Preferata regelui - Virginia Henley
Literaturapetocuri.ro Historical romance Editura Miron Cărţi de dragoste

Preferata regelui, de Virginia Henley – Editura Miron – recenzie

Preferata regelui

The marriage prize

Virginia Henley

Editura Miron

Număr pagini:  367

Traducere: Cornelia Cernetchi Pascu

    Preferata regelui – Virginia Henley historical romance.

   Virginia Henley s-a născut la data de 5 decembrie 1935 în Bolton, Anglia, iar de-a lungul anilor a reuşit să încânte publicul cititor cu numeroase cărţi historical romance.
   Așa cum ne-a obișnuit autoarea și cartea aceasta abundă în date istorice – descendenții Plantageneţilor. Este subiectul ei favorit, războaie pentru putere, alianțe, șantaje și răsturnări de situație. După cum bine știți – Anglia, și nu numai, a fost tot timpul frământată de războaie, atât politice cât și pentru cucerirea și păstrarea de noi teritorii. Pe lângă istorie avem și povești de dragoste ,,cu năbădăi”. Parcă de dată această m-am pierdut prea mult  în lupta politică dintre nobilime și regalitate, ei… dar acesta este stilul autoarei.
   Povestea centrală se va axa pe Rosamond Marshal, o tânără orfană. care la vârstă fragedă a rămas și fără unicul său frate, ucis într-un turnir, și Rodger de Leyburn, un cavaler loial prințului Edward. Cei doi  vor fi logodiți de tineri, iar drumurile lor se vor desparte pentru câțiva ani.

,,Fără să arunce nici măcar o privire spre tînărul cu care urma să fie logodită, copila ia condeiul și semnă documentul, ca și cînd ar fi fost în tranșă. Se retrăsese într-un cotlon adânc al sufletului, ca să-și poată alina suferința insuportabilă provocată de moartea fratelui ei. Cum tânăra moștenitoare era acum singură pe lume, toți au fost de părere că era cel mai bine să i se găsească un soț potrivit.
Prințul Edward puse mîna pe umărul prietenului său, iar Rodger de Leyburn se apropie de masă și semnă la rîndul său certificatul de logodnă. Brunet, cu ochi verzi pătrunzători și deosebit de atrăgător, de Leyburn era foarte încântat de logodna cu Rosmund Marshal, doar că nu părea prea grăbit să treacă la fapte.”

   Rosamond este lăsată̆ în grija Eleanorei de Montfort, sora regelui Henry al III-lea și soţ̦ia renumitului lord al războiului, Simon de Montfort. Ajunsă̆ acum pupilă a regelui și sub tutela versatei contese, Rosamond va dobândi de la aceasta nu numai arta de a fi o castelană̆ desăvârșită, ci și arta de a-și exercita puterea ca femeie, purtând veșminte atrăgătoare, făcând conversaţii inteligente și fermecându-i nemilos pe bărbaţi.
   Între timp, scena politică este o tablă de șah, iar protagoniștii sunt forțați să facă anumite mutări. Regele Henry al III-lea va fi forțat să semneze Dispozițiile de la Oxford, în care își ia angajamentul să transfere autoritatea guvernamentală unui consiliu format din lideri englezi.Cea mai mare autoritate de decizie în stat o aveau frații vitregi din străinătate a lui Henry. După ce va semna, Henry va pleca pe Continent și va încerca să îl convingă pe Papa să îi semneze o Bulă de Absolvire în legătură cu Dispoziiţiile, în care erau prevăzute solicitările baronilor.
   Pe de altă parte, Simon de Montfort cumnatul regelui, îl va atrage pe moștenitorul tronului, Edward, de partea sa. Cum Rodger este cavalerul lui Edward cei doi vor veni la consfătuirile cu Simon.
E timpul ca cei doi tineri logodiți să se întâlnească, doar că întâlnirea nu este așa cum se așteptau…
   Rosamond, care între timp a devenit o domnișoară fermecătoare, va face o pasiune pentru un cavaler brunet cu ochii verzi, sir Rickard de Bourgh, cu mult mai în vârstă decât ea și care la rândul lui i-a jurat credință sorei regelui, Eleanorei. Rodger nu este nici el pregătit de însurătoare…sau… unele evenimente îi vor schimba decizia…

