Rătăciri de Silvia Katz Ianăşi-Editura Aius

Rătăciri de Silvia Katz Ianăşi-Editura Aius-recenzie

Editura  Aius-Craiova-2018

Număr pagini: 239
   Silvia Katz Ianăși s-a născut în comuna Runcu, județul Gorj, la 19 septembrie 1954. Locuiește în Israel și scrie în reviste din țară și străinătate. Colaborează de mulți ani la „Revista Familiei” care apare săptămânal în Israel. În anul 2010 publică romanul „Dreptul la viață” iar în 2011 apare Bestsellerul „Doar iubirea rămâne”  și publică proză în antologia „Cuvântul în timp”. În anul 2012 publică o carte cu poveșți pentru cei mici „Spiridușii Pădurilor”  și primește din partea academicianului Gheorghe Păun din Curtea de Argeș medalia „Clubul iubitorilor de cultură”. În 2013 publică romanul „Viața ca un zid”  pentru care a primit în ianuarie 2014 premiul din partea Centrului Cultural Israeliano-Român,  în 2015 publică romanul „Crime în numele iubirii” , iar în 2016 romanul „Iubiri… și iubiri. 

Ultimul roman al Silviei “Rătăciri” m-a terminat de-a dreptul. Silvia m-a făcut să visez, să sper, să plâng cu ea, pentru că poveștile ei sunt adevărate bucăți de viață, iar personajele  atât de credibile încât parcurgi totul alături de ele.

   În prima parte autoarea ne lasă s-o cunoaștem puțin, își deschide sufletul într-o discuție despre viață, suferință, greutăți și modalitatea de-a învinge:

Mulți dintre noi suntem nesiguri și simțim în suflet teama de viitor.”

“Poate că anii care au trecut, cu bune și rele, peste viața mea îmi alimentează mintea cu tot felul de presupuneri și de aceea nu pot fi obiectivă. Cred că și eu sunt o rătăcită care m-am pierdut de multe ori în hăţişurile vieții și mi-au trebuit ani ca să învăț că atunci când nefericirea îți dă târcoale, trebuie să te aperi de ea cu toată ființa ta.”

“Eu nu m-am născut ca mulți alții, sub semnul norocului sau al fericirii, dar am încercat mereu să mă bucur de puținul pe care l-am primit de la viață. O viață care a început pentru mine într-o seară magică de septembrie, când am venit pe lume.”

“-Cred că sunt o femeie puternică ca o stâncă, care încearcă să reziste loviturilor vieții. Uneori mă cuprinde singurătatea dar nu o las să mă închidă în ea.”

  Povestea lui Iudit și a lui Meir, poveste terminată totuși cu bine, ilustrează  zicala “să-ți ții dușmanii aproape și prietenii și mai aproape” și e dovada că nu toți  cei care se pretind prietenii tăi și sunt.

  Vacanța petrecută în România, cu soțul ei, și întâlnirea cu prietena ei Angela înseamnă și aflarea unei noi povești, pe care însă  o scrie până la capăt doar când va știi  și finalul.

Angela o apărase pe Liza la proces și rămăseseră  prietene, iar acum încerca s-o ajute să-și găsească fiica.

Povestea Lizei este exemplul clar că de cele mai multe ori “viața bate filmul”:

Sinceră să fiu îmi este greu să povestesc ce mi s-a întâmplat în această viață. Amintirea a tot ce am trăit mă răscolește foarte mult. Încă mă simt rătăcită și nu știu de ce Dumnezeu mi-a hărăzit un destin așa de nefericit.”

   Mama Lizei și Geta, prietena ei, veniseră de la țară. Geta își găsise clienți de lux și adunase bani să cumpere un restaurant. Convinsă de Geta, mama Lizei acceptă și ea câteva relații, dar în momentul când apare copilul se ocupă numai de el. Între timp cumpăraseră restaurantul și munceau să-l pună la punct și să-l facă rentabil. Mama Lizei moare și ea e crescută în continuare de Geta. Liza nu continuă școală și merge s-o ajute pe Geta la restaurant. După ce are o aventură, pe care o crezuse iubirea ei, aflase și povestea Getei și a mamei ei, o poveste sordidă pe alocuri, dar Liza le înțelege mai bine acum. Își dorea și ea o iubire adevărată, pe cineva numai al ei.

De cealaltă parte Fred, Lazăr și Avi.

   Fred și Avi fuseseră prieteni din copilărie, familia lui “adoptându-l” pe orfanul care nu știa cine îi sunt părinții. Cei doi și sora lui Fred, Zamfira, erau ca frații. Doar că Zamfira îl iubea pe Avi. Așa că Fred care nu-i putea refuză nimic surorii lui, de care  avea grijă după moartea părinților, face în așa fel ca ea și Avi a se căsătorească. Știa că Avi e infidel, dar până când sora lui era mulțumită, era bine.

   Iar Avi, care datorită căsătoriei avea bani, un atelier auto și afaceri, era discret. Din păcate faptul că n-o iubea pe Zamfira face să nu fie prea apropiat nici de Lazăr- fiul lui.

  De fapt Fred fusese pentru Lazăr  unchi, tată și prieten mai ales după moartea surorii lui, și ajunsese la concluzia că din păcate Avi se iubea doar pe sine.

   Fred era un tip ponderat, atent cu cei din jur, dar teribil de îndrăgostit de soția unui mafiot, Elvira, dragoste împărtășită. Soțul ei îl credea gay, deci nu era gelos pe el.

  Avi avea o prietenă Tanța, care-l iubea până la obsesie și era hotărâtă să facă orice să nu-l piardă. Lazăr își iubea unchiul, își ura tatăl, era un tip tăcut, introvertit, obsedat de muncă.

   Face cu unchiul său o vizită în Grecia, la un fost prieten al acestuia. Prietenul îl furase pe un mafiot, își făcuse pierdută urma în Grecia luând numele soției, și trăia acum la ferma familiei cu fiica lui adoptivă.Tinerii au o aventură și Ivona se îndrăgostește de Lazăr, crezând că va avea un viitor cu el.

   Doar că Lazăr se întoarce acasă  și în pauza unei curse intră să bea o cafea în restaurantul Getei. O vede pe Liza și va face totul s-o cucerească, convins că e sufletul lui pereche.

Liza nu e chiar convinsă, dar îl place, vede că ține la ea, e serios și-și dorește stabilitate.

  Înainte de-a pleca în cursa Lazăr îi anunță pe Avi și Fred că la întoarcere le-o va prezenta pe viitoarea lui soție.

   Avi e curios cine e persoana și ajunge la restaurant. Dar surpriza e colosală pentru că Liza, doar prin prezență, topește ghiață din sufletul lui și pentru prima dată se îndrăgostește iremediabil. Încearcă s-o tenteze, s-o cucerească și Liza e gata să-i cadă în brațe, dar întâmplarea face să-l audă vorbind cu Tanța. Bineînteles că nu știe că e tatăl lui Lazăr.

  Lucrurile merg înainte, Liza se căsătorește cu Lazăr, Avi se mută o vreme cu Tanța, apoi își aranjează etajul casei.

  La început totul e frumos, Liza și Lazăr par a se înțelege bine și apare și fetița -Alis. Lazăr o iubește enorm pe fetiță și pare a o iubi și pe Liza. Avi revine acasă, la etaj și începe să se implice în viața lor și s-o ajute pe Liza cu ce poate.

   Lazăr în schimb parcă nu ar avea o soție, lucrează și lipsește din ce în ce mai mult, e neglijent, delăsat, nu pare că-i pasă prea mult de ea și de viața lor. De fapt lipsa unei adevărate educații își spune cuvântul și, deși Avi încearcă să-i spună câte ceva el nu-l ascultă. Lazăr e convins că dacă le întreține și în felul lui le iubește, Liza trebuie să stea acasă, să-l aștepte și să accepte toate fărâmiturile de sentimente pe care el le oferă, ba chiar să fie mulțumită cu ele.

   Așa că Liza va lasă să-i cadă și ultima pavăză, pentru că-și dă seama că de fapt pe Avi l-a iubit mereu. Începe o poveste de dragoste, povestea lor interzisă, povestea care le va distruge până la urmă sufletele și viața, pentru că Avi, în numele iubirii, e dispus chiar să ucidă pentru a o apara pe Liza.

   Lazăr bănuiește ceva, pune camere de filmat, află totul și-i denunță. Cei doi intră în închisoare, Liza e decăzută din drepturile părintești și nu are voie să ia legătură cu Alis până ce face 18 ani. Răzbunător până la capăt, Lazăr își ia fiica, vinde tot și cu acte false pleacă în Grecia la Ivona. Ea îl acceptă și devine soția lui și mama lui Alis, iar Lazăr îi ia numele.

Nume schimbate, secrete bine păzite, minciuni, toate pentru ca Liza să nu-și mai găsească niciodată fiica.

  Lazăr se îmbolnăvește grav și înainte de moarte le spune lui Alis, acum Katia, și Ivonei doar o parte de adevăr, dar nici acum numele adevărat.

   Lazăr a fost convins până la capăt că a făcut totul în numele iubirii, dar nu era iubire, era simțul exacerbat al proprietății și o obsesie transformată în ură.

Dar soarta se amestecă și-i dejoacă planurile.

   Alis face 18 ani, intră la facultate, are un iubit român și pleacă cu el în țară la rudele lui. Unchiul băiatului, renumit profesor la drept, Toma, vrea să-i ajute s-o găsească pe Liza, dar datele erau puține.

  Liza ieşită din închisoare își caută cu disperare cu ajutorul avocatei ei Angela, copila.

  Angela fusese eleva lui Toma, rămăseseră prieteni și la apelul făcut de el foștilor lui studenți încearcă să-l ajute.

Vor reuși oare cele două să se regăsească?

   Povestea este mult mai complexă. Dacă vreți să aflați cum s-a derulat relația Lizei cu Avi, ce a făcut acesta în numele iubirii, ce s-a întâmplat cu Fred, Tanța, Ivona, ce pânză de păianjen a țesut Lazăr  în numele urii, și cum a aranjat soarta lucrurile, citiți cartea.

Veți vedea rătăciri, trădări, ură, răzbunare, obsesie și în final speranța, toate în numele iubirii.

Felicitări Silvia Katz Ianăși și mult succes în continuare.

Recenzii cărţi

Autori români

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

10 COMMENTS

  1. Asta da surpriza placuta! De ceva timp am pus ochii pe aceasta carte, dar am amanat achizitionarea ei pentru ca asteptam impresii, prezentari etc. Multumesc mult, Arci!

    • Alina toate cartile autoarei sunt povesti de viata scrise cu suflet si multa sensibilitate.Merita citite

    • Este Iasmy,se vede in fiecare dintre ele pe langa povestea in sine mult din sufletul autoarei

  2. Eu am achizitionat toate cartile ei de la editura direct.Fiecare poveste este frumoasa si deosebita in felul ei mai ales ca este reala.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.