pe care îl vede în oglindă.”

   Pe lângă cele menționate, volumul de față a avut un scenariu și mai interesant, iar revelațiile și surprizele s-au ținut lanț. Totul e puțin derutat și enigmatic la început, pentru că povestea este narată de Roxana, în timpul unor viziuni sau atunci când este inconștientă (putea să vadă absolut totul în jur, chiar și în această stare, datorită puterilor ei). Și după cum știm deja, ei i-au fost șterse anumite amintiri, așa că habar nu are cine sunt oamenii pe care îi vede în viziunile sale. În plus, după ce va fi salvată, cei din jur vor încerca să nu ofere explicații, știind că Radu putea vedea prin ochii ei și astfel le-ar fi aflat planurile. De asemenea, în prima parte a cărții, am trăit cu impresia că autoarea se joacă puțin cu mintea mea și vrea să mă facă părtașa unei șarade. Un anumit personaj mi-a atras atenția de la început – Marian, iar aura de mister în care este învăluit m-a determinat să-mi pun câteva întrebări. De ce apare atât de des în viziunile Roxanei? De ce este atât de fascinată de el, cu toate că nici nu știe cine este el și nici nu l-a întâlnit vreodată în realitate? Îl iubește pe Liviu, atunci de ce i se luminează toată fața când îl vede pe Marian? De ce Marian este tulburat de prezența lui Ștefan? De ce este atât de apreciat de Ovidiu? Este un simplu om, fără puteri și totuși, părerea lui contează pentru vrăjitori. De ce? Am bănuit destul de repede cine e el, iar după ce mi s-a confirmat identitatea lui, am stat mai tot timpul cu zâmbetul pe chip, așteptând să văd cam ce pune la cale. De altfel, am impresia că acest personaj o să vă trezească și vouă interesul. Cei care nu vor afla din timp identitatea lui, vor fi șocați, iar cei care vor fi atenți la anumite amănunte și vor descoperi cine e el, vor râde cu lacrimi. J

   Înainte să trec la prezentarea cărții de față, trebuie să menționez foarte pe scurt ce s-a întâmplat în primele două volume, dar și o parte din povestea acestor Corbi, de unde a apărut legenda,  pentru a fi de folos celor care nu știu deloc despre ce este vorba.

   În primul volum – “Copiii Întunericului”, am făcut cunoștință cu Roxana și Nicol, două tinere cu personalități aparent diferite care împărtășesc același secret și anume că sunt vrăjitoare. Puterea lor era una naturală, ereditară. De la bunica Nicoletei au aflat că numai primul copil de sex feminin putea moșteni dinspre înaintașele ei, iar dacă prima fată murea, puterea familiei murea odată cu ea. De asemenea, li s-a mai spus că în cazul în care o femeie nu avea urmași de gen feminin, atunci putea alege să își împartă puterea fiilor ei, doar că aceștia trebuiau mereu să practice, să exerseze, să cultive timp de mulți ani acea fărâma de magie lăsată de mama lor, altfel aveau să o piardă pentru totdeauna. Însă existau  și vrăjitori care erau nemulțumiți de abilitățile lor, așa că au găsit o altă cale de a-și crește rapid puterea,  furând-o de la alții. Iar dacă o vrăjitoare își pierdea puterea, nu avea să mai apuce următorul răsărit. Așa că Nicol și Roxana au încercat timp de mai mulți ani să ducă împreună o viață cât mai banală, pentru a se ascunde de ceilalți vrăjitori, mai ales de cei din Neamul Corbilor. De asemenea, ni s-a prezentat o parte din povestea acestor Corbi, de unde a apărut legenda mamei tuturor neamurilor, cum printr-un ritual și-a predat puterile celor cinci fii ai săi, înainte de a muri. O astfel de predare a puterii era menită să țină familia unită, să nu lase să se piardă tot ce urmașii au reușit să crească și să întărească. Acești băieți i-au moștenit abilitățile, dar în loc să îi apropie, puterea i-a dezbinat. S-au întors unul împotrivă celuilalt, și-au creat propriile lor familii, și-au luat nume noi și au căutat să își mărească forțele. Cel mai mic dintre ei s-a decis să vâneze alți vrăjitori pentru a le fura puterile și a devenit mai puternic decât frații lui. Și-a luat de soție o altă vrăjitoare și și-au crescut neamul. Așa s-a născut Neamul Corbilor. Ceilalți frați au organizat mici grupuri, s-au răspândit prin țară și și-au creat și ei propriile familii. Pe lângă neamul Corbilor, mai există cel al Cerbilor, Lupilor, Roibilor și Șoimilor (aceștia au trecut de bună voie în Neamul Corbilor). Cu toții sunt copii ai întunericului în care nu te poți încrede. Celelalte neamuri au ales să își crească puterea ereditar, practicând magia, devenind într-adevăr mai buni lansând totul moștenire generațiilor viitoare, însă erau mult prea slabi față de Corbi, așa că au format o alianță. În schimb, Corbii au ales calea mai scurtă. Cu cât furau mai mult, cu atât deveneau mai puternici. La conducerea lor poate veni doar un descendent direct al celui care a întemeiat  neamul. Acum la conducere este Radu, bărbatul cu care Nicol l-a făcut pe Ovidiu. Așadar, băiatul este ultimul descendent.

   În al doilea volum – “Blestemul Zorilor”, am văzut cum Nicol și Roxana au devenit pioni în mijlocul acestei confruntări seculare între cele mai puternice neamuri de vrăjitori, cum Nicol a fost șantajată de Radu și până la urmă a căzut în plasa lui, cum el i-a sucit și controlat mințile prin intermediul unui colier de argint. Iar în ceea ce o privește pe Roxana, ea ales să jure credință lupilor. Nu că ar fi simțit o oarecare apropiere față de neamul respectiv, ci a făcut-o pentru că a vrut să salveze viața celui pe care îl iubea. Dacă nu ar fi procedat astfel, Liviu ar fi riscat să fie judecat de Consiliu, căci își trădase neamul atunci când plecase cu Roxana. În felul acesta, ea și Nicol au devenit dușmani doar prin simplu fapt că aveau  semne diferite. Volumul se încheie cu capturarea Roxanei de către Bogdan, un membru al Cerbilor (imediat după ce Liviu o ceruse în căsătorie), cu promisiunea ca el și alți câțiva din neamul lui să li se alăture Corbilor. Radu are de gând să o oblige pe Roxana să îi aducă pe lume un nou moștenitor pentru Neamul Corbilor. Dar, având în vedere că vrăjitorii din neamuri diferite nu pot avea un copil, sau nu puteau, pentru că mama ar muri în timpul sarcinii, Radu trebuie să aștepte  momentul potrivit ca Roxana să se lapede de Lupi și să jure credință Corbilor. Din păcate, Nicol a pierit răpusă de blestemul zorilor, transferându-i  lui Ovidiu puterea sa.

   Acțiunea din ultimul volum -“Din negura timpului” are loc la doi ani după evenimentele din “Blestemul zorilor”și se concentrează atât pe salvarea Roxanei din mâinile lui Radu, cât și pe confruntarea dintre Neamul Corbilor și ceilalți vrăjitori, și implicit, apariția mamei tuturor neamurilor, cea despre care se spune că va veni din negura timpului să aducă pace între neamuri.

   În toată această perioadă de timp, vrăjitorii, dar și Liviu, au încercat tot posibilul ca să afle locul în care Radu o ține prizonieră pe Roxana. În schimb, Ștefan și-a înecat amarul în băutură și femeie și nu a mai dat niciun semn de viață de când a aflat că Nicol a pierit.

“…Stefan a luat-o razna rău în ultima vreme. Când a pierdut-o pe Monica, am crezut că trece printr-o fază, că își va îneca amarul în alcool și femei și va reveni la normal după ce se va răzbuna. Dar după ce Radu i-a făcut felul lui Nicol, a fost mai rău … Când Nicol era în viață, cel puțin Ștefan avea un motiv pentru care să trăiască, voia să se răzbune. Devenise obsedat de ideea asta. Voia ca el să fie cel care-i frânge gâtul, dar și-a ratat șansa. După ce a aflat adevărul… a fost din ce în ce mai rău.”

    De asemenea, aflăm că Radu a vrut să se asigure că Roxana nu va încerca să scape, așa că a făcut o vrajă care să o facă mai docilă, mai loială și care să o înnebunească în același timp. Bărbatul îi răstălmăcea mintea, iar atingerea lui reușea să îi păcălească simțurile. Ultimii doi ani și i-a petrecut în casa lui Radu, încercând să-și amintească acele lucruri pe care el i le-a șterg din minte și eșuând lamentabil. Știe despre ea unde s-a născut, de frate și părinți, cum s-a întâlnit cu Nicol, despre relația lui Nicol cu Radu, nașterea lui Ovi. Apoi amintirile se intetosau. Știe ca Nicol omorâse o femeie (Monica, iubita lui Ștefan), că pentru o perioadă de timp a plecat din țară împreună cu cineva, dar cu cine și de ce nu-și mai amintește (plecase cu Liviu în Austria). De asemenea, nu știe nici cine e bărbatul care îi tot apare în viziuni de ceva timp. Din ce a văzut, a înțeles că îl chemă Marian, e un simplu om și are o fetiță în jur de un an pe nume Ligia. Cu toate că îl vede în vise de aproape un an, nu a avut curaj sa povestească nimănui, căci nu are încredere în nimeni. E micul ei secret.

Nu m-am putut împotrivi, nu am știut ce să fac, au avut ei grijă să devin asemeni unei legume, să nu mai am dorințe, să nu mai știu pe cine iubesc, dacă am iubit vreodată, să nu mai am forța necesară să lupt, dar  apoi… dar apoi el a început să apară în mintea mea și totul s-a schimbat.”

“Prezența lui mă liniștea, mă calma, dar în același timp simțeam că mă rup în mii de bucăți. El era ca o umbră ce îmi acoperea sufletul, îmi eclipsă total inima și mă lăsa fără voință. Cândva, viața mea fusese plină de lumină, dar acum, cu el aici, simțeam că trăiesc doar în întuneric. “

   În ultima ei viziune, Roxana l-a văzut pe Marian în preajma unor oameni care discutau chiar despre salvarea ei. Fețele lor nu-i spuneau nimic, nu credea să-i fi cunoscut vreodată, sau nu își amintea, dar le simțea energia și a recunoscut neamurile din care făceau parte. Însă, a rămas surprinsă să vadă că printre Lupi, Cerbi și Roibi, apare o persoană din Neamul Corbilor care le promite să îi ajute să o salveze și că dorește un acord cu ei ca să scape de Radu. Însă, cel mai uluitor lucru se întâmplă abia după ce toți membrii grupului se despart, atunci când Marian face un anumit gest…

“Puse mâna în așa fel încât să nu se stingă flama de la brichetă și reuși într-un final. Trase un fum și se uită în gol… dar, cumva… parcă ochii lui verzi mă priveau pe mine, deși nu eram fizic prezentă acolo.

– Dacă mă auzi, să știi că venim după tine!”

   Și așa a fost! Marian, împreună cu misterioasa persoană din Neamul Corbilor reuşesc să îi scoată pe Roxana și Ovidiu din casa în care Radu îi ținea închiși. Dar cine e Marian și Corbul? De ce e așa importantă Roxana pentru el? Cum va reacționa Radu? Ce legătura există între micuța Ligia și legenda  care se vehiculează în ultima perioadă, precum că mama tuturor neamurilor va veni din negură timpului și va aduce pacea? Dar dacă mama tuturor neamurilor revine, Ovi e în pericol. E Corb, și dacă ea îi va judeca după modul în care au folosit magia, băiatul poate să moară. Sau nu? Oare Nicol chiar a murit? Cine va învinge în ultima confruntare dintre Neamul Corbilor și ceilalți vrăjitori? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

“Mereu a circulat printre noi o legendă cum că atunci când doi vrăjitori din neamuri diferite vor avea sentimente atât de puternice unul pentru celălalt încât să uite de diferențele lor și de tot războiul iscat cu secole în urmă, ea va reveni și va purifica magia ce dăinuie în noi.”

 “Cred că asta era partea care îmi displăcea cel mai mult la războiul asta. Azi îți împărțeai pâinea cu un vrăjitor, iar mâine îi luai viața pentru că făcea parte din alt clan decât al tău.“

“Poveștile pot fi de multe feluri, de dragoste, de aventură, de groază, dar toate au un final. Spre norocul meu, în aceasta, iubirea învinge în final. Căci doar ea are puterea să vindece rănile provocate în trecut și ne ajută să mergem mai departe.” 

Nota 10+

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

15 COMMENTS

  1. Superbă recenzie, Alina, felicitări! E clar ca trebuie să citesc cât mai curând această serie, care sunt sigură că mă va cuceri și pe mine!

    • Multumesc, Oli! trilogia acesta te va unge pe suflet. Este atat de diferita fata de alte scrieri ale autoarei!

  2. Nu mai am răbdare! Trebuie să citesc neapărat acest volum 😀

    Felicitări pentru recenzie 🙂

  3. felicitari Alina!trebuie sa achizitionez si eu volumul,mai ales ca primele doua mi-au placut

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.