Regatul sufletelor de Rena Barron

Regatul sufletelor, de Rena Barron – Editura Corint – recenzie

Regatul sufletelor de Rena Barron 

Seria Ultima tămăduitoare Vol.1

Titlul original: Kingdom of Souls

Traducere: Alexandra Fusoi

Editura: Corint

Colecția Leda Edge

Anul apariţiei: 2020

Nr. de pagini: 496

Gen: Fantasy, Young Adult

  Regatul sufletelor de Rena Barron – fantasy.

Magia are un preț… dacă ești dispus să-l plătești.
Născută într-o familie de tămăduitori puternici, Arrah tânjește să aibă și ea magie. Și totuși, Arrah dă întruna greș la vrăjile cu oase, nu reușește să-i invoce pe strămoși și nici nu poate vedea viitorul, iar ambițioasa ei mamă, cea mai puternică preoteasă a Regatului, o privește tot mai dezaprobator.
Dar când copiii din oraș încep să dispară, Arrah este suficient de disperată să-l găsească pe făptaș cât să apeleze la un ritual periculos. Dacă nu are propria magie, va trebui să o cumpere – dându-și ani din viață.
Ce descoperă e și mai înspăimântător. Regele Demon, a cărui poftă nestăvilită de suflete aproape că a distrus lumea, dar care a fost înfrânt și întemnițat în cele din urmă de străvechii zei orisha, începe să se răzvrătească din nou. Singura speranță a lui Arrah de a-l opri este să-și sacrifice din ce în ce mai mulți ani din viață pentru a obține magie. Însă ar face orice ca să-i salveze pe oamenii pe care-i iubește, chiar dacă prețul pe care trebuie să-l plătească este mult prea mare.

Într-un roman de debut care-ți taie răsuflarea, inspirat de povești despre credințele voodoo și perfect pentru fanii seriei TREI COROANE ÎNTUNECATE de Kendare Blake și ai trilogiei GRISHA de Leigh Bardugo, Rena Barron făurește o poveste magică întunecată, despre o fată captivă între zei, monștri și intrigile propriei mame.

    Îmi plac foarte mult cărțile cu și despre magie, le vânez cu mare plăcere, indiferent dacă e vorba de un autor debutant sau unul consacrat. Desigur că romanul de față mi-a atras atenția, dar anumite reacții negative mi-au cam tăiat elanul, motiv pentru care l-am tot amânat, până într-o zi, când mi-am spus că dracul nu poate fi chiar atât de negru. Iar acum, după ce am aflat povestea ultimei tămăduitoare, mă bucur că i-am acordat o șansă, pentru că am avut parte de o lectură plăcută, maniera de scriere fiind pe placul meu, iar combinația de fantezie, magie și romantism, a fost o adevărata surpiză pentru mine.

  Totuși, trebuie să recunosc că începutul mi s-a părut destul de greoi, și mi-a fost puțin greu să mă deprind cu o serie de denumiri și termeni, lucru care m-a determinat să mă simt puțin în ceață și să nu înțeleg foarte bine lumea creată de autoare. Abia după 80-100 de pagini lucrurile au început să aibă sens pentru mine, pentru că, în sfârșit, mi s-au oferit niște explicații despre povestea originii zeilor orisha, despre demoni, despre războiul contra Regelui Demon, despre Cataclismul Suprem și, nu în ultimul rând, despre Nenumită. Din acel moment, povestea a început să-și arunce farmecele asupra mea, iar latura romantică – imposibila poveste de dragoste dintre Arrah și Redjek,  m-a îndemnat să citesc cartea în mare viteză, dornică să aflu dacă cei doi vor reuși să învingă toate obstacolele. Per total, pot spune că Regatul sufletelor este un roman destul de bun, având în vedere că este vorba de un roman de debut.

  Magie și antimagie. Prietenie și dragoste. Răpiri și crime. Suspans, mister și romantism. Descoperiri șocante și întâmplări neprevăzute. O legendă fascinantă despre zeii orisha și încercările acestora de a-l încătușa pe Regele Demon. Povestea unei fete lipsite de magie care descoperă că are o mare legătură cu Nenumita, zeița despre care nimeni nu vorbește. Toate acestea le găsiți în ,,Regatul Sufletelor”, primul volum al seriei Ultima tămăduitoare.

  Arrah se trage din două neamuri puternice de tămăduitori, dar ea n-are deloc magie. Poate să o vadă, însă magia nu-i raspunde pentru că mintea i se opune, lucru destul de rar. Nimeni nu poate să înțeleagă faptul că ea nu-și găsește locul printre ceilalți. Se simte nevrednică pentru că nu se poate ridica la înălțimea unei mame pe care o admiră tot Regatul. De altfel, mama ei a ținut-o dintotdeauna la distanță, iar Arrah a pierdut prea mult timp tânjind după afecțiunea acesteia.

,,Cea mai mare forță a noastra nu stă în magie, ci în inimă, micuță preoteasă.”

  Mulți îi spun fetei să renunțe la visul nebunesc, că poate să aibă magie, mai ales că acest dar este oferit copiiilor la vârste fragede. Doar bunica ei, căpetenia tribului Aatiri continuă s-o încurajeze spunandu-i că ,,magia nu li se arată tuturor aşa de devreme. La unii, magia nu vine decât când sunt aproape adulți. Însă când vine aşa de târziu, e foarte puternică”. Poate că Arrah o să fie un tămăduitor puternic într-o bună zi.

 

,,Unii pot să tragă magia din urzeala lumii, răspunde ea, țintuind cu privirea culorile ce-i joacă pe vârfurile degetelor. Unii pot atrage magia cu ritualuri şi vrăji. Mulți nu pot chema deloc magia. E un dar de la Heka pentru oamenii celor cinci triburi – un dar din el însuşi -, dar e altfel pentru fiecare.”

