Refugiul de la Stillhouse Lake – Rachel Caine – Editura Herg Benet...

Refugiul de la Stillhouse Lake – Rachel Caine – Editura Herg Benet – recenzie

Refugiul de la Stillhouse Lake - Rachel Caine

Refugiul de la Stillhouse Lake, de  Rachel Caine – Editura Herg Benet – recenzie

Refugiul de la Stillhouse Lake

Rachel Caine

 Titlul original: Stillhouse Lake

Seria Stillhouse Lake: 1. Refugiul de la Stillhouse Lake; 2. Killman Creek; 3. Wolfhunter River

Editura: Herg Benet

Colecția Passport

Anul apariţiei: 2017, 2018

Traducere din limba engleză de: Cristina Nemerovschi

Număr pagini: 332

Gen: Dramă, Thriller

Cotație Goodreads: 4,11

   „Refugiul de la Stillhouse Lake” este prima carte din seria „Stillhouse Lake”, spunându-ne povestea lui Gwen, o femeie nevoită să-și reinventeze întreaga existență.

   Pe vremea când se numea Gina Royal, era o persoană complet diferită: o femeie obișnuită, dedicată întru totul familiei, formată din soțul ei și cei doi copii, un băiat și o fată.

   Totul bine și frumos, până într-o zi, când o mașină intră accidental în atelierul improvizat de soțul său, Mel, în garaj. Descoperirea macabră făcută cu această ocazie a scos la iveală natura de criminal în serie a bărbatului, care după ce își răpea victimele, femei tinere, le tăia corzile vocale, le tortura și omora în moduri greu de imaginat.

„Gina a privit în sus, dincolo de capota SUV-ului înfipt în perete, și a văzut o păpușă complet dezbrăcată, de mărime umană. Atârna de un cârlig agățat de tavanul garajului. Preț de un moment straniu, a fost cât pe ce să râdă – părea ceva atât de nepotrivit să fie acolo. Se balansa, cu un ștreang prins de gât, cu mâinile căzute pe lângă trup. Deși era o păpușă, nu ai fi zis că avea proporții perfecte, arăta foarte real, pielea avea pete roșii… Și de ce i-o fi pictat cineva fața în acel vinețiu urât, de ce i-o fi făcut ochii roșii și i-o fi jupuit bucăți de piele, apoi i-ar mai fi lăsat și limba să atârne afară din gură?

Atunci a avut o revelație oribilă.

Nu este o păpușă.”

   Au urmat vremuri grele: Gina a fost arestată la rândul ei, până s-a lămurit faptul că nu a știut de crimele comise de soțul ei. A fost nevoită să înceapă o nouă viață, departe de casă, ascunsă. Atât ea, cât și copiii, și-au schimbat numele și nu s-au oprit prea mult într-un singur loc.

   Sunt patru ani de zile de când trăiesc pe fugă, de teama hărțuitorilor, a celor care au pierdut pe cineva drag de mâna lui Mel sau pur și simplu, a celor scandalizați de crime. Oameni care se ascund în spatele unui monitor și aruncă amenințări dezgustătoare. „Armata psihopaților” este denumirea pe care Gina, devenită Gwen, i-o atribuie cetei de troli ce împânzesc Internetul și își canalizează ura împotriva ei și a copiilor.

   Din acest punct de vedere, este foarte bine evidențiat bullying-ul din spațiul online, anonimatul ce conferă putere, supapa unde se varsă cele mai multe frustrări umane. Citind, mă întrebam cine era capabil de o mai mare răutate: Mel, criminalul propriu-zis, sau cei din „Armata psihopaților”, care proferau tot felul de amenințări la adresa unor persoane nevinovate, inclusiv a copiilor.

„Ura nu cunoaște limite. Plutește liberă și toxică, îmbracă uneori forma ipocrită a moralității maselor, a unei indignări ce pare sinceră.

Nu îi pasă pe cine rănește. 〈…〉

Am devenit mai bună la a mă ascunde, dar numai din obligație – nu am aceeași disperare pe care o au ei. Tot ce îmi doresc este să supraviețuiesc. Și să-i țin pe copii în afara pericolului.”

   Stillhouse Lake este locul unde Gwen și copiii, ajunși adolescenți, prind rădăcini. Copiii s-au săturat să se tot mute, să le fie interzise lucruri obișnuite, mai ales că sunt la vârsta la care stabilirea prieteniilor este foarte importantă.

Dar tristul adevăr este că am mai fugit și înainte. Am tot fugit. I-am obligat pe copii să ducă o existență traumatizantă, bolnavă, le-am tăiat legăturile cu prietenii și cu restul familiei. Am făcut-o ca să-i știu în siguranță, dar cu ce preț? Pentru că, dacă mă uit la ei acum, la un an după ce ne-am găsit acest refugiu… chiar radiază și sunt fericiți.

   Când totul pare să se liniștească, să semene cu o existență cât de cât normală, lumea construită de Gwen se clatină din nou: cadavrul unei femei este descoperit în lacul din împrejurimi. Trecutul se întoarce, cu și mai multă forță. Pare opera fostului soț, dar acesta este la închisoare, așteptându-și condamnarea la moarte.

„O urăsc pe vechea Gina, care credea naiv în puterea iubirii adevărate și avea siguranța că este o femeie cumsecade, și că bărbatul ei este de treabă.

O urăsc și mai mult acum. Când îmi dau seama că, după tot ce s-a întâmplat, încă îi semăn.”

   Ce se întâmplă mai departe nu vă spun, pentru a nu strica misterul. Personal, m-aș fi așteptat la mai mult thriller, mister. Acțiunea devine mai bogată în partea a doua a romanului și deși tensiunea este la ea acasă, pe parcurs avem mai degrabă de a face cu o dramă decât cu un thriller. Știm de la început că soțul Ginei este un criminal în serie și asistăm la viața plină de restricții dusă de ea și copii, încercând să scape de urmăritori. Totuși, rămâne de aflat cine este responsabil pentru cadavrele din lac… De ce acum? De ce în apropierea locuinței lui Gwen? Ea și copiii sunt în pericol?

Veți afla citind…

Despre autoare:

   Rachel Caine a publicat peste 50 de romane aparținând mai multor genuri: suspans, mistery, paranormal, urban fantasy, SF, Young Adult, inclusiv bestsellerul New York Times „Vampirii din Morganville”.

      Cartea Refugiul de la Stillhouse Lake, de Rachel Caine o găsiţi pe site-ul editurii Herg Benet

Recenzii cărţi thriller

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

20 COMMENTS

  1. Pentru că mi-am propus să citesc thriller anul acesta, trec și cartea aceasta pe listă.
    Felicitări pentru recenzie!

  2. Pe mine m-a incantat povestea. Bine, nu pot fi obiectiva pentru ca o indragesc pe Rachel Caine. Este cunoscuta printre iubitorii de fantasy, povesti cu vampiri 😀
    Am savurat seria „Vampirii din Morganville”, asa ca am vrut sa vad daca se descurca si la thriller. Pentru o incepatoare e chiar bunicica 😀

  3. asta e o carte pe care o trec pe lista musai! actiunea e de-a dreptul palpitanta! si in plus, am observat ca cei de la herg benet au ales sa traduca niste carti de-a dreptul wow

  4. O colectie pe care nu am incercat-o, dar care ma tenteaza 🙂

    Recenzia ta e faina rau!

  5. Este de mult pe lista mea, în așteptare. Însă citindu-ți recenzia o voi cumpăra cât de repede!!!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.