Salată de cartofi fierți, gogoșari murați, conopidă murată și maioneză, Ciorbă de raţă
Salată de cartofi fierți, gogoșari murați, conopidă murată și maioneză, Ciorbă de raţă, Chifteluțe în sos de muștar și smântână, Salată de fructe
1.Aperitiv: Salată de cartofi fierți, gogoșari murați, conopidă murată și maioneză (Iliuţa):
-500 g cartofi fierți în coajă și puțină sare, îi tăiem cubulețe și îi punem într-un vas pentru salată;
-300 g conopidă murată o desfacem în bucăți cât mai mici, 2 gogoșari murați îi tăiem feliuțe și le adăugăm peste cartofi;
-facem maioneză din 3 ouă cu ulei de măsline și puțin muștar;
-adăugăm peste maioneză 100 g iaurt grecesc;
-amestecăm bine și le adăugăm peste celelalte ingrediente.
2. Ciorbă de raţă (Vero):
-se călesc o ceapă cu 2 morcovi dați prin răzătoare;
-se pune câte un pic de apă;
-se taie mărunt 500 de gr piept de rață și se pun în oală la fiert;
-eu adaug tocătură de ciorbă pusă la borcan de mine, puțin bulion, 3 foi de dafin, sare, piper, delicat, 3 cartofi tăiați mărunți o mână de orez;
-când sunt fierte se adaugă pregatit în prealabil 2 ouă bătute cu puţină apă rece si verdeață – leuștean, pătrunjel, mărar;
-pun un vârf de sare de lămâie apoi opresc focul;
-într-un bol pun puțină smântâna grasă amestecată cu apa rece și o adaug în ciorbă;
-se condimentează după gust.
3. Chifteluțe în sos de muștar și smântână (Iliuţa):
-pregătim pasta pentru chifteluțe din : 500 g carne de vită sau amestec, după preferințe, o ceapă medie tocată mărunt, 1 ou, 2 feliuțe de pâine integrală înmuiate în lapte, 4-5 căței de usturoi zdrobiți, o legătură de mărar tocat, sare, piper, boia de ardei dulce și busuioc tocat;
-după ce modelăm chifteluțele în forma dorită, le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt urmând să le coacem în cuptor pentru 30-35 minute la 180 grade;
-sosul îl pregătim astfel: o ceapă medie tocată mărunt o sotăm cu puțin unt pentru 1-2 minute, adăugăm 2 linguri muștar, 200 ml zeamă de supă și 150 ml smântână lichidă pentru gătit;
-amestecăm bine totul și le lăsăm pentru 2-3 minute la foc mic;
-presărăm sare și piper alb după gust;
-sosul obținut îl turnăm peste chifteluțe și le mai lăsăm pentru 3-4 minute;
-la final presărăm verdeață.
4. Salată de fructe:
-2 portocale curățate și tăiate mărunt;
-2-3 banane tăiate feliuțe le stropim cu puțină lămâie (să nu se oxideze);
-căpșunile și zmeura congelate le presăram cu puțin zahăr și le lăsăm să se decongeleze în castron;
-când fructele sunt decongelate adăugăm în castron portocalele și bananele, potrivim de zahăr, adăugăm zahăr vaniliat și puțin coniac sau rom, amestecăm și punem la rece;
-se poate servi simplu, cu frișcă, iaurt sau toping de ciocolată sau caramel.