umbra martor Pragul 2 Doina RomanPragul 2 – Umbra martor de Doina Roman

Editura: Tracus Arte
Anul apariţiei : 2015
Nr. de pagini: 328
Gen: Fantasy, SF

“Cu har şi haz, Doina Roman creează lumi fantastice futuriste – populate de personaje pitoreşti şi picareşti –, îmbinând umorul cu aventura, extravagantul cu ineditul.” Oliviu Crâznic

“Lumea propusă de Doina Roman are un scenografie infernală, gotică, de o deconcertantă irealitate. Este un spațiu al metamorfozelor continue, insolite. Ființe monstruoase, mecanomorfe coexistă cu cele care încă mai păstrează memoria propriului viu. Umbra martor, deși plin de răsturnări spectaculoase ale situațiilor narative, are ca supratemă melancolia unei umanități pierdute și încercarea – sisifică sau legitimă – de a o reînvia.  Teodor Dună
În Umbra martor se poate zbura dintr-o lume în alta, valizele sunt isterice și capricioase, umbrele se îmbată cel mai tare, pădurile se autoexilează sub pământuri. Doina Roman dovedește – în cele mai reușite pagini ale romanului – o imaginație luxuriantă, debordantă, o capacitate de a crea un decor gotic, infernal, însă relativizat prin ironie și prin dialogurile, de multe ori, savuroase.
Umbra martor e un fantasy de cea mai bună calitate. O lectură obligatorie pentru cei care pot crede într-o altfel de lume – în care se poate întâmpla chiar orice.

Abia am terminat de citit “Pragul 2 – Umbra martor” și mă simt de parcă m-am dat într-un mountain rosse, iar acum încerc să revin la realitate. Sunt multe lucruri care mi-au plăcut: complexitatea personajelor, stilul abordat de autoare (multă ironie, replici amuzante), faptul că acțiunea se desfăsoară pe mai multe planuri: în trenul dintre lumi, în Cetate, subcetate etc. De altfel, în acest volum avem parte de o intrigă plină de mister, acțiunea se desfășoară într-un ritm foarte alert și spre marea mea bucurie s-a păstrat latura romantică.
Mi-a făcut plăcere să mă reîntâlnesc cu personajele din primul volum: vindecătoarea Lia; Kat/Katena din neamul krabor, receptorul cu darul de a anticipa tot ce se va petrece cu o jumătate de oră înainte; frumosul Algar, fostul legionar lipsit de sentimente; Crius, conducătorul clanului krabor; hoții Pisică și Blati (Slăninuță); Neell, micuțul krâk. Am făcut cunoștință și cu personaje noi: Alk, tatăl Liei; reptilianul Sarkan care este conductor în trenul dintre lumi; Gri Mătase, sora lui Sarkan, dar și cu Umbra martor, cel care plutește în timp, care știe și spune tot ce se întâmplă.

Înainte de a vă oferi câteva detalii despre subiectul cărții, țin să precizez că mi-a fost greu să disting în mod cert cine sunt personajele pozitive sau negative. Unii dintre eroi s-au dovedit niște lași sau trădători, iar alții au gafat în mod grav. Singura persoană care m-a impresionat extrem de plăcut a fost tocmai Algar, fostul legionar care își oferise la schimb toate sentimente (în locul lor a dobândit frumusețe) și care abia de curând și le-a recăpătat. A încercat pe cât posibil să o protejeze pe Kat, a încercat să-și salveze prietenii și mi-a plăcut faptul că pentru el dragostea și prietenia deveniseră cele mai de preţ comori ale omenirii.
Dragostea e totul…dacă o ai și o găsești, ai totul! Nu poți să-mi dai dragoste. Nimeni nu poate să mi-o dea. Am s-o caut până o să mor. Ăsta e destinul și drumul nostru. Menirea noastră este să o căutăm și ea să fugă sau să stea o clipă, dacă ești norocos. Sentimentele voastre din lingouri sunt doar surogat, după ce se consumă, rămâne golul…ştii tu cum e golul? Când îl simți cât e de mare, când vezi abisul golului, gaura de vierme care-ți înghite măruntaiele minții ca să te piardă, abia atunci vezi cât ești de mic, atunci pipăi cu respect nisipul, grăuntele, pentru că asta ești!”
Așa cum v-am spus și în “Pragul”, avem de-a face cu o lume ciudată, desprinsă parcă din epoca medievală, populată de o serie de rase sau clanuri (krabori, uri, velstigi, legionari, civili, simicovi, oreade, kraci, colectori etc), ființele își folosesc sentimentele pe post de monedă de schimb, Liga și Alianța găseau motive să între adesea în conflict, iar toate sentimentele pure erau ținute într-o Casetă.
Însă anumite evenimente petrecute la finalul volumului întâi au dus la eliberarea sentimentelor, Consiliul s-a desființat, iar un personaj malefic își dorește puterea. Din păcate, atunci când Lia și Crius au încercat să deschidă caseta în Gara Părăsită, și-a făcut apariția Kor, fratele vitreg al Liei, care a obligat-o pe aceasta să se suie în trenul ce face legătura între lumi (și astfel să treacă Pragul) și să-i lase drept zălog ceea ce avea mai pur în ea: inima/dragostea necondiționată pe care o avea în suflet. Și Crius a avut de suferit prin faptul că traficanții i-au luat mintea. A uitat tot ce s-a întâmplat, a uitat de Lia. Doar ceasul pe care îl purta la gât (cel oferit de Lia) îi mai amintea vag de glasul unei fete care îi spunea: ”Să nu dai ceasul, e singura noastră șansă să ne mai vedem vreodată. De fapt, e ultima și singura. Fugi, ascunde-te! Te vor căuta și în gaură de șarpe pentru ce ți-am lăsat.“

