Întuneric de Ragnar Jonasson - Crime Scene Press - recenzie

Întuneric, de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie

Întuneric

Ragnar Jonasson

Crime Scene Press – 2021

ÎNTUNERIC—RAGNAR  JONASSON

DIMMA –  Traducere: George Arion
Număr pagini: 249

  “Ragnar Jónasson s-a născut la Reykjavík în 1976. Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík. Cărțile lui Ragnar s-au vândut în peste 1 milion de exemplare în toată lumea. Au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite. Cele două serii care l-au consacrat pe Ragnar sunt Dark Iceland (care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda (cu detectiva care poartă același nume). Drepturile pentru cărțile lui s-au vândut în 30 de țări.”

Înainte ca inspectorul Hulda Hermannsdóttir de la Poliția din Reykjavík să se pensioneze forțat, i se spune să-și aleagă un caz neelucidat pe care să-l ancheteze.

Hulda știe exact pe care și-l dorește.

Trupul neînsuflețit al unei tinere, descoperit pe niște stânci acoperite de alge. O femeie care căuta azil și nu a găsit decât un mormânt în apă. După o anchetă superficială, moartea i-a fost pusă pe seama suicidului.

Dar Hulda își dă seama că la mijloc e ceva mult mai sinistru. Tânăra nu e singura femeie care a dispărut în perioada aceea. Și nimeni nu vrea să spună pe de-a întregul povestea celor pe care nu le-a mai văzut nimeni niciodată.

Iar când proprii ei colegi încearcă să-i pună bețe în roate, Hulda nu mai are la dispoziție decât puține zile ca să descopere adevărul. Și pornește în această misiune chiar dacă știe că-și riscă viața…”

Jónasson își țese poveștile pline de suspans cu o logică nemiloasă, până într-un punct culminant mai cumplit decât toți pașii care ne-au dus până acolo.”(Kirkus Review)

Așa este !!!!

Eram curioasă  cum este noua serie mai ales că-mi plac foarte mult romanele lui Ragnar Jonasson.

  Primul roman al Seriei Hulda te prinde în mreje, te ține conectat, te trimite de la o bănuială la alta, ca până la urmă să te izbească de-a dreptul cu un final uluitor.

  Romanul se axează mult pe viața privată a personajului, inspectoarea Hulda, pe interacțiunea mai mult sau mai puțin existentă cu colegii mult mai tineri, pe trăirile și sentimentele ei.

  Încă de copil Hulda a fost nevoită să fie puternică că să răzbească. Trece prin viață singuratică și reușește să ajungă în poliție și mai apoi inspector.  Dar tenacitatea, hotărârea, vorbirea directă nu o fac agreată de superiori și vede cum tineri, ajunși cu pile și relații direct de pe băncile școlii, sunt numiți  pe posturi superioare. În lupta ei, de-a nu fi dată la o parte,de a-și arăta capacitatea, neglijează viața de acasă: un soț aparent bun, o fetiță superbă, până când viața îi dă o palmă. Fetița ei se sinucide la 13 ani, apoi soțul moare de tânăr de infarct. Abia atunci Hulda își vede propriile greșeli din viața de familie, înțelege lucruri care n-ar fi trebuit să scape ochiului ei, dar considera că era polițist doar la lucru.  Rămasă singură, Hulda, se concentrează doar pe anchete și serviciu, având multe reușite.

  Acum însă pare a avea mereu sabia deasupra capului, șeful ei Magnus vrea s-o oblige să iasă la pensie, să aducă tineri în locul ei.

  Hulda e hotărâtă să ducă anul până la capăt deși e bântuită de sentimente contrare, pe de-o parte e speriată de perspectiva zilelor fără ocupație, pe de alta e tentată de seri și zile cu Petur, un prieten recent. Găsise un prieten pasionat ca și ea de discuții, muzică, drumeții.

   Cazul pe care-l cerceta era al unui pedofil  călcat cu mașina, ajuns în comă la spital.

Aflând cu ce se ocupă tipul, care fusese și închis pentru pedofilie, găsind pozele pe care le făcuse copiilor, n-o poate învinui pe cea care-l călcase.  Într-un moment de înțelegere vrea s-o salveze, lucru care se va întoarce în final împotriva ei, și-i spune șefului că ar fi fost un accident.

  Oricum Magnus îi cere ca în două săptămâni să elibereze biroul și să plece, împărțise deja dosarele în lucru colegilor ei. Îi permite, dacă vrea, să-și aleagă un dosar din cele rămase nerezolvate, de care să se ocupe în cele două săptămâni.

  Și Hulda alege dosarul Elenei, găsită moartă în golf, despre care colegul ei, un detectiv tânăr, slab  meseriaș, concluzionase că e sinucidere.

  Pornind cercetările ajunge la un cămin de azilanti și află că Elena nu avea motiv să se sinucidă mai ales că i se aprobase cererea.Tot aici află că Elena era rusoaică și că mai dispăruse o fată prietenă cu ea, Katja, despre care se presupunea că fugise.

 Hulda ia legătura cu avocatul care o reprezentase, cu traducătorul, tânărul Bjartur ale cărui spuse  o fac să se gândească la prostituție și trafic de persoane. Merge chiar să discute cu Aki, un angrosist curat, aparent un stâlp al comunității, dar urmărit de multă vreme, de colegii ei pentru trafic uman.

  Fără să știe le încurcă anchetă, dar aici se vede lumea bărbaților, a colegilor care pe ea o excludeau automat fiind femeie și mai în vârstă.

  Apoi femeia care-l lovise pe pedofil cu mașina, intră în spital îl ucide, se predă și mărturisește totul. Așa află Magnus că Hulda știa adevărul și asta îl determină s-o anunțe că-i mai dă o zi pentru cercetarea în privința rusoaicelor, pe care oricum el o consideră inutilă și apoi trebuie să plece.

Va reuși Hulda să afle adevărul?

Cine a ucis și de ce?

Ce s-a întâmplat cu Katja?

De ce s-a sinucis fiica Huldei?

Ce s-a întâmplat cu ani în urmă cu soțul ei?

Ce se va întâmpla cu Hulda?

Veți afla citind cartea și sunt sigură că veți rămâne uimiți când veți afla toate răspunsurile.

  Finalul pare definitiv, dar urmează un nou volum, așa că sunt curioasă cum va soluționa autorul evenimentele.

  Iar titlul deși pare că se referă la clima Islandei, ilustrează întunericul din oameni, din sufletul și mintea lor, indiferent că e vorba de delicvenți sau forțe de ordine.

Iată și câteva păreri avizate:

Una dintre cele mai bune povești ale autorului, învăluită în atmosfera aceea scandinavă mohorâtă care ne place la nebunie.”(New York Times Book Review)

„Cu o mână de maestru, Jónasson ne oferă o perspectivă năucitoare în întunericul din oameni.”(Publishers’ Weekly)

„Cărțile lui Jónasson au revitalizat genul Nordic Noir.”(Jake Kerridge, Sunday Express)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Întuneric de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.