,,La o distanță destul de mică, pe culoar, în fața ei îl văzu pe sir Rickard de Burgh. Bucuroasă de prezența lui acolo, îl strigă și încercă să-l ajungă din urmă.
-Sir Rickard. Văzînd că acesta nu răspunde, se gîndi că poate nu a auzit-o, așa că repetă:Sir Rickard?
 Cînd bărbatul masiv se întoarse spre ea, Rosmund realiză că părul acela negru și ochii verzi nu erau ai bărbatului pe care se aștepta să-l vadă. Părea un om rece și cu o voință de fier, așa că tresări, speriată.
-Nu sînteți sir Rickard!
-Din păcate nu sînt. Bărbatul o privi foarte interesat, iar ochii lui păreau fermecați de podoaba ei capilară în nuanța mierii de albine. Ochii ei de o nuanță incertă, dar unică, precum și buzele cărnoase, în formă de inimă l-au lăsat fără grai. Se uită apoi la sînii aceia îndrăzneți, care răzbăteau din decolteul generos al rochiei scumpe, iar sub faldurile bogate el își imagina că această fecioara are picioare lungi, ca ale unui mînz. Nu se putu abține, și-i zîmbi.
-Crezi că te-ai mulțumi cu mine, în locului cherie?
Rosamond încremeni și-l privi sfidător.
-În nici un caz. Cum îndrăznești să mă privești atât de insistent?
-Acum chiar că ai tupeu! Te uitai la mine de parcă…
-De parcă mi-ar plăcea să te duc în patul meu?”…

   Ceea ce este cert, este faptul că Rosamond se va simți insultată de avansurile făcute pe față de acest brunet cu ochii verzi, va încerca să îl pălmuiască, iar mai apoi îi va da un genunchi în ,,bijuteriile familiei”. Cât de nesimțit să o confunde așa cu orice femei de rând? Hmm, se vede că este un cuceritor prin însăși comportamentul său.
Când Rosamond va coborî în sala mare a castelului și când prințul Edward îi va prezenta din nou pe cei doi logodnici, totul parcă se va derula că într-un film de comedie…

,,Se uitau unul la altul absolut uluiți. Rosamond observă că el și-a revenit din șoc înaintea ei. Se citea pe față lui cît de fericit l-a făcut această veste. Arata ca un bărbat care a descoperit o perlă într-o stridie. Știa că reacția ei era prea exagerată, dar nu putea să-și ia ochii de la el.
 Făcu o plecăciune, iar Rosamond îl privea cum îi ia mînă și o ridică spre buze. Ochii aceia verzi o sfredeleau triumfător, iar zîmbetul lui parcă îi muscă din obraz.
-Domnișoară, sînt încîntat.
Diavolul împieliţat o lua peste picior, iar ei îi venea să-i șteargă rînjetul acela cu o palmă.”

   Deși va încerca să stea cât m-ai departe de el şi va încerca să dezlege logodna, Rosamond nu va avea nici o șansă de izbândă.Tânăra este hotărâtă să îi facă curtarea cât mai grea lui Rodger, ţinând cont că ea încă pare a avea sentimente față de Rickard. Oare frica de a se căsători și lipsirea independenței o va îndârji așa tare pe Rosamond? Cert este că are nevoie de protecția unu soț și stăpân puternic prin care să fie respectată, lecție extrem de dureroasă primită chiar la una dintre proprietățiile sale moștenite.
   Rodger hotărât și el să nu legalizeze curând logodna, se va trezi că este nerăbdător să cucerească această frumusețe blondă. Sentimentul de gelozie apare de ambele părți, situaţiile în care cei doi sunt implicaţi îi vor face să îşi dea seama că se aprind scântei la propriu între ei. După ce Rosamond va fi ”forțată,, să se căsătorească, scena politică ia amploare și tabere se despart, totul devenind o luptă sângeroasă pentru putere.
   Edward va fi somat de către tatăl său să stea alături de familie și să nu trădeze împreună cu Simon. Acesta din urmă își va dezvălui jocul politic, acela de a urca el pe tronul Angliei.
   Ce se va întâmplă cu cei doi proaspăt căsătoriți? Rodger este loial lui Edward și va lupta împreună pentru înăbușirea luptelor din țară. Rosamond îi este la rândul ei loială tutorelui său care a crescut-o și va pleca pe domeniile lui.
Cine va reuși să câștige una din multele bătălii pentru putere? Câți oameni vor fi sacrificați pentru ambițiile sau conducerea proastă din țară?
   Sfătuiesc pe cei îndrăgostiți de istorie să citească această carte, iar pe cei dornici de o poveste de dragoste cu muuulte năbădăi să se delecteze!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

8 COMMENTS

  1. Pare o poveste frumoasă, plină de năbădăi – așa cum ai specificat. Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta, Nicol!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.