umbra martorAcțiunea volumului “Umbra martor” începe cu evenimentele care au loc în trenul ce face legătura între lumi. Într-unul dintre compartimente se află Josette, traficanta care a luat și vândut mintea lui Crius și care are de îndeplinit o nouă misiune. Poartă asupra ei o sacoșă în care se află câteva globuri (în care sunt colectate mințile anumitor persoane). Întâmplarea face ca ea să dea peste hoții Pisică și Blati care au pus ochii pe sacoșă. Pentru ei nu contează ce se află în ea, important e să le iasă și lor ceva acolo. Dar în timp ce o tâlhăreau, își face apariția Umbra martor care încearcă să-i amăgească, momindu-i că le arată gândurile și dorințele lor…orice. Acest ”orice” mă face și acum să râd cu lacrimi, pentru că la un moment dat, în fața celor doi apare un fluturaș cu reclama: ”Sunteți pregătiți? Cabină de masturbare mentală, cu program non-stop vă oferă servicii de clonare ego, multiplicare genom, sex perfect și fantezii nelimitat, gratis, doar pentru pasagerii expresului cu bilet de clasa întâi. Cu plată, puteți comanda războaie, crime, boli infecțioase, trădări, prietenii limitate.”
După o serie de peripeții (fiind la un pas să fie linșați de niște ochilide) și conflicte (purtate mai mult între ei), Pisică și Blati reușesc într-un final să dea peste vindecătoarea Lia, cea căreia îi fusese luată inima/ dragostea de către Kor, fratele ei vitreg. Tot ceea ce vor ei este să se întoarcă înapoi în ținutul Lacului Negru, însă pentru a evada din tren sunt nevoiți să se folosească de Sarkan, conductorul reptilian și de Gri Mătase, sora acestuia, cea care conduce locomotiva. Planul le reușește, mai ales că Sarkan este îndrăgostit până peste cap de Lia și este în stare de orice pentru ea, dar ajung în altă parte, pe tărâmul lui Alk, tatăl Liei. Și asta nu-i bine pentru că acesta i-a pus gând rău fetei!