  În fiecare an, la Festivalul Lunii de sânge, bunica o testează ca să vadă dacă are magie, şi în fiecare an dă greş. Însă anul acesta, Arrah crede că va fi anul ei, anul când îi vor licări pe piele luminițele magiei, aducând darul asupra ei. Are deja 16 ani, e aproape adultă după standardele Regatului, și ale tribului. Nicio fiică și niciun fiu al vreunui trib nu și-a căpătat darurile dincolo de vârsta ei. Dar magia nu vine nici de această dată, nu reușește să treacă peste încercările la care a fost supusă, dar bunica ei are o viziune în care i se arată un șarpe cu ochi verzi, care posedă o magie pe care nu o cunoaște nici căpetenia tribului Aatiri. Magie care pare foarte veche și foarte puternică. Se știe că șarpele cu ochi verzi este simbolul magiei demonilor, dar aceasta a dispărut de mii de ani. Iar demonul sau ce o fi el, va veni cât de curând după Arrah.

  Lucrurile încep să se complice din momentul în care mama ei, cea care deține a treia poziție în Regat, după vizir și Atotputernicul însuși, anunță că în ultimul timp au dispărut mai mulți copii, chiar de sub nasul Gărzii Orașului, unii de la orfelinat, alții nu. Așadar, există o persoană abjectă care bântuie orașul și fură copii noaptea. Dar acesta nu este un răpitor obișnuit de copii pentru că știe să se ascundă de magia tămăduitorilor. Trebuie să fie lucrarea antimagiei.

,,Un demon şi copii dispăruți. Nu pare să aibă nicio noimă, dar s-au întâmplat prea repede una după alta, în condiții prea ciudate. De ce ar apărea un demon într-o viziune despre mine? N-am nimic special. Totuşi, oricât de imposibil ar părea, până și eu am simțit că magia din cortul bunicii nu era ce trebuie. Nu semăna deloc cu atingerea ca de pană a magiei triburilor. Magia aceea fusese năvălitoare, curioasă și ostilă. Situația cu copiii e mult mai rea. Cea mai importantă întrebare e de ce; ce motiv ar avea cineva să ia copii?”

  Atunci când unul dintre prietenii lui Arrah este răpit, fata este suficient de disperată să-l găsească pe făptaș cât să apeleze la un ritual periculos. De curând auzise că unii dintre oamenii lipsiți de magie ai triburilor au învățat cum să dea la schimb ani din viață ca s-o obțină. Dar asta să fie calea?

 

,,Când dai la schimb ani din viață pentru magie, îți ia ce  vrea ea. Plata poate fi cinci ani sau toată viața. N-are importanță complexitatea ritualului, a vrăjii sau a farmecului. N-ai cum să ştii până nu e prea târziu. Nici chiar eu nu pot îndrepta stricăciunea făcută de o asemenea prostie. Magia are un pret, dacă ești dispus să-l plătești.”

  Nici pe plan sentimental, Arrah nu o duce bine. Rudjek Omari este cel mai bun prieten al ei și e insuportabil jumătate din timp. Dar în ultima vreme, fata își imaginează altceva, își imaginează că între ei poate fi ceva mai mult, dar nu vrea să distrugă ce au acum, în cazul în care n-ar merge bine relația, așa că preferă să-și îngroapă sentimentele.

 

,,Rudjek îmi prinde obrazul în palmă, iar eu întorc fața spre mâna lui caldă și-l las să mă tragă la piept. Imi răsună în urechi bătăile inimii lui. Forța lor mă alină, dându-mi o senzație de pace. Aş putea sta veşnic aşa, ascultându-i ritmul inimii.”

  În plus, Rudjek este fiul puternicului vizir, al doilea om după Atotputernic și succesorul moștenirii familei Omari și viitor vizir al Regatului Atotputernic. Arrah  nu vrea să știe ce va înseamnă asta pentru prietenia lor. Dacă vă deveni vizir într-o bună zi, Rudjek n-o să-și mai poată evita îndatoririle, ca să se strecoare și să se întâlnească cu ea. De altfel, tânărul și-a dorit dintotdeauna să nu afle tatăl lui despre prietenia lor. Arrah a presupus că avea aceleași motive ca și ea, pentru că părinții lor se urau, dar nici proastă nu e. Zvonurile despre vizir sunt chiar mai îngrozitoare decât cele despre mama ei. Lumea spune că Regatul nu are dușmani pentru că vizirul ordonă asasinarea oricărei persoane pe care o consideră o amenințare. Iar atunci când vizirul află despre relația dintre fiul lui și fiica dușmanului său, cere ca întreaga familie să fie surghiunită din regat. Oare Rudjek va accepta situația sau va pleca după ea? Arrah o să-și dea până la urmă ani din viață pentru magie, ca să-l găsească pe Kofi, bunul ei amic, și să-l oprească pe răpitorul de copii? Șarpele cu ochi verzi este un demon? Ce vrea el de la copii, de la ea? Rasa demonilor a pierit în războiul cu zeii orisha, dar a supraviețuit vreunul? Ar mai putea fi și altceva?  Cum a devenit Arrah ultima tămăduitoare? Citiți cartea și veți primi răspunsul.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți young adult

#cartidelacorint #literaturapetocuri

Regatul sufletelor de Rena Barron – Editura Corint – recenzie

 

8 COMMENTS

  1. Dacă e vorba de magie, atunci e clar că e și pe gustul meu.
    Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta, Alina.
    Felicitări!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.