Blestemul Arheei – Elena Druță – Editura Petale Scrise – recenzie

Blestemul Arheei – Elena Druță – Editura Petale Scrise – recenzie

by -
0
Blestemul Arheei – Elena Druță – Editura Petale Scrise

Blestemul Arheei – Elena Druță – Editura Petale Scrise – recenzie

Titlu: Blestemul Arheei

Autor: Elena Druță

Editura: Editura Petale Scrise

An aparitie: 2023

Nr. de pagini: 390

Gen: fantasy, romance, young adult

  Având în vedere că sunt o fană a genului fantasy, pot spune că m-am simțit precum peștele în apă. Timp de câteva ore am fost prinsă în poveste, am trăit totul la intensitate maximă, am savurat momentele tensionate, dar m-am și emoționat pe alocuri. Elena Druță mi-a oferit o lectură minunată, intensă și alertă, personaje fascinante ce și-au câștigat ușor locul în galeria preferaților mei și o intrigă atât de bine construită, încât am dat filă după filă pentru a afla mai mult și mai mult, până am ajuns să regret că s-a terminat. 

  Cartea Blestemul Arheei este bună, complexă, autoarea scrie foarte bine și se vede că știe cu ce se mănâncă meseria de autor, pentru că nu a omis nimic, povestea având acea explozie care să țină cititorul lipit de carte. Lupta dintre bine și rău este la tot pasul, iar întâmplările și aparițiile neprevăzute stârnesc și mai mult interesul. 

  De asemenea, am apreciat foarte mult că povestea are iz de basm, dar și faptul că autoarea și-a îndreptat atenția și asupra cititorilor care preferă puțin romantism într-o carte, introducând nu una, ci două povești de dragoste. Cu toate că am savurat cu plăcere relația incipientă dintre Grieg și Letti, cuplul Erasmus-Agatha mi-a atras atenția și am urmărit cu viu interes povestea, dar și momentele lor romantice.

  Personajele sunt grozav conturate, firi încăpățânate, hotărâte, independente, simpatice, capabile de iubire sinceră, pe care nu am avut cum să nu le îndrăgesc. Mi-a plăcut că Grieg era un bărbat cu principii, corect și onorabil, iar Letti m-a cucerit prin felul ei de a fi, înțeleaptă, curajoasă, mereu prezentă acolo unde era nevoie de ea (,,Ai apărut la palat atunci când Arheea a avut cea mai mare nevoie de tine; când eu am avut cea mai mare nevoie de tine, deși nu o știam pe atunci”) și am admirat-o pentru caracterul ei. Dintre toți cei care se învârteau în jurul lui Grieg Arheeanron, prințul moștenitor al regatului Antaria, ea a fost singura care a avut curajul să-i spună adevărul în față, că el nu știa nimic despre ce se întâmpla dincolo de zidurile palatului, că nu era decât o marionetă, un cap pe care stătea o coroană și atât, Consiliul fiind cel care ținea frâiele conducerii. Nimeni nu s-a sinchisit să aducă la cunoștința suveranului multiplele probleme și conflicte, dar Letti a făcut în așa fel încă să-l scoată pe Grieg din palat ca să-i arate peste ce domnește, să-i arate adevărata faţă a Arheei, adevărații oameni ai Antariei.

 ,,Majoritatea nobililor trăiesc în propria realitate și sunt orbi în ceea ce priveşte mizeria de dincolo de conacele lor. Dar să ascunzi adevărul, atâția ani, faţă de suveranul acestui regat, care într-un mod naiv e absolut convins că este un conducător bun… asta spune mai multe despre așa-zişii săi prieteni şi binevoitori.” 