Între timp, Kat și Algar se aflau subcetate căutându-l pe Neell, micuțul krak pe care Kat îl are în grijă pentru un an. Însă aici se petrec niște lucruri extrem de ciudate: copacii încep să meargă prin galerii, din pământ se ivesc buturugi groase cu noduri. Totul arată ca o pădure întreagă care se mută de undeva de la nivelul superior către adâncuri. De fapt, este vorba despre o diversiune, iar cei doi sunt înconjurați de simicovi (niște sfere mari de foc). Din păcate, Kat ripostează și ajunge să fie rănită grav.
Kat nu apucă să urle de durere, strigătul îi rămase în gât și se eliberă triplu în intensitate abia când pielea începu să-i ardă. Sferele dansau în jurul ei, lumea se prăbuși în mii de cioburi care-i sfârtecau și sfârâiau pielea și trupul, mintea i se încețoșă și leșină de durere. Algar, cu ochii dilatați de groază, mai avu timp să-și scoată cămașa și să stingă trupul cuprins de flăcări.”
Între timp, maleficul Kor a preluat cetatea și o ține numai în chefuri și orgii, clanurile sunt disperate și se pregătesc de lupta cu urii din generația nouă, care sunt și gardieni ai palatului. Cea mai mare plăcere a lui este să-și chinuie sora, chiar și de la distanță. Să nu uităm că la el se află inima Liei, ținută într-o colivie și din când în când o crestează cu un cuțit, iar fata simte totul!
“- Cum e fără inimă, fără dragoste? Nu-i așa că e bine?…eu nu o să-ți dau niciodată asta înapoi. Auzi? Niciodată! O să te țin aici toată viața, pentru că pot, pentru că vreau și pentru că cea mai mare plăcere a mea este să mori în chinuri mari, spuse Kor și ochii îi luciră ciudat.
Scoase inima din colivie, o duse în dreptul gurii și o linse ca pe înghețată.
-Ce gust bun ai, surioară, miroși a lămâie și a scorțișoară, și mai linse inima o dată. Aceasta păli pe partea atinsă de gura bărbatuluii începu să pulseze.”
Imaginați-vă prin ce dureri cumplite trece sărmana Lia în timp ce inima îi este chinuită de Kor.
“…o zeamă verzuie și un fum înecăcios îi pătrundea în plămâni, o limbă uriașă, plină de noroi se înalță din ciorba de tină și îi atingea intai tălpile, pe urmă picioarele, fundul, spatele, sânii, fața, noroiul îi intră în gură, se zbicea și curgea în boabe. Limba mai curse odată pe ea, grețoasă, fierbinte și mirosind a sulf și tutun, a scrum stins, a murături putrezite, încercând să-i pătrundă în gură, i-o astupa cu noroi și un glas de departe îi șoptea la ureche: Încearcă să nu mori, știu unde ești, surioară! Am avut un orgasm minunat cu tine…”
Ce se întâmplă cu Lia atunci când ajunge în ținutul lui Alk? Cum va fi întâmpinată de tatăl ei? Va reuși Algar să găsească un leac pentru Kat? Își va regăsi Crius mintea? Ce planuri mai urzește Kor și de ce dorește ceasul pe care îl are Crius de la Lia? De ce mama Liei îl trădează pe Alk și îi spune fiicei sale:” Este cineva care te iubește cu adevărat, mai presus de orice și acel cineva ți-o poate da înapoi, dacă tu vrei.” Dar cine să fie respectiva persoană?

Nota 9
 

Editura Tracus Arte

Cartea Pragul 2 – Umbra martor de Doina Roman a fost oferită pentru recenzie de către Editura Tracus Arte. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Tracus Arte. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Cartea poate fi achiziționată din librăriile online

Autor: Alina
Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

15 COMMENTS

  1. FELICITARI,ASTA DA CARTE!TOATE NOI PENTRU MINE,FELICITARI ALINA!NU CRED CA FAC FATA LA ACEASTA CARTE! locco_smiley_10

  2. Alina, m-ai cucerit cu recenzia ta, cat despre carte, e deja pe lista mea de dorinte inca de cand am citit recenzia primului volum!
    Felicitarile mele!!!

  3. Se vede ca ti-a placut cartea! Pare interesanta! Dar… Am o intrebare, de fapt mai mult o nelamurire: doar nota 9…

  4. Multumesc, Alina Geambasu ! Cronica este scrisa cu rabdare si aplecare profesionala pentru literatura indiferent de felul ei.,, Pragul,, nu este o lectura usoara, te solicita si te face intr-adevar sa te simti ca intr-un mountain rousse, de aceea apreciez in mod deosebit felul in care Alina Geambasu a punctat actiunea din acest roman. Ma simt de parca o mina ferma m-ar fi tras mai aproape de lume, mai aproape de cititori- prietenii nostrii.

  5. Multumim pentru recenzie! Si mie reusisesi sa-mi atragi atentia inca de la recenzia primului volum… Minunati scriitori avem printre noi!

  6. Va multumesc pentru aprecieri! Cele doua volume mi-au placut in asa masura, incat imi vine sa va pun cartile in mana si sa va rog sa le cititi. Regret ca nu sunt critic literar si nu ma pricep sa disec fiecare aspect in parte, dar sper ca am reusit sa va conving sa „treceti Pragul „.

  7. Multumesc din suflet Doina! M-ai uimit cu talentul si creativitatea de care ai dat dovada si pentru asta tin sa te felicit! Iti urez spor in toate, ispiratie multa si multi fani !

  8. O recenzie superba, iar mie imi plac elementele gotice deci … inca o carte pe lista. In curand o sa tin lista de dorinte in cutia frigiderului (k sa iti imaginezi cat este de uriasa). 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.