Invizibil de James Patterson şi David Ellis
Titlul original: Invisible
Traducerea: Iordana Ferent/Stefan Ferent
Editura: RAO 
Număr pagini:375

     James Patterson s-a născut în 22 martie 1947. A absolvit Summa cum Laude la universitatea Vanderblit. A lucrat la universitatea respectivă, apoi a lucrat în publicitate ca director. După ce s-a retras şi din publicitate, s-a dedicat scrisului. A publicat primul roman în 1976-Thomas Berryman Number. Romanele lui au oferit numeroase scenari de film. Deţine cele mai populare serii-detectiv din ultimii 10 ani. Vânzările sale i-au adus un record mondial Guiness. A primit numeroase premii, în 2015 Premiul Naţional Book, premii Emmy, premiul Edgar şi pentru copii Choice Award pentru autorul anului.
     Este un campion neobosit al puterii cărţilor şi a lecturii. A donat mai mult de un milion de cărţi pentru studenţi şi soldaţi, şi are peste patru sute de burse de profesor de educaţie la 24 de colegii şi universităţi.
      El a donat, de asemenea, milioane pentru librării independente şi biblioteci şcolare.
      James Patterson lucrează cu o varietate de co-autori, şi de multe ori a spus că o colaborare cu alţii aduce idei noi şi interesante poveştilor sale.

    Cartea de faţă o are în plin plan pe Emmy Dockery, analist de informaţii la FBI, care nu îşi găseşte liniştea. Sora ei, Marta, a murit într-un incendiu pe care autorităţile se încăpăţânează să îl catalogheze ca fiind accidental. Emmy are însă o altă ipoteză: Marta a fost asasinată, iar cel care a ucis-o are pe conştiinţa alte câteva sute de crime. Problema este că nimeni nu crede varianta analistei de informaţii, nici măcar fostul iubit, agentul special Harrison Bookman.
      Emmy este suspendată temporar, iar şeful său are ceea mai mare vină. Dickinson vrea să se culce cu Emmy, iar aceasta l-a refuzat. Împreună cu acuzaţia că sora ei a fost ucisă, nu de la incendiu, Emmy şi-a adus pe cap concediul prelungit. Deşi ar putea reveni la serviciu, dar cu condiţia impusă de şeful ei cel libidinos.
Books este fostul ei logodnic, fost agent special, momentan se ocupă cu o librărie, dar Emmy este convinsă că el este singurul care ar putea să o ajute cu găsirea acestui criminal, care continuă să incendieze şi să ucidă.
      Deşi încearcă să strângă cât mai multe date, mai ales că deja are peste 50 de rapoarte ale inspectorilor, referate de caz, dar nu are dovada care să poată pune în mişcare prinderea acestui monstru.
     Patterson a scris o carte care cu greu se poate citi din cauza grozăviilor şi a haosului din paginile sale. Discuţiile pe care criminalul nostru, cu numele de Graham, le înregistrează, iar în fundal victimele sunt torturate, este cam greu de digerat. Asistăm la gândurile, faptele, trăirile unui monstru, dar şi la un perfecţionist, astfel, el ucide fără a lasă vreo dovadă.
        Nu ştim nimic de criminal, decât prin înregistrările sale.

                                                             ,,Întrebare: cum îţi alegi victimele?
 Răspunsul cel mai simplu pe care vi-l dau este că îmi urmez inspiraţia. Adică, ceea ce mă inspiră la un moment dat diferă şi astfel, şi victimele mele variază. Nici voi nu va aşteptaţi ca Beethoven să fi scris aceeaşi simfonie de două ori, nu? Sau Tolstoi să fi scris două romane identice?
Uneori le caut, dar alteori, viitoarele victime vin singure la mine. Câteodată, trebuie să mă zbat un timp pentru ceea ce caut şi, în alte ocazii,pur şi simplu, îmi apare ca un parfum exotic care pluteşte pe sub nasul meu.
Într-un cuvânt, sunt un cunoscător.”

   Este ca vă dă fiori aceste descrieri despre el însuşi? Criminalul nostru, alege nestingherit, iar perfecţionalismul lui, aşa multe victime, care sunt catalogate, doar accidente. Focul a pornit de la o lumânare neglijentă, medici legali care au făcut autopsia unor cadavre nu găsesc nimic suspect, doar fum în plămânii victimelor, deci au murit în pat asfixiaţi.
      Emmy ştie sigur că sora sa nu ar muta patul în dreptul uşii, iar când reuşeşte să strângă o echipa formată din ea, Books, Sophie şi Daniel, acest tipar apare pretutindeni. Pat în dreptul uşilor, ventilaţie mai bună, ziare pe jos sub o lumânare, geam deschis, iar victiimele toate în pat. Un tipar neobişnuit la aşa multe persoane, nu credeţi?

