O lume fără bărbați – Christina Sweeney-Baird – recenzie
O lume fără bărbați – Christina Sweeney-Baird – recenzie
Titlu: O lume fără bărbați
Autor: Christina Sweeney-Baird
Editura: Rao
Anul: 2022
Număr pagini: 433
În ultimii ani, am început să citesc tot mai mult distopii, multe dintre acestea au apărut la editura Rao și mi-au plăcut foarte mult. Amintesc aici cărțile lui Dean Koontz, în special „Ochii întunericului”, despre care aproape toți prietenii mei au fost de părere că are multe elemente similare cu realitatea pandemiei din ultimii ani. Evident, multe polemici s-au stârnit între noi cu privire la aceste distopii. Sunt sau nu sunt ficțiune? Au sau nu au elemente din realitate? Asemănările sunt sau nu sunt pur întâmplătoare? Acestea au fost doar câteva din subiectele de discuție pe care împreună cu prietenii mei le-am dezbătut îndelung, pentru că ne plac dezbaterile pe marginea unor cărți citite de noi, toți.
Să revenim la cartea „O lume fără bărbați”. Christina Sweeney-Baird s-a născut în 1993 și a crescut în Londra și Glasgow. A studiat dreptul la Universitatea din Cambridge, pe care a absolvit-o cu cea mai înaltă distincție (First Class Honours) în 2015. Lucrează la Londra, ca avocat specializat în litigii corporative. O lume fără bărbați reprezintă primul ei roman. A fost tradus în șaisprezece limbi, iar drepturile de ecranizare au fost cumpărate de către o importantă casă de producție din Statele Unite ale Americii. Cartea sa de debut, „O lume fără bărbați” a stârnit, așadar, interesul întregii lumi.
„O carte tulburătoare care, deși este scrisă sub forma unei povești din viitor, poate reprezenta realitatea imediată: un virus care îi ucide doar pe bărbați creând o nouă ordine a lumii. Totuși, în spatele acestei provocări ipotetice, se află o voce plină de speranță și curaj.
Așadar, un roman fantastic în care bărbații poartă virusul și doar femeile ne pot salva pe toți. În anul 2025, în Scoția a apărut un virus misterios – generând o boală letală care pare să afecteze doar bărbații. Când doctorul Amanda MacLean raportează acest fenomen, este respinsă ca fiind isterică. Până când avertismentul ei este ascultat, este prea târziu. Boala devine o pandemie globală și una politică. Victimele sunt toate bărbați. Lumea devine atipică – o lume a femeilor.”
Acțiunea se petrece în anul 2025, deci nu este un viitor îndepărtat, ci unul chiar foarte apropiat. Un virus ucide doar bărbații, schimbă complet coordonatele întregii lumi, o nouă ordine mondială este gata să se instaleze. Nimic din ceea ce era rutină, din ceea ce era perceput ca stare de normalitate, nu mai este la fel. Totul se schimbă, iar omenirea este supusă unui real pericol. Ce se va întâmpla cu acest virus care acționează atât de fatal asupra bărbaților? Va fi el răpus, în cele din urmă sau va reuși să determine finalul omenirii? Toate acestea le veți afla citind cartea.
Implacabilul virus cu simptomele unei simple răceli apare undeva în Scoția și devine extrem de periculos, ucigând bărbații. Doctorița Amanda MacLean studiază acest fenomen, însă concluziile sale nu sunt percepute a fi decât simple isterii nejustificate. Insistența doctoriței face ca vorbele ei să fie într-un final, ascultate. Dar oare, nu va fi cumva prea târziu? Nu s-a pierdut cumva prea mult timp inutil, în detrimentul omenirii?
Se aplică imediat măsuri de siguranță, toată lumea stă în casă, se iau măsuri de prevenire a răspândirii virusului, însă cumva, acesta reușește să-și facă menirea.
Când virusul se instalează peste tot în lume, lumea bărbaților devine doar o amintire, iar femeile devin noile conducătoare. Evident, este o lume atipică, una dezechilibrată, una plină de pierderi și durere, o lume în care starea psihică este departe de a fi una armonioasă.
Ritmul acțiunii este unul alert, specific unui thriller bine scris, personajele sunt bine conturate, dramele lor etalează imposibilitatea ființei umane de a lupta împotriva lucrurilor pe care știința nu le stăpânește încă. Avem capitole care descriu durerea perpetuă a doliului, imposibilitatea de a înțelege de ce nimic nu mai este ca înainte. Paleta de personaje este amplă, suspansul escaladează, există haos, frică, iar aceste două elemente sunt rețeta de succes spre declin. De altfel, s-a și demonstrat faptul că frica determină o scădere drastică a sistemului imunitar, iar pe acest fond, se pot instala mult mai ușor, fel de fel de afecțiuni.
„Nu pot fi de folos în lupta pentru găsirea uni vaccin, nu am aptitudini medicale sau practice, nu mi-a mai rămas nicio persoană de care să trebuiască să mă ocup. Măcar pot să scriu despre aceste evenimente, despre viețile distruse, pierdute și schimbate. O să strâng povești și o să înțeleg ce naiba se întâmplă și de ce. Nu știu ce va fi cu noi. Nimeni nu știe. Ar putea fi sfârșitul rasei umane în totalitatea ei. Știu că în jur de 10% dintre bărbați par să fie imuni, dar acest fapt nu este suficient pentru conservarea speciei. În absența unui leac, 10% dintre bărbații lumii pot procrea 10% din numărul de nou-născuți înregistrat în trecut. Doar 5% dintre acești nou-născuți vor fi băieți, dintre care, imuni doar 10%. Și numerele vor continua să fie descrescătoare. Acesta ar putea să fie sfârșitul nostru, al tuturor.”
Recomand cartea celor care iubesc genul thriller, dar și distopiile.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti