O lansare de Goncourt

  Neîncăpătoare a fost sala de la Cărturești Verona pentru publicul venit la evenimentul de lansare a cărții Leilei Slimani, „Cântec lin”. Cred că n-am văzut atât de multă lume la o lansare desfășurată la Cărturești. Oameni veniți de peste tot pentru a o cunoaște personal pe tânăra scriitoare și a-i obține cartea însoțită de autograf.

  Cine este Leila Slimani? Este cea mai tânără autoare femeie care a câștigat premiul Goncourt, adus de „Chanson douce”, cartea ce s-a lansat ieri în limba română. Născută în 1981, la Rabat, Maroc, Leila a plecat în Franța la vârsta de 17 ani. Specializată în științe politice și studiul mass-mediei, după absolvire a început să lucreze ca jurnalist pentru Jeune Afrique.

    În 2014 și-a publicat primul roman, „Dans le jardin de l’ogre” („În grădina căpcăunului”), ce va fi lansat în curând în limba română la Editura Trei. În 2016, a primit premiul Goncourt pentru „Chanson douce” („Cântec lin”), romanul fiind nominalizat la Prix Renaudor, Prix Femina, Prix de Flore și Prix Interallié.

   Până de curând, nu știam nimic despre Leila Slimani sau „Cântec lin”. După lansarea din 25 octombrie, nu pot să spun decât că abia aștept să-i citesc ambele romane. „Cântec lin” este un thriller psihologic ce începe cu o crimă a bonei asupra copiilor avuți în grijă. Deși cartea se deschide într-un mod atipic, cu deznodământul, acest lucru n-a făcut decât să mă intrige și să mă facă din ce în ce mai curioasă.

   A fost o plăcere s-o cunosc personal pe Leila Slimani și cel mai mult i-am apreciat simplitatea: îmbrăcată lejer, în blugi, adidași și bluză sport, fără ținute pompoase inutile. Se pare că numai în România ne cramponăm de aparențe, ne îmbrăcăm la patru ace; în străinătate lumea este mult mai degajată și bine face. (Și eu sunt adepta ținutelor simple, mă simt nelalocul meu printre oameni puși la patru ace).

   Alături de Leila, am avut ocazia să-i ascultăm pe: Magdalena Mărculescu, director editorial al Pandora M, ce aparține de Grupul Editorial Trei și coordonatoarea colecției Fiction Connection a aceleiași edituri; Nadine Vlădescu, traducătoarea romanului din franceză în română și tălmaciul nostru pe parcursul evenimentului; Adina Dinițoiu, jurnalist și critic literar; Alexandru Matei.

  S-a discutat despre inspirația autoarei, despre activitatea ei în calitate de mamă, jurnalistă și scriitoare și nu în ultimul rând, despre roman și personajul controversat al bonei. Sunteți curioși să aflați mai multe? Pentru că eu abia aștept să fac cunoștință cu bona și cu restul personajelor, cu motivația acesteia în săvârșirea crimei.

    A fost o plăcere și sper să mai am ocazia de a participa la alte lansări ale cărților Leilei Slimani.

    

Photo credit: Editura Trei

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

8 COMMENTS

    • Din ce am reusit sa citesc (primele pagini), cred ca e super. Scriitura e curata, fraze concise si precise.

  1. Nu am nicio îndoială că a fost o lansare minunată și că voi adora linul cântec 😀

  2. O lansare cu stil. Sa ne anunti cum este cartea, chiar vreau sa aflu mai multe detalii despre ea. 🙂
    M-ai facut curioasa.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.