O fată din bucăți de Kathleen Glasgow-Editura Storia-recenzie

O fată din bucăți de Kathleen Glasgow-Editura Storia-recenzie

O fată din bucăți, de Kathleen Glasgow-Editura Storia-recenzie

Titlu original: ”Girl in Pieces”

Editura: Storia Books

Colecția: Young Adult

Număr de pagini: 440

   Perioada adolescenței este una plină de provocări, pe care unii dintre noi reușim să le gestionăm mai mult sau mai puțin bine. Totuși, modul în care această etapă ne marchează evoluția către formarea imaginii adultului se află în strânsă legătură cu câțiva factori specifici fiecăruia și anume familia, mediul în care suntem crescuți și grupul de prieteni. Romanul despre care o să vă povestesc astăzi, „O fată din bucăți” de Kathleen Glasgow, este povestea impresionantă și răvășitoare a unei tinere pe care viața a decis să o pună la numeroase încercări de la o vârstă destul de fragedă.

   Romanul ne-o prezintă la început pe Charlotte Davis, o puștoaică de 17 ani, internată într-un spital de psihiatrie. Nu vorbește cu nimeni, doar ascultă și observă tot ceea ce se întâmplă în jurul ei. Această perioadă de muțenie și numeroasele semne de tăieturi prezente pe corpul ei sunt dovada suferințelor prin care a trecut. Ca urmare a sinuciderii tatălui, mama suferă un șoc, iar acest lucru se transformă într-o răzbunare asupra propriei fiice, pe care o bate frecvent. Sătulă de abuzul fizic, Charlie fuge de acasă și trăiește o perioadă pe străzi, unde își face câțiva prieteni. Ulterior ajunge pe mâna unui bărbat, Frank Nemernicul, care o abuzează sexual. Totul culminează cu încercarea de sinucidere a celei mai bune prietene, Ellis, provocată de o suferință în dragoste. Tânăra nu moare, însă ca urmare a pierderii masive de sânge, devine o legumă. Această întâmplare o afectează profund pe Charlie, care simte că ar fi putut să anticipeze tragicul eveniment, iar când lucrurile par să devină mult prea dureroase, încearcă la rândul său să-și pună capăt zilelor, din dorința de a pune punct abuzurilor și suferințelor și a se elibera.

   Perioada petrecută în spital are efecte pozitive asupra lui Charlotte, care reîncepe să vorbească și să se gândească la motivele automutilărilor. Începe să facă câteva cursuri școlare online și se împrietenește cu câteva fete aflate acolo, în special cu colega ei de cameră, Louisa. Totuși, îi este dor de prietenii de afară și de anumite amintiri din trecut.

„Mă tai pentru că nu fac față. E cât se poate de simplu. Lumea se transformă într-un ocean ale cărui valuri se sparg peste mine, cu un sunet asurzitor, inima mi se îneacă în apă și mă cuprinde o spaimă cât planeta de mare. Am nevoie să mă eliberez, am nevoie să-mi fac rău mai mult decât mi-ar putea face lumea și așa îmi pot găsi alinarea.”

„Și e adevărat că mi-e dor de Mikey și de DannyBoy și chiar și de Evan și de Dump și că uneori mi-e dor de maică-mea, cu toate că dorul de ea înseamnă mai mult furie decât tristețe, adică exact ce simt când mă gândesc la Ellis, și nici măcar asta nu-i chiar adevărat, pentru că, atunci când spun tristețe, mă refer, de fapt, la o gaură neagră dinăuntrul meu, plină de cuie și de pietre și de cioburi de sticlă și de cuvinte pe care nu mi le mai găsesc.”

   După ceva timp este eliberată din spital și cu ajutorul unui vechi prieten, Mikey, ajunge în Tucson, Arizona. Aici realizează că ar putea să o ia de la capăt, așa că reușește să-și facă curaj și să se angajeze ca spălător de vase la un pub, True Grit. Totuși, această reintegrare este foarte grea pentru Charlie deoarece se simte urâtă și distrusă în ochii celorlalți. Încearcă pe cât posibil să-și ascundă cicatricile sub tricourile largi cu mâneci lungi și îi este greu să-și găsească locul printre celelalte fete. Îi e teamă să fie judecată, să fie privită cu dezgust de către străini. Atitudinea ei sfioasă și îmbrăcămintea ciudată o fac destul de izolată, însă există cineva care îi acordă atenție, iar acela este Riley West. Fratele proprietarei localului și figură controversată, bărbatul este un artist cu o carieră eșuată. Totuși, aerul șarmant și flirturile îndrăznețe îl apropie periculos de Charlie, care intră inconștient într-o relație toxică ce poate să-i distrugă tot progresul. Încercând să-i mulțumească pentru ajutorul său de la True Grit, Charlotte ajunge să-i acopere consumul excesiv de alcool de la muncă al lui Riley și chiar să-i aducă droguri. Va putea oare să pună punct relației înainte să fie prea târziu sau va avea din nou o decădere? Aceasta este întrebarea care vă va măcina constant pe parcursul romanului.

   Ceea ce m-a impresionat extraordinar la această carte a fost puterea interioară a lui Charlotte. În ciuda suferințelor prin care a trecut și a numeroaselor automutilări, a reușit mereu să se ridice. Totuși, povestea ei ne face să realizăm cât de important este suportul emoțional în cazul unor astfel de persoane. Ele se află constant în pericol să revină la vechile obiceiuri dăunătoare, iar uneori forța lor nu este suficientă pentru a putea face față provocărilor. Dar dacă realizează motivele decăderilor, sunt șanse mai mari să încerce să se ferească mai mult de eventuale triggere și să-și dea seama când se află pe punctul să se piardă din nou.

