Parallel de Monica Ramirez

Parallel, de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Parallel

Monica Ramirez

Editura UP

Număr pagini: 270

An apariție 2020

   Monica Ramirez este o scriitoare cunoscută și apreciată, așa că nu cred că mai are nevoie de prezentare. Dacă, totuși, vreți să știți mai multe despre ea citiți interviurile de pe site-ul Literatura Pe Tocuri, unde veți găsi și recenzii ale romanelor ei.

  Cartea “PARALLEL” – “Povestiri În Nuanțe De Gri” m-a cucerit. Ea conține cinci povestiri și așa cum scrie pe coperta cărții: “Fiecare poveste are un sfârșit. În viață însă, fiecare sfârșit reprezintă un nou început”.

Vă voi spune câteva cuvinte despre fiecare poveste.

  “A.D.N.  PERFECT  DEFECT” este scrisă la persoana întâi și ne vorbește despre “un defect genetic” sau “un păcat”, cum vreți să-l numiți.  Protagonista fură de mică, de fapt ea afirmă că ar “colecționa” lucruri, deși nu este nevoită. Copil fiind nu i-a lipsit nimic, apoi are o familie frumoasă, un soț care îi dădea bani mai mulți decât suficient, doi copii frumoși și o singură prietenă, Tasha. Viața ei era destul de singuratică și încercând să-și păstreze secretul, dar și oarecum să-și exorcizeze demonii, protagonista își descria “aventurile” în niște agende de existența cărora știa doar Tasha. Este prinsă și nu poate fi apărată prea ușor deoarece cineva destăinuise poliției existența agendelor. Totuși, avocatul ei Nicholas se bate pentru ea, așa că sentința va fi relativ ușoară. Dar își pierde soțul, copiii și prietena.

Oare cine a reclamat-o? Ce s-a întâmplat cu soțul și copiii ei? Cât de prietenă i-a fost Tasha?

  La început e disperată, dar se redreseaza și ajunge iubita lui Nicholas, un avocat foarte bogat, care se îndrăgostise de ea în timpul procesului. Totul merge bine până când Nicholas o cere de soție și, deși, se simte oarecum presată, ea acceptă. De aici totul se degradează până la crimă.

Cum? De ce? A bănuit ceva Nicholas?

Veți vedea citind povestea.

“ORIZONTUL  DE  DINCOLO”

  Nicky lucrează ca agent și are o relație ascunsă și interzisă de regulile agenției, cu Jason, șeful ei. Ce-și dorea cel mai mult era să scape de viața de agent. Îi era drag Jason, un om bun deși încorsetat în reguli, foarte loial agenției și crezurilor lui. Și iată că Nicky dispare.

  Dar nu era singură. Într-o misiune îl urmărise și-l cunoscuse pe Felix, unul dintre cei mai faimoși și vânați hoți din lume. Atracția dintre ei este instantanee, la început doar sex, uneori interacțiuni în misiuni. Semănau mult ca fire, iar viețile lor fuseseră oarecum la fel de grele și dureroase.

  Între cei doi Nicky îl alege pe Felix, cu care se simte liberă, fără pretenții, fără îngrădiri. Felix nu va pune niciodată datoria înaintea ei cum făcuse Jason, și vor porni împreună la drum fără să se uite în urmă.

Se vor îndrăgosti? Va afla Jason? Ce se va întâmplă cu ei?

Veți afla toate răspunsurile la finalul poveștii.

  “PORTAL  SPRE  O  DIMENSIUNE  SECRETĂ” – o poveste  cu un pic de fantasy, dar și de paranormal, în esență tot o poveste de iubire ce trece peste timpuri.

  “KIT  BLACK”– mi-a plăcut de prima dată când am citit-o acum câțiva ani. O poveste despre o femeie pirat, despre ambiție, aventuri, dragoste, despre soartă și surprizele ei.

  O poveste pe care o citești cu plăcere și cu sufletul la gură, în fond cine  nu s-a imaginat în asemenea aventuri. După ce am citit “Arhipeleagul În Flăcări” a lui Jules Verne și eu m-am imaginat în diferite aventuri, pe o corabie, pe mare.

  Și în final  “AMURG  ÎN  CENUȘĂ”, al cărei conținut (și titlul unui capitol din ea) dă titlul cărții “PARALLEL”.

Povestea este spusă tot la persoana întîi de Abbie, personajul principal.

  Abbie, medic chirurg, este căsătorită de mulți ani cu Jamie, reputat cardiolog, au un fiu Dave în ultimul an la liceu și locuiesc în orășelul PARALLEL, unul dintre cele mai frumoase orașele de pe coasta Californiei.

  Abbie merge spre casă cu Cooper, câinele familiei, când de pe contrasens este izbită de altă mașină și se răstoarnă în râpă. Este salvată și dusă la spital unde află că celălalt șofer, aflat în stare critică, era băut și descoperă că este chiar Jamie, soțul ei.

Dar Jamie nu bea niciodată, oare ce s-a întâmplat?

Jamie moare și la înmormântare apare Vallerie fostă colegă de liceu cu Abbie.

Ce legătură este între ea și Jamie?

  Abbie va afla de la ea povestea sordidă de dragoste dintre ea și Jamie, poveste care dura de trei ani și totodată explicația băuturii. Bulversată Abbie își revine foarte greu, ținând îngropat secretul, nu-i spune nici măcar fiului sau mamei ei, pentru a nu le strica imaginea unui tată și a unei familii perfecte.

  Singurul cu care vorbește deschis (mereu este mai ușor să vorbești cu necunoscuți) este Ray, medicul veterinar care-l salvase pe Cooper. Între ei are loc o atracție instantanee, căreia Abbie nu vrea să-i dea curs, simțindu-se cumva vinovată față de memoria lui Jamie.

Dar în anul următor o nouă întâlnire cu Vallerie aduce un alt secret care îi va descătușa reținerile și sufletul lui Abbie și o va determina să-i spună totul fiului ei.

Care este secretul? Cum le va schimba viețile? Ce se va întâmpla cu Abbie și Ray?

Aflați totul citind cartea.

  În toate poveștile, indiferent că sunt introspective, paranormale, de aventuri sau paradoxuri ale vieții, personajul  principal, “femeia”, este extrem de puternică, capabilă să facă orice.

  Indiferent prin ce necazuri, pericole, dezamăgiri, tristeți, iubiri, trădări trec toate personajele feminine din poveștile Monicăi se regăsesc mereu mai puternice și mai sigure pe ele, renăscând parcă din cenușă la fel ca pasărea Phoenix.

Cel mai semnificativ mi s-a părut mottoul povestirii “AMURG  DIN  CENUȘă”  care spune astfel:

  “Last night I lost the whole world,and gained the universe “- Noaptea trecută am pierdut întreaga lume și am câștigat universul.

Carte disponibilă pe site-ul Editura UP

Recenzii cărți Monica Ramirez

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

7 COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.