  De admirat a fost și reacția lui Grieg față de insolența acestei tinere. Ar fi putut să o oprească și să o pedepsească, să o arunce în cea mai întunecată temniță din palat pentru injuriile aduse Coroanei, să o privească cu suspiciune, mai ales că tot ce i-a dezvăluit o plasa într-o zonă incertă și nu știa dacă poate avea încredere în ea, însă el a știut să judece lucrurile așa cum trebuie. Având în vedere că Letti se trăgea dintr-un popor ce reprezenta forța principală care asigura paza hotarelor Antariei, ea și-a pus viaţa în pericol protejând regatul de nişte creaturi ce voiau să pătrundă în inima Antariei și să pună gheara pe sate şi oraşe, dar și pe numeroasele ei resurse. De asemenea, ea a fost mereu gata să-l apere sau să-l salveze, chiar dacă i-a dat de înțeles că-l disprețuiește pentru lipsa lui de implicare în viața regatului și ignoranţa sa. Dar ceea ce nu a vrut el să admită, a fost faptul că Letti îi trezea interesul din ce în ce mai mult, că sarcasmul ei şi lipsa de respect pe care o arăta atât de fățiș îl intrigau. Pentru el era ceva de necrezut că această fată care ascundea atâtea secrete îl ajuta să scape de un crud blestem aruncat de Moarte, cu atâtea generații în urmă, din cauza unei greșeli săvârșite de primul Arheeanron. Un blestem ce a făcut ca viața predecesorilor lui să fie scurtată de nașterea primului și unicului copil.

 ,,Letti trăia într-o lume pe care o vedea clar, cu bune și cu rele, și a reușit, în nici câteva luni, să afle despre adevărata faţă a Arheei, pe când el a trăit aici o viață întreagă și a crezut într-o lume inventată, adusă pe tavă de așa-zișii binevoitori ai coroanei.”

  Grieg Arheeanron, prințul moștenitor al Antariei, a știut dintotdeauna că era sortit să cadă într-un somn etern, la fel ca fiecare rege sau regină dinaintea lui, iar apariția Fiicei Morții, l-a făcut să realizare că moartea îi era mai aproape decât credea. Atunci și-a dat seama că a venit momentul să aleagă o femeie din marea nobilime, pe care să o facă regină și alături de care să trăiască până-n clipa în care copilul lor va apărea pe lume. Trebuia să rezolve această chestiune cât mai repede și, în timpul care îi mai rămânea, să se asigure că Antaria era protejată.

  Dar Fiica Morții i-a dejucat toate planurile. Având dorința arzătoare de a deveni regină, aproape că i-a impus uniunea cu ea, lăsându-i, totuși, o portiță de scăpare și o cale de a dezlega blestemul. Cu alte cuvinte, Fiica Morții a încheiat cu Grieg un târg: dacă prințul va reuși să găsească răspunsul la o ghicitoare, blestemul va fi rupt. În caz contrar, aceasta va deveni regina lui Grieg și va prelua conducerea Antariei, lăsând neamul Arheeanron în brațele blestemului.

Când va înflori prima floare din primăvară,

Când va fi păcălită cea care găseşte mereu calea,

Când va fi topită o cutie plină cu fum,

Blestemul Arheei o să se transforme-n scrum!

  Pe lângă faptul că Grieg are la dispoziție doar trei luni pentru a găsi cheia spre a dezlega ghicitoarea, Fiica Morții i-a limitat resursele în cel mai dramatic mod. A dezrădăcinat palatul, orașul, zidurile externe și o parte din pădurea ce flanca Arheea. Dacă nu va juca după regulile ei și nu va găsi răspunsul la ghicitoare, Arheea va dispărea. Oare va reuși Grieg, cu ajutorul Maeștrilor săi, să găsească dezlegarea fiecărui vers și răspunsul întregii ghicitori? Fiica Morţii pune ceva la cale? Să fie vorba de o capcană? Ce secrete ascunde Letti, misterioasa fată de care prințul este atras? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile! Lectură plăcută!

 ,,Era mai decis ca niciodată să facă o schimbare în viața supușilor săi, chiar dacă ăsta ar fi fost ultimul lucru pe care-l făcea înainte să se înfunde în Marele Somn. Avea la dispoziție mai puțin de trei luni pentru a dezlega ghicitoarea Fiicei Morții sau pentru a o face regină, pecetluind astfel soarta regatului său. Nu intenţiona să fie martorul tăcut al distrugerii Arheei; avea de gând să repare tot ceea ce a stricat, inconştient, ani la rând.”

  „Blestemul Arheeei” îi poartă pe cititori într-o lume fantastică, plină de intrigi, comploturi și aventuri periculoase.

Verifică disponibilitatea cărţii Blestemul Arheei în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.