„M-am săturat groaznic să beau și să fiu disperată. M-am săturat de mine și sunt furioasă pe mine. Pentru că am acceptat să devin tot mai mică, în speranța că o să mă bage mai mult în seamă. Dar cum să te bage cineva în seamă dacă devii tot mai mică?”

   Povestea cu Riley nu-i aduce deloc beneficii lui Charlie. Chiar dacă la început o ajută să nu mai fie atât de interesată de părerea celor din jur despre istoria vieții ei și îi oferă acea doză de iubire și oarecare protecție de care simte nevoia, ulterior nu face decât să o tragă în jos. Decăderea lui ca urmare a consumului de alcool și droguri, îmbinată cu sentimentele dezvoltate de Charlotte pentru el, îi provoacă numai rău fetei, o împing spre minciună, spre alcool, putând chiar să o doboare de tot. Inițial am vrut să cred că poate se vor sprijini reciproc să se reabiliteze complet, însă mai târziu mi-am dat seama că dependența lui Riley îl face să fie mult prea orientat spre propriile nevoi, încât o expune pe Charlie unor pericole în fața cărora e posibil să nu poată rezista. Relația dintre două persoane distruse nu poate să provoace decât stricăciuni și mai mari. Astfel, ajung să se rănească reciproc, atât prin fapte, cât și spunându-și vorbe grele.

   Un punct important al cărții este modul în care Charlotte își direcționează și își transpune suferința în artă. Toate frământările ei interioare, dorul de Ellis, traumele traiului pe străzi, toate ajung să prindă formă în desenele pe care le realizează cu măiestrie și încurajată de aprecierile celor din jur. Pasiunea aceasta îi oferă sprijinul și vocea pentru a se elibera de presiunea și drama interioară. În același timp, arta îi permite să nu mai fie văzută ca o epavă, ci ca un artist cu o voce și o poveste în care și alții se pot regăsi. Arta devine pentru Charlie atât un refugiu, cât și o formă de terapie prin care să-și curețe sufletul atât de încărcat. Poate, prin intermediul ei, toate acele bucățele în care a fost spartă, se vor putea rearanja și lipi la loc.

„În viața fiecărui om intervine un asemenea moment, cred eu, un moment în care se întâmplă ceva extrem de…semnificativ, care îți sfâșie ființa în mici bucățele. Și atunci trebuie să te oprești. Îți petreci multă vreme adunând bucățelele din tine. Și îți ia atât de mult timp nu neapărat să le potrivești din nou între ele, ci să le îmbini într-un mod nou, dar nu neapărat unul mai bun. Mai degrabă unul care să-ți permită să supraviețuiești până când știi cu certitudine că o anumită piesă trebuie pusă într-un anumit loc și tot așa.”

   Așadar, „O fată din bucăți” este o poveste de viață despre durere, decădere și un proces de vindecare ce poate fi realizat doar cu ambiție și suport emoțional. Charlotte vă va face să realizați că problemele noastre din viața cotidiană, care par a fi copleșitoare uneori, sunt insignifiante în comparație cu dramele trăite de oameni asemenea protagonistei romanului. Ea ne arată că prin efort și determinare putem depăși orice piedică ce ne iese în cale. Povestea aceasta vă va consuma emoțional, dar vă va oferi, în același timp, și speranța că există un moment în care lumina va pătrunde și în cele mai întunecate locuri. Romanul lui Kathleen Glasgow este o lecție pe care mulți dintre noi ar trebui să o învețe.

Cartea O fată din bucăți, de Kathleen Glasgow poate fi comandată de pe site-ul Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Storia Books

9 COMMENTS

  1. O carte foarte bine documentata, din cate imi dau seama. Abandon, abuz, relatii toxice. Totusi, nu e pentru oricine. Pentru cei interesati de suferinta umana, da, dar din perspectiva altcuiva, zici ca sunt stirile de la ora 5 :))) Desigur ca depinde mult si de starea de spirit; cateodata te fascineaza asemenea subiecte, alteori esti prea daramat si vrei ceva relaxant.

    • :))) Nu am asociat cartea neapărat cu știrile de la ora 5, dar mi se pare amuzant să fie privită din perspectiva asta. Într-adevăr e bine documentată, mai ales pentru că e inspirată și din viața autoarei, care a trecut la rândul ei printr-o perioadă de automutilare. Eu chiar am rezonat cu povestea lui Charlie și nu pentru că m-am regăsit neapărat, ci pentru că m-au impresionat încercările ei și modul în care a reușit să se refugieze în artă.

  2. O recenzie de nota 10! Daca nu as fi cumparat deja cartea, sigur acum o luam. Imi dau seama ca voi avea parte de o poveste tulburatoare, complesitoare. Sper sa nu ma afecteze…
    Multumesc pentru tentatie!

    • Mă bucur tare mult că ți-a plăcut recenzia. 🙂 Chiar este un roman impresionant, care sapă și în sufletul cititorului, dar depinde acum de fiecare cât de mult îi permite să-l consume. Eu nu am plâns, în ciuda faptului că unele pasaje dor doar citindu-le, dar asta pentru că am apreciat tot timpul puterea lui Charlie de a se menține totuși pe linia de plutire.

  3. Interesanta,poate un pic prea dura si trista,dar merita citita.Imi plac cartile editurii.Felicitari Roxana!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.