Un puzzle macabru de Nadine Matheson - Editura Niculescu - recenzie

Un puzzle macabru, de Nadine Matheson – Editura Niculescu – recenzie

Un puzzle macabru

Nadine Matheson

Editura Niculescu 

THE JIGSAW MAN 
Traducere:Timea Kovacs
Număr pagini: 522

“Un nou criminal în serie terorizează Londra 

 Când mai multe cadavre încep să iasă la iveală de-a lungul râului Tamisa, detectivul-inspector Henley se teme că este opera lui Peter Olivier, celebrul criminal. Numai că nu poate fi el. Olivier se află deja în spatele gratiilor și chiar Henley a fost cea care l-a pus acolo.

Sperase că nu va trebui să-i mai vadă vreodată fața, dar Henley știe că Olivier ar putea fi cea mai bună șansă pe care o are de a-l opri pe criminalul-imitator. Dar când Olivier află despre noile crime, s-o ajute pe Henley este ultimul lucru pe care îl are în minte… Așa că evadează.

Va fi nevoie de un criminal pentru a prinde alt criminal? Din acest moment, orice se poate întâmplă. Se fac toate eforturile pentru a-l prinde pe ucigaș înainte ca numărul de cadavre să crească. Dar cine va ajunge primul la el – Henley sau Olivier?”

Tensionat și întunecat. Peter Olivier este noul meu Hannibal Lecter.”( Lisa Hall, autoarea thrillerului Between You and Me)

Așa este!!!

Am terminat cartea de câteva zile, dar îmi este și acum greu să scriu despre ea.

Nu mă înțelegeți greșit!!!

Este o carte extrem de interesantă, dar totodată sumbră și întunecată.

  Nu numai acțiunea, dar și viețile private ale polițiștilor înseamnă o veșnică încurcătură, o perpetuă încercare de-a trăi normal. Legături între colegi, vieți dureroase în familie, ultimatumuri, totul parcă amplificat de urâţeniile văzute în anchete.

  Anjelica Henley se zbate să împace serviciul, mai ales că ieșise din nou pe teren, cu cererile partenerului de viață, cu dorința de-a fi mai mult cu copila, dar și cu  coșmarurile trecutului.Trebuie să jongleze cu toate și are și un nou stagiar Ramouter, și el cu propriile probleme acasă și proprii demoni.

Dar apar o serie de crime, care nu le mai dau răgazul vieții de familie sau al întâlnirilor cu prietenii.

  În diferite locuri din oraș apar bucăți de cadavre, pe care doctorița Linh le potrivește cu greu și reușește să le identifice.

Erau Daniel Kennedy și Zoe Durago.

Ce-i lega? Se cunoșteau? De ce au fost uciși? Și mai ales de ce așa?

  Criminalul pare că ar recrea crimele unui ucigaș în serie Peter Olivier, numit de presă “Ucigașul Puzzle”, acum închis la Belmarsh, o închisoare de maximă siguranță.

  Cu toate că aproape murise din cauza lui, Henley merge să discute cu el sperând să știe ceva despre imitator. Nu află nimic relevant, dar remarcă că și aici carisma lui Olivier își face efectul, era bine văzut de gardieni, și mai primea și o mulțime de scrisori de la admiratoare.

  După apariția unui nou cadavru, anchetatorii realizează că cei vizați sunt jurații  din primul proces al lui Olivier. Poliția încearcă să-i pună sub pază pe cei rămași în viață,  dar crimele continuă.

  Mai mult, Olivier evadează,ucide și el vreo două persoane din grupul de sprijin, femei care corespondau cu deținuți și care credeau că el le iubește. Dar el doar se folosea de oameni!

Și urmează o cursă contracronometru!

  Olivier vrea să-l descopere pe imitator și să-l pedepsească, nu-i plăcea concurența. Polițiștii vor să găsească ucigașul, dar și să-l prindă pe evadat.

Sunt anchetați vecini, prieteni, rude, gardienii de la închisoare. Sunt găsite alte cadavre.

Până la urmă polițiștii vor dezlega ițele, vor rezolva puzzlelul. Dar prețul va fi prea mare!

Va fi prins Olivier?

Cine era imitatorul? De ce ucidea?

Ce se întâmplă cu el? Cine îl prinde?

Ce se va întâmpla în viețile polițiștilor?

Ce va face Henley?

  Nu vă spun mai multe pentru că romanul este acțiune pură de la un capăt la altul, cu multă adrenalină și multe dialoguri.

Vă las să-l citiți și să participați activ la acțiune.

Pot să vă mai spun doar să vă pregătiți pentru că nu-l veți putea lăsa din mână până la final.

Așa cum spune David Jackson (autorul thrillerului A Tapping at My Door):

   “Dă-te la o parte, Hannibal Lecter! Un nou criminal în serie este pe străzi. Și te poate face pur și simplu bucăți.”

  Este incredibil ce poate face o minte bolnavă, de ce sunt  capabili oamenii, cum se pot transforma în animale.

Și da, cred că l-a “detronat” pe criminalul din Tăcerea Mieilor”- seria  Hannibal Lecter.

Așa că lectură plăcută!

Carte disponibilă pe site-ul Editura Niculescu

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Un puzzle macabru de Nadine Matheson – Editura Niculescu – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.