     Când Olympia Janus, agent special FBI şi patolog legist, preia autopsiile, ea declară că au fost omucideri. Cele mai ingenioase, cele mai meticuloase şi cele mai crude crime pe care le-a întâlnit în viaţa ei. Victimele au fost asfixiate cu fum, înainte de a declanşa incendiul. Criminalul le-a torturat cu un bisturiu, în aşa fel, ca să coincidă cu o moarte prin ardere. Le-a luat fragmente din ligamentele mâinilor, picioarelor, i-a opărit repetat cu apă fiartă, i-a scalpat, ce mai, morţi cumplite, dar care erau cât pe ce să rămână nedescoperite.
      Emmy împreună cu echipa, va încerca să ghicească unde va lovi din nou criminalul. Se pare că asista peste tot în State la campionatul de fotbal profesionist, astfel că victimele sunt neputincioase.
      Se pare că Graham nu este numele criminalului, deşi acasă la acesta s-au găsit înregistrările sale. S-au găsit şi date despre o anumită Mary, o iubită? Nu ştim exact, dar echipa reuşeşte să ajungă la casa ei, înainte de a fi ucisă. Este lovită peste faţă cu o bâtă de baseball din aluminiu, în rest e bine. Acum, s-ar putea să obţină o descriere amănunţită a iubitului criminal a lui Mary. Fata o vrea pe Emmy să stea cu ea, să o protejeze.

     Oare vor reuşi să scape de criminal cele două femei? Vor reuşi să îl prindă în timp util?
    Ei, aici Patterson m-a lăsat mască! Nu aş fi crezut cine este criminalul niciodată. O persoană sociopată, ingenioasă, care ….. O carte care mi-a plăcut, mai ales de Emmy, ceea care nu s-a lăsat nici un moment înfrântă, şi care a încercat din răsputeri să facă dreptate. Deşi este o carte cam greu de digerat, nota mea pentru acest thriller este 10.

targulcartii.ro

Cartea Invizibil de James Patterson si David Ellis este oferită pentru recenzie de TârgulCărții.ro. Cartea poate fi comandată de pe librăria/anticariat online www.targulcarti.ro. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei/anticariatului online urmăriți site-ul și pagina de facebook.

Autor: Nicol

31 COMMENTS

  • La cat e de captivanta recenzia ,cred ca ti-a placut! In curand o voi cumpara si eu locco_smiley_43

 1. Frumoasa recenzia si clar, este foarte interesanta. Daca stau pe ganduri este tocmai faptul ca e cam macabra. Nu stiu daca as rezista 🙂

 2. felicitari! pare foarte tare cartea, desi sunt de acord cu tine, stilul lui Patterson este destul de incalcit.

 3. Super prezentarea Nicol. Acum trebuie sa cumpar cartea. Asasinul imi aminteste de un „confrate”…Cel din Omul pasare de Mo Hayder . Avem de-a face cu niste crime care sfideaza imaginatia….

 4. Aaaa, cred că vrei să le faci în ciudă unora care de câteva săptămâni nu prea au timp de citit 🙂 Foarte mișto recenzie, Nicoleta, am citit-o cu aceeași plăcere cu care aș citi, probabil, și cartea.

 5. bravo nicol!foarte buna prezentarea!e uite ca ai trecut la carti politiste.fetelor nu toate cartile lui patterson sunt macabre,are thrillere foarte bune,si chiar un prim roman de dragoste.deci gasiti ce sa cititi! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 6. Nicol ,ma omori cu atatea ispite, super recenzia! Gata e pe lista locco_smiley_4 locco_smiley_4

 7. Asa este Mihaela,timpul putin,carti multe!as vrea sa incep 1 carti odata,dar,na,ma multumesc cu cate una locco_smiley_21

 8. multumesc Arci,in fiecare carte a sa,Patterson,are si un dram de romantism,imi place,o sa mai citesc ceea ce imi recomanzi tu 😉

 9. Ella,ce am face,daca nu am avea ispite?nu am sti ce sa alegem,ce sa citim,sau pe ce sa dam bani locco_smiley_15

 10. Cand Emmy si colegii ei se uita la inregistrarea camerei de supraveghere,din acel bar,unde criminalul se intalneste cu victima Valentine,el este deghizat cu o sapca.Ei in descriu ca fiind un barbat chel/tuns foarte scurt.Iar pe la sfarsitul cartii aflam ca,criminalul este femeie!In carte nu se explica aceasta gresala.Oare a uitat autorul sa lamureasca acest detaliu,Sau l-a omis?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.